luni, 15 iunie 2009

Casa Radu Rosetti- arhitect Nicolae Ghica-Budeşti. Plus un supliment

Multe amanunte despre aceasta casa aflam din Jurnalul National, 22 mai 2007. Radu R Rosetti, general si istoric militar, s-a casatorit in 1907 cu Ioana Stirbey, cumnata lui Ionel Bratianu (si fosta cumnata a lui Alexandru Marghiloman). Dupa 2 ani a inceput constructia casei din actuala strada Moxa, pe un teren care facea parte din zestrea Ioanei Stirbey. O casa in stil neoromanesc, asemanatoare cu Muzeul Taranului. Din nou caramida aparenta, o loggie, exista si un turn, aducand cu o clopotnita sau o turla de biserica, o bolta inalta la intrare, care sustine un balcon la etajul 1. Pozele mele nu sunt prea lamuritoare, (cu o exceptie) sunt facute recent, cu copacii care mascheaza aproape tot. Cladirea este in prezent sediul Centrului pentru Studii in Arhitectura. Sa mai adaug ca cei 2 nu s-au bucurat prea mult de casa, Ioana Stirbey a murit in 1914, dupa ce a nascut al patrulea copil (pe mama lui Ion Varlam, Safta). In 1934 casa a fost vanduta CFR-ului. In ce il priveste pe Radu Rosetti, dupa ce avea sa devina academician, iar in 1941 ministru al educatiei, a murit in vremea represiunii comuniste, in inchisoarea Vacaresti, in 1949. O alta casa proiectata de Nicolae Ghica-Budeşti se afla la intersectia strazilor Londra si Berna, este sediul unei administratii financiare (eu am trecut pe acolo sambata, nu era nimeni in preajma), desi pare semi-abandonata- geamuri sparte sau deschise, batute de vanticelul de iunie. O constructie mai putin spectaculoasa, din nou cu influente din arhitectura traditionala romaneasca.

6 comentarii:

Raiden spunea...

De cand vroiam sa stiu ce e cu imobilul de langa sediul ASE din Moxa! Multumesc.

Stefan spunea...

Dar Administratia Financiara nu pare parasita. Mie mi se pare ca arata bine. E criza, nu sunt finante, si de aia poate.

Antoaneta spunea...

Ceva pretios o fi pe-acolo, de au toate ferestrele gratii. Sau o fi gradina zoologica?

Stefan spunea...

E gradina ZOO cu exponate pretioase. Si scrie - nu hraniti animalele (se servesc singure).
Foarte misto articolul. Stiu acum unde sa ma duc la finante ca sa vad casa. Pe Moxa am fost.

radu spunea...

fusei azi pe la casa aia, londra/ berna. s-a renovat frontispiciul, scrie... am uitat ce scrie. ceva intr-o limba invechita, oricum, un fel de 'administratia financiara' a altor vremuri.
in orice caz, renovatu-s-a cu totul. casa e acum vopsita intr-un lila destul de greu de asortat cu caramida aia. urat, bre, urat!

Endimion spunea...

La casa din Moxa este și singurul Centru de Excelență în Studiul Imaginii care are doua programe de masterat.