miercuri, 29 iulie 2009

Casa N. N. Turnescu - arhitect Paul Luis Albert Galleron

Pe strada Dionisie Lupu, la numarul 37, gasim o alta casa foarte interesanta din multe puncte de vedere. Este casa doctorului chirurg Nicolae N Turnescu, primul decan al Facultăţii de Medicină din Bucureşti (aceasta isi va incepe cursurile la data de 22 noiembrie 1869), cel care a folosit ca anestezice Cloroformul si Kelenul si intemeitor al clinicii chirurgicale, alaturi de doctorul Constantin Dumitrescu-Severeanu. Un al doilea puternic argument care face casa interesanta este acela ca arhitectul, francezul Galleron este cel care a proiectat Palatul Bancii Nationale (alaturi de un elvetian - Cassien Bernard) precum si impresionantul Atheneu Roman. Sunt cateva lucruri pe care nu le inteleg punand cap la cap cateva informati pe care le detin si care, daca ai rabdare, le poti gasi. Casa apare ca fiind construita intr 1893 - 1895. Bun, este posibil, avand in vedere ca si pe lista monumentelor istorice din Bucuresti, apare ca fiind caldire de final de secol 19, dar marea problema este ca in 1890 Turnescu a murit. Observ ca apare si informatia ca aici a functionat Pensionul Domnesc de fete, viitoarea Scoala Centrala, o gasim pe diverse site-uri no name dar si pe Metropotam, de la care avem pretentii. In plus cuvintele apar si aici ca peste tot, nici macar o virgula nu este schimbata. Este curios - deci Galleron face casa Turnescu intre 1893-1895, Turnescu deja murise in 1890, an in care si Mincu termina actuala Scoala Centrala, sediul adica, iar anterior acestui an plin de evenimente pentru Mincu si Turnescu, si nu numai, Pensionul Domnesc fusese gazduit de o casa ce nu exista. Trebuie sa fie ceva la mijloc aici. O sa ma documentez mai bine. Am crezut ca e ceva lejer cu casa asta. Astazi adaposteste rectoratul facultatii de medicina. Ani de zile, cat m-am dus si eu la pensionul de fete, acum era si de baieti, am trecut pe langa ea si mi se parea neatragatoare. Nu aceeasi chestie era cu casa de vizavi despre care a scris Radu, casa Liebrecht - Filipescu Promit ca o sa ma interesez de soarta ei si o sa incerc sa lamuresc misterul. Pana atunci ma felicit ca nu iau informatia nedigerata, desi am si eu scapari. Unele foarte mari. Nu o sa insist ca nu e interesant. Decat pentru mine. Pana la noi lamuriri despre aceasta casa si istoricul ei real sa va arat niste poze. Poate cineva isi va aduce aminte de ea cand trece pe strada Dionisie Lupu 37.

9 comentarii:

radu spunea...

presupun ca n. n. turnescu e fiul lui nicolae turnescu

Stefan spunea...

De ce presupui asta? Stii tu ceva? Eu nu am gasit doi de Turnescu, dar e posibil sa fie.
Casa e misto, oricum.

Raiden spunea...

Casa aceasta este intr-o zona neatinsa de buldozerele comuniste. Cum mergi incolo, inspre Gradina Icoanei, parca e un alt Bucuresti :)

radu spunea...

azi m-a enervat cineva foarte tare in casa turnescu. am scris aceasta spre amintire.

radu spunea...

altfel, frumos inlauntru. marmura fina, nu ca aia dela marmosim, un vitraliu deasupra scarilor dela intrare, tavan smecheros.

Stefan spunea...

Cine te-a enervat? Pune si asta pentru posteritate. De ce nu ai facut poze in interior? Eu pot sa ma duc si sa ma dau drept doctor? Ne ducem naibii pe Ze list.

Cris spunea...

A existat o alta casa Turnescu, pe Calea Mosilor, chiar pe la inceputul ei. Emanuel Badescu da si poza in albumul "Bucurestii in imagini in vremea lui Carol I" vol.II. Spune asa:"casa i-a apartinut chirurgului Nicolae Turnescu...care a cumparat-o...cu un an-doi inaintea izbucnirii revolutiei pasoptiste, probabil indata dupa sosirea viitorului mare chirurg de la Paris, unde isi facuse studiile". In alta parte am gasit ca Scoala Centrala si-a avut sediul timp de vreo doi ani in casa asta, prin anii '1870. Prin urmare misterul cu Scoala Centrala s-a lamurit. Este probabil ca au existat doi medici Turnescu, tata si fiu. Cel mort inainte de a se construi casa din Dionisie Lupu poate ca este tatal N.Turnescu, nu fiul N.N.Turnescu!

Stefan spunea...

Domnu' doctor s-a nascut la 1819. Deci timp suficient sa cumpere casa pe Mosillor si tot atata timp ca sa comande o alta casa si sa moara inainte de a o vedea gata. Probabil ca a avut si un fiu!
Unde "in alta parte" ati citit ca Scoala Centrala a fost cu sediul in aceasta casa (in aceasta casa?) pe la 1870?

silviu covaci spunea...

buna ziua...te pomenesti ca au existat chiar 3 de N.N.Turnescu ???!!!..unul dintre ei a fost elevul liceului LAzar intre 1897 si 1904...el figureaza pe o placa comemorativa aflata pe culuarul liceului cu numele Turnescu N.Nicolae