sâmbătă, 1 august 2009

Casa Take Ionescu- arhitect Louis Blanc

La mica distanta de Casa Rautoiu se afla casa unde a locuit Take Ionescu, politician conservator (fara legatura cu gruparea care poarta azi acest nume), fost prim ministru, etc etc. Interesant ca la inceputurile carierei politice era apropiat de liberali. Casa a fost construita in ultimii ani ai secolului 19, arhitect fiind Louis Blanc, celebru pentru cladirile Ministerului Agriculturii si Facultatii de Medicina. Exista o strada Louis Blanc, prin spatele guvernului, unde amatorii de artefacte revolute vor putea intalni o veche placuta pe una dintre case. In timpul primului razboi mondial, casa a fost devastata de trupele germane. Pe peretele unui salon se afla un tablou al lui Mirea, probabil o varianta a 'Varfului cu Dor'. Dupa moartea lui Take Ionescu, si pana prin anii 50 a existat in fata casei o statuie a lui, opera lui Ernest Dubois. Vezi si Rezistenta Urbana. Amanunte despre arhitectura ne da Simina Stan in JN. Pe mine, ca si pe Mircea Nasta (nepot al Adinei Woroniecka, a locuit in aceasta casa la scurt timp dupa moartea politicianului) ne fascineaza turnul, unde se afla sursa de apa care alimenta sera. Ferestrele serei sunt vizibile la etajul 1, dar presupun ca de multa vreme functia acelor camere a fost schimbata. In 1930 Adina Woroniecka a construit in curtea casei, in locul unor foste grajduri, o replica a unui palat florentin, dupa planurile arhitectului Al Zaharia. Ulterior, dupa constructia blocului Leonida, lipit de casa, vaduva lui Take Ionescu a refacut la Sosea acest palat, despre care a vorbit Stefan. Acolo a locuit si dupa razboi, inghesuita intr-o camaruta de catre nenumaratii chiriasi impusi. Din pacate, dincolo de arcada, acolo unde ar trebui sa fie micul palat nu se vede nimic. Poate cand se deschid portile alea sau daca ajunge cineva la oglinda tv si se uita in jos... O poza mai fericita, precum si un detaliu gasim la Raiden. Si o imagine veche, de pe un CD pe care l-am mai pomenit Mai multe despre amintirile lui Mircea Nasta (care se pare ca a intrat in posesia acestei cladiri, care in prezent gazduieste ceva institut de folclor) despre casa Take Ionescu si nu numai in 'Povesti ale domnilor din Bucuresti'- Viuctoria Dragu Dimitriu, editura Vremea 2005.

10 comentarii:

fata cu floarea din vioara spunea...

Foarte fain blogul, felicitari! Povestea unor cladiri chiar merita aflata, mai ales cand avem cateva bijuterii presarate printre blocuri de sticla si beton. Alte vremuri, alt epilog...

Raiden spunea...

Una din casele mele favorite, ascunsa de blocul Casata 2.

Fotografia wide de la inceput ii face dreptate acestui imobil.

Stefan spunea...

Excelent prezentata. Complet.
Interesant ca in poya veche apare o dama la etaj, la balcon. Sa fie coana Woroniecka?
Nu pot decat sa inchei cu BRAVO. Mi-a placut tare mult.
Asta este LA REVEDERE DE VACANTA pentru o saptamana.

radu spunea...

aha, la revedere de vacanta si eu

Raiden spunea...

Sa va odihniti bine, ca e multa treaba cu casele astea prin Capitala p'aici.

Poza de epoca nu o stiam, nu stiu despre ce CD e vorba (ignoranta e maxima zilele astea).

Multumesc pt linkuri, am pus si eu in articolul cu poza casei lui take link la postarea asta :)

sweet IQ spunea...

Super blog! O sa citesc incet-incet tot (ca repede-repede nu pot daca vreau sa mai si castig o paine :-)
Intrebare: ieri ne-am plimbat pe Kissellef si am vazut pentru prima data o casa, toata ascunsa de copaci si verdeata, cum te uiti la guvern prima casa in stanga, separata de o straduta de urmatoarea cladire care este un service auto. Aveti idee ce e casa asta? e tare frumoasa, ca o mica insula, este parasita dar e sigur a cuiva fiindca are felurite semne moderne de interzis.
Poate ai si scris despre ea dar nu gasesc eu.

Raiden spunea...

@ sweetIQ - casa aceea este pe coltul Paris cu Aviatorilor si a fost devastata de un incendiu "intamplator", pe vremea marilor specule imobiliare.

Personal nu stiu care e situatia curenta, dar poate iti vor da mai multe setalii Stefan sau Radu.

Stefan spunea...

Cred ca este vorba despre casa Oromolu. Acum este arsa. Stiti voi de ce... O sa incercam dupa desfrunzire niste poze.
Raiden, bine te+am regasit. O sa incerc cateva postari, casute interesante, dupa care imi iau zborul incva ceva vreme. Saracul Bucuresti...

Anonim spunea...

invatat o multime

Anonim spunea...

Casa de pe Paris si Aviatorilor e in renovare