marți, 14 iulie 2009

Calea Victoriei. Partea 1

... daca nu crezi ca mosii nostri erau toti niste salbatici si ca adevarata noastra "civilizatie" a inceput odata cu automobilele, casele "block" si matchurile de fotbal; atunci, daca vrei, s-o luam in sus, impreuna, pe Podul Mogosoaiei, vom merge incet, plecand urechea la povestile de ieri, sau de demult, pe care zidurile vechi si locurile batatorite de veacuri la mai soptesc, inca, celor ce vor sa asculte. Randurile ce urmeaza sunt nascute din dragoste pentru o strada Gheorghe Crutzescu - PODUL MOGOSOAIEI (Ed. Meridiane, 1987) In fine, sa pornesc la drum. Mai arunc o privire spre Piata Victoriei, inapoi si parcurg primii metri. La inceput, neinteresant, blocuri ceausiste terminate dupa Revolutie, cred. Editare ulterioara: blocul din partea dreapta a imaginii a fost 'rebranduit', 'recarosat' de arh. Constantin Ciurea. In spatele celui din dreapta, avand adresa pe Calea Victoriei se afla fosta resedinta a principesei Elisabeta, fiica regelui Ferdinand si a reginei Maria, regina a Greciei. GM Cantacuzino a fost arhitect, sau cel putin a intervenit asupra constructiei initiale. Ulterior acolo a fost Casa Ziaristilor iar apoi restaurantul Marul de Aur. Acum e tot ceva carciuma. Poze sunt cam dificil de facut acolo, casa se afla intr-o curte etc. Urmeaza o prima intersectie, cu strada Sevastopol, pe care imediat in dreapta este o casa care seamana cu cele proiectate de Ioan Socolescu. Pe cealalta parte a strazii Sevastopol, colt cu Calea Victoriei este casa Filipescu-Cesianu. Construita pe la 1860-70 de catre familia Filipescu, casa a intrat ulterior in posesia diplomatului Constantin C Cesianu. Prin 1882 cladirea a fost masiv refacuta. In cartea "Podul Mogosoaiei" a lui Gheorghe Crutzescu apar doua imagini cu aceasta casa, una din secolul 19, alta de pe la 1900. (imagini de pe cd-ul 'Case Vechi din Bucuresti'- Leonid Buzoianu, E Badescu) Astazi casa arata cu totul altfel, ceea ce ma face sa cred ca undeva, cineva face o confuzie. Sau s-a mai facut vreo modificare radicala candva? (O parte din pozele urmatoare sunt facute de Stefan) De remarcat curtea vasta (imagine preluata de aici; apropo, se face o confuzie acolo legata de casa principesei Elisabeta, despre care spuneam mai sus, imaginile prezinta casa socolesciana). Casa Filipescu Cesianu a fost din 1941 sediul Muzeului de Istorie a Bucurestiului, ulterior (cred ca asta este si acum) anexa a acestuia. In prezent serveste si ca suport pentru reclame. O stire de acum 2 ani vorbea despre aprobarea unei investitii de vreun milion de unitati din moneda unica europeana pentru reabilitare. Ma tem ca banii s-au pierdut pe drum. Pe cealalta parte a Caii, un imobil inalt (imobilul Banloc- Goodrich, a se vedea prezentarea ampla facuta de armyuser) si langa el, o casa pe care as data-o pe la inceputul secolului trecut, cu ornamente secesioniste. Pana la intersectia cu Orlando si Frumoasa, cateva case vechi mai putin impozante si blocuri de prin anii 60. Va urma!

9 comentarii:

Raiden spunea...

Foarte buna initiativa cu acest tur virtual! Si acum, cateva observatiuni:

1. Da, blocurile de la Piata Victoriei au fost finalizate dupa 1989.

2. Cam tipator renovata casa de Socolescu de pe Sevastopol.

3. Mai mult ca sigur a doua de epoca NU reprezinta aceeasi casa de pe coltul Sevastopol-Victoriei. Prima poza de epoca - posibil casa aceea sa fi fost inglobata in noul imobil. Chiar nu stiu.

4. Imobilul din anii '30 se numeste Banloc-Goodrich si a scris armyuser despre el, ar fi util sa pui un link la articolul lui, ar creste si mai mult "valoarea" prezentarii tale :)

That is all for now. Astept cu interes urmatorul episod!

Sorin spunea...

Cladirea inalta din anii '30 este fostul I.P.C.M. (Institutul de Proiectari si Constructii de Masini).Pana acum cativa ani mai avea o placuta pe care scria I.P.C.M. Acum nu se mai proiecteaza nimic pe-acolo.

Stefan spunea...

Raiden, deocamdata eu sunt online iar Radu isi face meseria. Fiind "copilasul" lui nu ma bag si nici nu stiu. Atat doar am discutat cu el despre fotografiile cu casele Filipescu - Cesianu, sau invers. A ajuns el la niste concluzii pe care o sa le expuna. Da, e bine sa punem link-uri, multumim. Sa stiti ca pentru ce nu stim, mai ales blocuri, ne bazam foarte mult pe ajutorul vostru.

radu spunea...

scuze, am lasat si munca deoparte, uitasem de articolul lui armyuser, sau mai bine zis localizasem prost in meorie amplasamentul cladirii

Stefan spunea...

Radu, am pus eu. Lasati-ma sa respir :))

Stefan spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
radu spunea...

merge, mulzumesc

Stefan spunea...

Ai primit acum? Adica primesti?

Unknown spunea...

stie cineva pe unde se intra in imobilul banloc-goodrich?