miercuri, 22 iulie 2009

Raritati 7 - Nivelementul orasului Bucuresci

O chestie metalica, infipta in peretele exterior al casei, cam la nivelul genunchiului (nu al broastei), cu textul NIVELEMETUL ORASULUI BUCURESCI si cu un numar. Aici eu nu disting decat prima cifra - 6. La ce naiba foloseste asta? Ceva legat de apa, inundatii, ce e? Raiden, ai idee? Stie cineva la ce folosesc sau foloseau astea?

25 de comentarii:

brebe85 spunea...

Mai e una atasata de cladirea Universitatii, Facultatea de Istorie

Dragos Bora spunea...

Si una la Cimitirul soldatilor germani, Sos. Oltenitei:
http://dragos.bora.googlepages.com/nob.jpg

Stefan spunea...

Dragos, brebe85 - multumesc. Dar la ce folosesc astea stiti?

Dragos Bora spunea...

NIVELMÉNT, nivelmente, s.n. (Top.) Totalitatea metodelor, procedeelor şi operaţiilor prin care se determină altitudinea unor puncte terestre în scopul reprezentării lor pe o hartă sau pe un plan. – Din fr. nivellement.

http://www.webdex.ro/online/dictionar/nivelment

Sa incerc sa ma uit si-n niste carti mai specializate.

Dragos Bora spunea...

Dictionar de termeni tehnici '72:

N = ansamblu de operatii prin care se determina altitudinile punctelor de pe o portiune de teren. N poate fi barometric, geometric (masurare directa cu mira & nivelmetru), trigonometric (masurarea distanteiintre puncte si a unghiului de panta).

Stefan spunea...

Sa inteleg ca distanta lor fata de pamant poate sa difere si ca sunt puse ca puncte de reper pentru eventuale masuratori. Inseamna ca trebuie sa existe (chiar si azi) o evidenta a lor, de unde si existenta numerelor.
Dragos, aia pe care ai pus-o tu zici ca e noua.

Dragos Bora spunea...

Cred ca e mai curat pentru ca fiind pe zid cu caramida aparenta a scapat de straturi de var s.a. Cel mai probabil la Primarie s-ar gasi detalii.

Raiden spunea...

De-abia acum am vazut articolul. Deci, mai intai:

http://bukresh.blogspot.com/2006/04/nivelmentul-fundamental-bucuresti.html

apoi:

Definitie: NIVELMENT = Operatie de determinare a cotelor de nivel semnificative ale unui teren dat in raport cu o cota de referinta care poate fi nivelul marii, nivelul strazii etc.

Ca atare, da, este o notiune specifica domeniului constructiilor.

Boonycutzu spunea...

intrebati birourile de topografie/cadastru. dar din cate stiu, pun pariu ca e o borna. o borna care are coordonate cunoscute (intr-un anumit sistem de referinta).in cazul de fata are o valoare cunoscuta pentru cota/inaltime (fata de un anumit reper, probabil niveul marii, poate al Dambovitei, etc).

si, de exemplu, daca se vrea determinarea cotei pentru nivelele pentru o cladire, sau trebuie trasata o fundatie pentru o constructie, sau se verifica tasarea unei cladiri, samd, topografii se raporteaza la respectiva borna.

tot in categoria asa se incadreaza si bornele geodezice, la fel destinate ca puncte de reper (nu imi amintesc clar unde, dar am observat cateva prin Bucuresti, prinse in asfaltul trotuarelor).

sunt curios daca se vede vreun an, o data ceva inscriptionata pe acele borne. toate bornele sunt "administrate" de ANCPI - Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara. ANCPI trebuie sa aiba intr-o baza de date cote si coordonate pentru astfel de puncte de reper. Acum, probabil ca bornele respective de nivelment sunt 'obsolete', dar ar fi interesant sa stiu anul. ca mie mi se par o dovada de civilizatie urbana si datorie civica.

apropo, am mai vazut una pe imobilul Agricola-Fonciera, langa intrarea principala.

Stefan spunea...

@Raiden, am vazut definitia, a pus-o si Dragos si o vazusem si eu pe dexonline. Dar dincolo de definitie ma interesa un aspect practic al acestei borne.
Boonycutzu a dat o explicatie foarte multumitoare.
Aia de pe Bukresh este diferita, desi, in lumina celor explicate de Boonicutzu, e clar ca e cu acelasi scop. Am lamurit-o si pe asta. A treia chestie metalica, dupa gunoie si asigurrarile Nationala, pe care o descopar. I was blind but now I see.

Cornel spunea...

Uite şi o bornă geodezică de trotuar, rămasă pe Calea Ferentari!
http://simplybucharest.ro/wp-content/uploads/2009/05/borna-geodezica.jpg

Anonim spunea...

Reperii de nivelment au o cota bine stabilita, raportata la un sistem de referinta (Marea Neagra, Marea Baltica). Se folosesc pentru preluarea cotelor si transmiterea lor acolo unde este nevoie. Pe planurile Bucurestiului scara 1:500 sunt reprezentati cu semn conventional specific. Nu sunt "obsolete" deloc, inca se mai folosesc pentru ca retelele vechi de nivelment au fost foarte bine determinate si sunt de preferat in locul gps-ului care nu asigura o precizie satisfacatoare pe cota.

Branxu spunea...

salut
treaba sta in felul urmator.
pentru realizarea unui sistema unitar geodezic se stabilesc elemente fixe cu coordonate bine stiute. Unele sunt folosite la radierea punctelor de masurare, se numesc statii si au coordonate fixe x/y, (cum e cea postata de cornel), altele precum cea in cauza sunt folosite la stabilirea inaltimii intr-un sistem unitar de cu un plan de referinta, de ex. in Bucuresti sistemul de referinta este Marea Neagra. Si cum nu ai cum sa masori marea din bucuresti ai un element care iti spune exact inaltimea lui functie de planul de baza si de la care iti poti calcula inaltimile punctelor masurate.

MariusD spunea...

O scoala parasita din Magurele:
Nivelmentul se afla pe zidul din fata, in stanga scarilor.
Full size pics:
http://img535.imageshack.us/img535/2451/dsc0037cr.jpg
http://img192.imageshack.us/img192/4404/dsc0038op.jpg
Locatie:
http://wikimapia.org/16687745/scoala-parasita-Magurele

Petrisor spunea...

Am gasit o fotografie interesanta in care apare o biserica si m-ar interesa ce biserica este. Cred ca ar fi interesant de aflat. http://forum.transira.ro/viewtopic.php?p=85693#85693

Petrisor spunea...

Mai jos este fotografia. http://forum.transira.ro/files/targul_mosilor_obor_258.jpg

jan spunea...

proabil ca nu mai este. pare sa fie amplasata pa undeva pa unde e acuma mecu si intreg bucur oborul

Stefan spunea...

Cred ca e Kaufland pe acolo acum. Clar nu mai e nimic acolo, e ras tot. Ras, tuns si frezat.

Petrisor spunea...

Cred ca este una dintre primele biserici daramate de comunisti...

Anonim spunea...

biserica aceasta apare si aicihttp://bucuresti.itbox.ro/fotografii/trecut/galeria-sase/38-flasnetari/

tinu spunea...

aceiasi biserica ,dupa cum se poate vedea o constructie grandioasa /art-historia.blogspot.com/2010/05/saracie-lucie-in-bucurestii-de.html

Anonim spunea...

http://www.studiolum.com/wang/bucharest/ionescu/18.jpg

Anonim spunea...

http://orasulluibucur.blogspot.com/2011/03/vedere-din-mosi.html

tinu spunea...

http://www.google.com/imgres?q=piata+obor&um=1&hl=en&safe=off&gbv=2&tbs=ic:gray&tbm=isch&tbnid=QE_tUwqvcNTWZM:&imgrefurl=http://beinginbucharest.wordpress.com/tag/boekarest/&docid=71hSJRroYLHGJM&imgurl=http://beinginbucharest.files.wordpress.com/2010/03/targulmosilor.jpg&w=472&h=336&ei=m4h3T7zVN4_0sgb-m_G4BA&zoom=1&iact=hc&vpx=588&vpy=347&dur=594&hovh=189&hovw=266&tx=169&ty=157&sig=111125548165405609798&page=4&tbnh=141&tbnw=188&start=68&ndsp=23&ved=1t:429,r:14,s:68&biw=1280&bih=633

Anonim spunea...

http://www.google.com/imgres?q=orasul+lui+bucur&um=1&hl=en&safe=off&sa=N&tbm=isch&tbnid=Bq3opGzyCXaKjM:&imgrefurl=http://orasulluibucur.blogspot.com/2011/03/vedere-din-mosi.html&docid=iU5pXJemXJ8qKM&imgurl=http://3.bp.blogspot.com/-v26zKIVIwwo/TWyT7BU0xOI/AAAAAAAACyE/qQ9pY4AIdrk/s1600/Vedere%25252Bdin%25252BMosi.jpg&w=950&h=601&ei=e8F5T6_YLMTFtAat85DSBA&zoom=1&iact=hc&vpx=780&vpy=358&dur=87&hovh=178&hovw=282&tx=167&ty=170&sig=111125548165405609798&page=2&tbnh=113&tbnw=179&start=18&ndsp=24&ved=1t:429,r:10,s:18&biw=1280&bih=633