Am pomenit recent despre o casa de pe strada Slanic, dintre cele avand picturi exterioare. Rasfoind un album despre art nouveau in Romania (aparut la editura Noi Print, si care constat acum ca e disponibil pe situl lor) am aflat si arhitectul- Ioan N Socolescu. Se trage dintr-o familie de boieri consemnati in vremurile lui Mihai Viteazu, a facut studii la Bucuresti si Paris si a avut o gramada de rude arhitecti (cel mai cunoscut este Toma T Socolescu, fiul fratelui sau, care a facut cred jumate din Ploiesti, plus o casa deosebita de pe strada Tuberozelor din Bucuresti, care a fost pomenita de Stefan aici- penultima poza. O alta aparitie: pe Simply Bucharest). Influentele lui Ion Socolescu vin din arhitectura brancoveneasca si orientala, din ce am vazut se vorbeste chiar despre un stil Socolescu, iar casele din Bucuresti proiectate de el sunt originale. Elementele acestui stil sunt evidente la cladirea Muzeului de Arta Populara din Constanta (foto de pe situl muzeului (?), http://muzeuetno.wordpress.com/) si mai putin vizibile (zic eu) la cea mai importanta (tot eu zic asta) constructie a lui, Universitatea din Craiova (foto Wikipedia). Mi-e incomod sa intru in detalii arhitectonice, dar arcurile in acolada si coloanele care incadreaza ferestrele imi par a fi constante ale stilului Socolescu. Casa din strada Slanic, revizitata in cunostinta de cauza: Alte 2 case sunt pe Strada Logofat Udriste, agresate ingrozitor de buticuri. Le afecteaza prezenta in vecinatate a celebrei sectii de politie. Despre ele a scris Andrei Pippidi in Dilema, martie 2008: [...] lîngă Şcoala "Barbu Delavrancea", se deschide o piaţetă în mijlocul căreia se află, din 1903, bustul lui August Treboniu Laurian. [...] În spatele micului monument - dimensiunile fiind la scara construcţiilor dimprejur care, acum un veac, aveau un singur etaj - se găseşte casa cu nr. 29, pentru care există înregistrată o cerere de demolare. Faţada, lucrată într-o policromie orientalizantă, dar indicînd eforturile de la sfîrşitul secolului al XIX-lea de a crea un stil naţional românesc, este dominată de o loggie centrală tripartită, între două ferestre boltite. Patru coloane masive susţin cele trei arcuri prin care privirea pătrunde în interiorul acestui foişor. Deasupra lor, un lanţ de denticuli completează decoraţia, ca şi brîul ornat care se întinde pe sub streaşină. O compoziţie elaborată, care echivalează cu semnătura arhitectului: fără nici o îndoială, autorul a fost Ion N. Socolescu (1856-1924), unul dintre cei dintîi emuli ai lui Mincu. În apropiere, pe strada Logofătul Udrişte, la nr. 23, a fost casa istoricului G. Ionescu-Gion, proiectată de acelaşi arhitect, aşa că aceste lucrări trebuie să dateze de pe la 1890. Cateva poze cu prima dintre cele 2 case, care aduce cu un pridvor de biserica: Si casa lui Ionescu- Gion, extrem de frumoasa dar grav bolnava. Si iedera aia... asta nu e o casa care sa merite sa fie acoperita
Pe strada CA Rosetti, aproape de biserica Boteanu gasim casa Angelescu, construita pentru dr Constantin Angelescua [fost primul ambasador al Romaniei in SUA si cel care,in timpul
primului razboi mondial a infiintat,pe banii lui,misiunea diplomatica de
la Washington.A fost vicepresedintele Consiliului National de la
Paris,presedintele Ateneului Roman vreme de un sfert de
veac(1922-1947),Membru de onoare al Academiei romane,presedintele
Academiei de medicina ,fondator si presedinte al Academieide
Stiinte,autor a peste 300 de lucrari de medicina publicate,in
majoritate,la Paris,membru al societatilor de chirurgie din Belgia si
Franta,deputat in Parlamentul Romaniei din anul 1902,senator de drept
pana la venirea comunistilor la putere,ministru al instructiunii
publice,culturii si cultelor -cel mai LONGEVIV din toate istoria
Romaniei,adica peste 14 ani,autorul legislatiei invatamantului din
perioada interbelica si ctitor a peste 12000 de
scoli,licee,universitati,consevatoare de arta etc,etc,pe tot cuprinsul
Romaniei Mari.Dupa asasinarea lui Duca de legionari,a fost prim ministru
pentru o perioada scurta,dar extrem de dificila din istoria sangeroasa a
miscarilor extremiste din Romania(thanks Raluca)]. Am sa citez din ziarul Observatorul de Munchen ce spun oameni mai avizati: După opinia noastră este cea mai reuşită realizare a arhitectului I. N. Socolescu în efortul de a crea un stil neo-românesc, atât în volumele arhitecturale, cât şi în decoraţie, simţindu-se influenţa izvoarelor tradiţionale. Clădirea dezvoltată pe parter şi etaj are o suprafaţă utilă de cca 750 mp. Toate trei faţadele casei Angelescu prezintă în axul lor un decroş ce aminteşte un foişor sau o loggie brâncovenească, astfel încât fiecare faţadă se individualizează cu personalitatea ei şi în acelaşi timp întreaga clădire este unitară N-am putut fotografia decat una dintre fatade, iarasi vegetatia mi-a pus probleme. Mai vedem la iarna. In fine, pe bulevardul Pache Protopopescu, la rond, gasim o casa (casa Paraschivescu se pare ca ii e numele) ceva mai putin exuberanta. Si ce sa mai zic? Ca a fost implicat si in constructia cladirii CEC. Dar despre asta va mai fi vorba. Si ca pe strada Doamnei, langa Biserica Bulgara este o casa, aflata in proprietatea BOR daca nu ma insel, recent renovata si care imi pare construita in cel mai tipic stil Socolescu. Sau acu numai asta vad? (iata ca gasesc si o poza cu ea, pe blogul lui Ovidiu Draghia)
post scriptum, 15 ianuarie 2010. aflam de la Adrian ca prima dintre cladirile de pe logofat udriste, cea de spre care pippidi spunea 'fără nici o îndoială, autorul a fost Ion N. Socolescu'. este de fapt opera lui august schmiediegen.
24 de comentarii:
Dacă zici că a fost fratele lui Toma T Socolescu, înseamnă atunci că a fost fiul lui Toma N Socolescu, cel care a făcut câteva clădiri în Ploieștiul secolului XIX.
a fost unchiul lui toma t si fratele lui toma n :). http://en.wikipedia.org/wiki/Toma_T._Socolescu
Radu, pozele cu CV pe mail.
Muzeul din Cta a fost inainte vreme prima Primarie a orasului, inainte sa se construiasca palatul din Piata Ovidiu (actual Muzeu de Istorie). Dupa ce comunistii au demolat vechea gara (amplasamentul Parcului cu Amfore), au ridicat acolo "Casa Alba" - actuala Primarie (loc de munca al dlui. Mazare).
Casa de pe str. Doamnei a fost batjocorita in ultimul hal de aceasta "renovare" cu iz de clovn!
Multumesc pentru menţiune!
raiden, cand o sa se mai estompeze culorile alea, peste vreo 80 de ani, casa o sa arate bine. sper sa iti amintesti atunci de aceasta profetie
cornel- cu multa placere
@ radu - clar, deja ma omoara anticipatia!
Universitatea din Craiova a fost initial Palatul de Justitie, in interior se pot distinge simboluri specifice, gen zeitza Themis. Initial era sub forma de U, apoi prin anii '60, a fost ridicat un nou corp edilitar, formand un patrulater.
Iar despre familia de arhitecti Socolescu se pot gasi f multe informatii in volumul de "Amintiri" al arhitectului Toma T. Socolescu (Ed. Caligraf, 2004).
cititi blog-ul intreg, destul de bine
Adica cum? Cine? Noi l-am scris. Imi cer scuze, eu nu inteleg. La ce fqaci referire? E posibil sa fi pierdut firul (Ariadnei).
casa de pe strada slanic a luat un pic foc az-noapte
RALUCA
Doctorul Constantin Angelescu a fost primul ambasador al Romaniei in SUA si cel care,in timpul primului razboi mondial a infiintat,pe banii lui,misiunea diplomatica de la Washington.A fost vicepresedintele Consiliului National de la Paris,presedintele Ateneului Roman vreme de un sfert de veac(1922-1947),Membru de onoare al Academiei romane,presedintele Academiei de medicina ,fondator si presedinte al Academieide Stiinte,autor a peste 300 de lucrari de medicina publicate,in majoritate,la Paris,membru al societatilor de chirurgie din Belgia si Franta,deputat in Parlamentul Romaniei din anul 1902,senator de drept pana la venirea comunistilor la putere,ministru al instructiunii publice,culturii si cultelor -cel mai LONGEVIV din toate istoria Romaniei,adica peste 14 ani,autorul legislatiei invatamantului din perioada interbelica si ctitor a peste 12000 de scoli,licee,universitati,consevatoare de arta etc,etc,pe tot cuprinsul Romaniei Mari.Dupa asasinarea lui Duca de legionari,a fost prim ministru pentru o perioada scurta,dar extrem de dificila din istoria sangeroasa a miscarilor extremiste din Romania.
N-ar strica daca unii,inainte de a face "mistocarii" de doi bani,ar mai pune mana pe cate o carte....
n-ar strica, intr-adevar. daca v-ati simtit jignita de mistocareala ieftina imi cer scuze! eram mai tanar si mai prost.
RALUCA
Scuzele au ajuns la destinatar si au fost primite.Multumesc.
Raluca, pentru mine a fost evident, poate si unde il cunosc, ca Radu a fost ironic cand si-a cerut scuze la modul asta. E clar ca nu a vrut sa jigneasca. Aici nu trebuie sa il cunosti. A fost o comparatie cat se poate de plastica. Jignitor mi se pare stilul tau lipsit de modestie si bun simt. Nu stiu cine esti, nici nu ma intereseaza, dar cand vii "in casa noastra" nu arunci cu niste vorbe care nu cred ca fac cinste unei femei cu pretentiile pe care zici ca le ai. Adica eu am inteles ca tu pui mana pe carti iara noi nu. Asta nu te scuteste de a fi civilizata. Personal sper sa nu mai intri pe aici. Sau doar ca sa iti ceri tu scuze pentru etichetele pe care le pui.
Vivat cenzura!Se vede bine ca lui Stefan ii este teama de dialog si prefera insulta damboviteana.Asta-l apropie mai mult de niste bunici care se inchinau la un Jdanov sau un Mihai Roller.in acest caz,nu mai primesc nici eu scuzele lui Radu.Dar nu sunt de acord nici cu mistocareala prin care nu faceti alceva decat sa mistificati istoria si sa PROFANATI memoria oamenilor politici care au construit ceva in aceasta TARA.Chiar daca practicati politica pumnului in gura cu amenintari,va anunt ca mie nu mi-e frica.
nu stiu despre ce cenzura e vorba. poate de acum incolo, caci am modificat textul initial. nu stiu unde am mistificat istoria. constantin radulescu chiar a fost premier pentru o perioada mai scurta decat gavril dejeu. nu am spus niciunde ca ar fi lipsit de merite sau altceva. nu cred ca am profanat memoria cuiva spunand ca a fost premier pentru o perioada mai scurta decat gavril dejeu. caci atceva nu am zis. oricum, il iubesc pe gavril dejeu mult mai mult decat pe unii care au fost premieri pentru ani de zile. alde maurer, nastase sau cine mai stie cine. ponta de exemplu. deci profanare, amenintari, pumn in gura, astea nu stiu de unde au aparut.
sa zicem doar ca raluca e o persoana foarte sensibila si suspicioasa. i-as propune lui stefan sa stergem forumul. sau ma rog, sa il facem invizibil. oricum e mort, iar informatiile astea pe care le-am dat noi aici sunt in mare parte eronate, dupa cum au demonstrat-o atatia si atatia cititori ai blogului.
multumesc intelejere.
si daca ii profaneaza cineva memoria lui constantin angelescu sunt cei care au facut in acea casa bordel sau cazino sau nu stiu ce scula mea
Nu putem inchide. Noi cui mai bagam pumnul in gura? Pe cine mai cenzuram?
Raluca, esti paranoica. Mistificam istoria? Stai sa vezi cati bani am luat ca sa dau tezaurul la rusi...
Iar faptul ca scrii aici tot ce iti trece prin cap nu se numeste cenzura. Este entertainment. Mai radem si noi. Indicat ar fi sa te cenzurezi tu. Despre dialog nu cred ca poate fi vorba. E clar ca te crezi mai desteapta. E posibil sa si fii. Dar esti si mai prost crescuta.
Chiar daca ati lasat-o balta cu blocgul, pentru ca informatia totusi ramane, as vrea sa fac o corectie legata de casa despre care dl. Pippidi spunea ca e sigur Socolescu. Aceea este o casa din 1914, August Schmiediegen arhitect. Am scris despre ea cu detalii de arhiva aici:
https://a-craciunescu.blogspot.ro/2010/03/august-schmiedigen.html
multumim pentru comentariu!
Trimiteți un comentariu