Aceasta cladire straveche se afla pe strada Domnita Anastasia, vis-a-vis de agentia de voiaj de pe Brezoianu (cum? pai daca e vis-a-vis, nu e tot pe Domnita Anastasia? Ba da! Dar asa se zice).
Internetul ne ofera (pe wikipedia) o istorie a casei. Sa mentionez aici ca pe multe situri, langa descrierea muzeului Tattarescu se afla o poza cu muzeul Aman. Drept e ca cei 2 au infiintat impreuna Scoala de Arte Frumoase din Bucuresti, in 1864, dar sa nu facem confuzii.
Casa e veche, are vreo 200 de ani si a fost proprietatea unei familii Popescu. De la ei a cumparat-o pictorul (in 1855). Pe fronton sunt trecute initialele G(heorghe) T(attarescu) si data cand s-a incheiat renovarea casei (in stilul unui han). Pe situl pictorului George Stefanescu gasim un film (de calitate tehnica nu prea grozava) din care am facut 2 capturi spre a arata si curtea interioara. Dupa cum aflam dintr-o carte pe care am mai pomenit-o (Petre Oprea- Itinerar prin case vechi din Bucuresti, Editura Sport-Turism 1986) restaurarea casei a inclus si pictarea peretilor interiori, evident de catre Gheorghe Tattarescu. In holul de la etaj sunt picturi in ulei reprezentand putti iar pe plafon (pictura in tempera, degradata in timp)- un cer innorat si personaje feminine; plafonul a fost finalizat abia in 1880, cu ocazia unui bal dat la aniversarea fiicei celei mari a pictorului
14 comentarii:
Misto articol. Cam putin. Mai vreau informatii. Azi ce e acolo?
tot vineri cred, desi nu se mai stie nimic in tara asta
marturisesc ca nu stiu ce e acolo. muzeu? portile alea cred ca-s mereu inchise. o sa dau mai multa atentie cand mai trec
este tot muzeul "Tattarescu", dar nu este deskis vizitarii. apartine de MNAR, si din cate am inteles are si o tanti directoare, care cred ca ocupa functional toata organigrama normala a unui muzeu ;)
Pai de ce ar fi un muzeu deschis vizitarii? Mai e unul, tot intr-o casa veche, pe str. Gral. Manu, in apropiere de intersectia cu bd. Catargiu.
muzeul spiru haret, despre care a povestit stefan cate ceva in comentariile dela casa niculescu-dorobantu. tocmai ce am citit un roman (fantoma din moara, doina rusti, premiul uniunii scriitorilor) in care apare un invatator de tara care avea corespondenta (scrisori adica) cu spiru haret, ministrul invatamantului. daca a venit vorba de spiru haret am simtit nevoia sa spun asta. scrisorile alea au sfarsit arse, intr-o zi prin 1953.
Str. Domnita Anastasia pe timpul lui Tattarescu se numea Belvedere, iar dupa 1877 Calea Plevnei (mentionare din monografia "Gh. Tattarescu" de Jacques Wertheimer-Ghika).
multumim foarte mult pentru precizari
@ Paul - Calea Plevnei, actuala str. Domnita Anastasia?
Belvedere e de inteles, de unde si numele blocului cazut in 1977 acolo.
@Raiden
intr-o nota dintr-o editie critica "Bucurestii de altadata" - C. Bacalbasa aflam mai multe amanunte:
"Decretul semnat de principele Carol si de ministrul de interne C.A. Rosetti, in data de 4/16 oct 1878, se schimba denumirea unor strazi cu nume semnificative Razboiului de Independenta (MOF, nr 222 , 6/18 octombrie 1878, pag. 5663)". Printre alte strazi, de ex. Str Germana devine str. Smardan, str Filaret devine 11 iunie, Calea Vergului>>> Calea Calarasilor, Calea Craiovei-Calea Rahovei , Str. Targovistei devine Calea Grivitei, iar str. Belvedere, fostul Podul de pamant, se va numi Calea Plevnei.
In spiritul blogului nostru am dedus ca titlul este Casa Gh. Tattarascu, deci nu am mai citit tot titlul. Asa am fost indus in eroare si am intrebat ce e acolo.
Buna gluma cu vineri.
@ Paul - Calea Plevnei incepe de la Podul Izvor, deci mai incolo de zona Brezoianu.
Posibil fosta str. Belvedere sa fie vechea portiune din Calea Plevnei, "rupta" de vechiul traseul.
@Raiden
varianta cu "ruptura" e cea mai plauzibila; si eu as fi curios sa aflu in ce an s-a facut acea "schisma" stradala si denominarea ulterioara.
cert este ca toate istoriile bucurestilor indica ca fiind sinonime, pt sec. XIX, Podul de pamant > Calea Belvedere > Calea Plevnei (cf. C. Bacalbasa / Bucurestii de altadata, vol 2 (1878-1884), pag 24, 45 # Ed. Eminescu, 1993)
pe hartile mai vechi pe care le-am vazut nu apare calea plevnei prelungita spre vest, tot acolo se termina ca si acum.
az-noapte am visat curtea interioara a muzeului tattarescu. balcoanele de lemn erau distruse, curtea era inundata, era malul unui lac acolo. erau si pescari. o fi de bine? sa joc la loto?
Trimiteți un comentariu