sâmbătă, 24 octombrie 2009

Arghir Culina- Imobilul din str Hristo Botev 3

Trecatorul care trece grabit intr-o dupa-amiaza ploioasa pe bulevardul Hristo Botev, cautand in zadar magazinul cafegiului Gheorghe Florescu* va trece negresit pe langa imobilul de raport** construit in a doua parte a anilor 20 de catre Arghir Culina.
Viteza plimbaretului si cerul innorat il vor impiedica sa-si ridice privirea pentru a imbratisa, atat cat permite ingustimea strazii, intreaga cladire. Ar avea de vazut un exemplu de arhitectura eclectica, cu oarece influente neo-romanesti (as zice eu), si care, spun specialistii, anunta orientarea viitoare spre art deco a lui Culina.

Arghir Culina a fost, dupa terminarea facultatii (1909), elev al lui Albert Galleron si Paul Gottereau. Imobilul de pe Hristo Botev se pare ca a fost chiar proprietatea lui. De altfel cred ca il putem situa pe locul secund intr-un clasament al celor mai bogati arhitecti din istoria Romaniei. Cu deosebirea ca el nu s-a consacrat ca petrolist.
Sa admiram asadar, atat cat ne permit ploaia, copacii, firele si aparatul foto fara obiectiv panoramic, balcoanele de piatra, metal si lemn, decoratiile art nouveau, capitelurile si mai ales armonia de ansamblu a constructiei.
Si o poza interbelica, din care putem aprecia conservarea aspectului cladirii (sursa pozei- CD-ul 'Case vechi din Bucuresti', am mai pomenit de nenumarate ori.
_______________________________________________
*Magazinul cafegiului este de negasit. A cazut in 1977, la cutremur.
** Imobil de raport suna ca naiba, vorba domnului Petre R. Mie imi suna a casa de toleranta. Dictionarul explicativ ne ofera o definitie comunistoida (casă sau imobil cumpărat sau construit în vederea speculei).

12 comentarii:

Beren spunea...

Ma tot intrebam ce'i cu imobilul respectiv;mersi de informatii.Insa ,mi'ai trezit interesul in legatura cu altceva:cine era cel mai bogat arhitect, cu afaceri in petrol, din Romania?Petre Antonescu?G.M. Cantacuzino?Horia Creanga?

P.S.:De unde pot face rost de acel CD,k tot dau de el pe blogul vostru.Stii cumva si o sursa "alternativa"...gen torrent?Thx

radu spunea...

nu, mai banal: petrolistul este dinu patriciu.
cd-ul mi l-a facut cadou m., careia ii multumesc inca o data. nu stiu daca e pe torente. e facut acum cativa ani si nu stiu unde s-a gasit de vanzare

radu spunea...

iar cel mai cunoscut arhitect roman cred ca e alexandru andries, ca tot l-am vazut in seara asta

Raiden spunea...

Uite un detaliu interesant:

http://www.flickr.com/photos/raiden2/3691926484/in/set-72157610919876164/

Stefan spunea...

Am si eu cateva poze cu blocul asta. Sunt cateva cladiri interesante pe dreapta cum te duci spre Piata Rosetti, blocuri adica.
Andries nu cred ca este bogat. As zice ca cei mai bogati arhitecti sunt aia prosti si cei care au pus botul ... stiti voi unde. NU e cu prostii. E cu proşti.

radu spunea...

da, frumos acoperis. trebuieste pentru ca sa mai lucrez la detenta

Loredana spunea...

In Decretul de nationalizare din 1950 (e vorba de cel care priveste cladiri) Arghir Culina apare cu 30 de apartamente care i-au fost luate. Citez: "65. Arghir Culina, 30 apartamente, Bucuresti, str. Radu Cristian 3, str. G-ral
Magheru 10, str. Hristo Botev 3, str. Suvenir 2." Documentul e pe juris.ro, nu pun link sa nu ajung la spam.

In alta ordine de idei, cladirea aceasta atat de frumoasa apare pe lista celor cu bulina.

Anonim spunea...

va mai recomand o cladire stil neoromanesc a lui A Culina facuta in '22 pt Iorgu C. Steriu in Bd. Regina Maria nr. 23 sect.4. La acea data valoarea constructiei se ridica la 5.000.000 lei.

radu spunea...

trebuie ca e asta
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/q71/s720x720/1016169_625961964091343_2017987247_n.jpg

Anonim spunea...

exact.

Oana Nasui spunea...

Imobile de raport (wikipedia, nu dex..) - construcții ale căror încăperi și apartamente sunt menite a fi închiriate, deseori parterul fiind ocupat de stabilimente comerciale

Cornel Branga spunea...

Am locuit in blocul din Hristo Botev nr.3 pana in iunie 1989. Mi-l amintesc, copil fiind, pe dl.Culina, caruia comunistii ii lasasera in folosinta un mic apartament in vila lipita de bloc, cu adresa din str.Radu Cristian. Dupa 1989 imobilele (atat blocul mare din Hristo Botev, cat si blocul mic din Radu Cristian au fost retrocedate unor urmasi. La mansarda blocului se afla un atelier de pictura cu luminator. In acest bloc au locuit de-a lungul anilor mari personalitati (Eremia Profeta, Mihu Vulcanescu, Mihail Djentimirov). La cutremurul din 1977 imobilul a fost serios avariat fiind si in acest moment incadrat in clasa I de risc seismic (bulina rosie).
Blocul este prevazut cu subsol pe doua niveluri, fiind prevazut cu centrala proprie de bloc si incinerator pentru gunoi. La subsol 2 exista si un adapost antiaerian in care locatarii isi amenajasera niste boxe. Podul blocului era utilizat de locatari pentru uscarea rufelor, fiind foarte inalt si bine ventilat.