marți, 13 octombrie 2009

Casa Dinu Lipatti - Arhitect Petre Antonescu

PIANISTUL

Asa scrie. Aici a locuit Pianistul si nu pianistul Dinu Lipatti. Renumele s-a transformat in porecla. Un urias talent. Se spune ca numai din drepturile de autor ale melodiilor sale se poate intretine un muzeu si casa memoriala.
O familie de artisti, Dinu Lipatti muzician iar fratele sau professor de limba franceza la Universitatea Bucuresti si ambassador al Romaniei la UNESCO. Probabil nu datorita cunostintelor sale de franceza pentru ca, in cartea Orizonturi Rosii, Ion Mihai Pacepa spune ca Valentin Lipatti ar fi fost ofiter de securitate. Cineva, comentand o poza cu frumoasa casa, pe un site dedicat stocurilor foto, spunea ca fratele sau, mort dupa 1989, a lasat casa mostenire partidului lui Iliescu. Nu prea am inteles cum vine asta, desi nu sunt lamurit nici care este regimul casei in momentul de fata. Se pare ca sunt cateva firme pe acolo, dar casa pare si locuita, la etaj.


.
Casa se afla pe bulevadul Lascar Catargiu la numarul 12, este opera a arhitectului Petre Antonescu, a fost construita la 1902 si este inscrisa in lista de monumente ale Bucurestiului, ca multe alte case de pe aceasta strada. Este putin diferita fata de ce ne-a obsnuit Petre Anotnescu, daca pot spune asa, avand in vedere ca stilul predilect al arhitectului este cel neoromanesc. De data aceasta abordeaza un stil cu elemente art nouveau – o casa reprezentativa a Micului Paris.







Vazuta de la strada casa nu pare mare, abia din strada Visarion iti dai seama de profunzime

iar in imaginea luata din lateral stanga pare chiar un palazzo.

.
In curte este liniste, casa pare sa-si traiasca viata in liniste, si nu numai ea,

dar focul se apropie iar mana prostului face ravagii. Casa de pe Visarion, de vizavi de Casa Lipatti, a luat foc iar acum cineva grijuliu a invelit-o cu plastic. Iar putin mai sus, pe aceeasi parte a bulevardului, impunatorul sediul al sectiei 1 de politie. Daca ar sti Becali ca e numarul 1 ar cumpara-o imediat. Arata ca un borcan cu muraturi. Ma intreb daca politia are voie sa construiasca cum vrea un sediu pe o strada pe care majoritatea caselor sunt monumente ale Bucurestiului (ansamblul Lascar Catargiu). Oare nu la fel de vinovat ca cel care darama e si cel care ridica tot soiul de mizerii?
Sa admiram casa, totusi.




Si un ornament aflat deasupra yalei de la la poarta, intrarea principala. Ce frumos…


10 comentarii:

radu spunea...

exceptionala poza aia cu ferestrele deschise si perdeaua fluturand pe afara. perdeaua aia goes a long way.

dar ce vad in poza facuta de pe strada visarion? niste mici termopane care unde se deschid? in pod?

Raiden spunea...

Frumos imobil, foarte, foarte cochet. Bd. Catargiu este o bijuterie!

@ radu - dom'le, ne civilizam sau ce facem acia? Lasa termopanele in pace!

Paul spunea...

Valentin Lipatti are un volum de amintiri, "Strada Povernei 23", si cam toate povestile lui de viata oscileaza in jurul acestei case.

Stefan spunea...

Daca imi pica in mana o sa citesc. Cand a aparut?

Paul spunea...

1993, ed. garamond

Anonim spunea...

Este un imobil splendid, pe care il vad de cateva ori pe saptamana. Mi se pare neingrijit, ca aproape tot ce reprezinta/poate reprezenta imobil de patrimoniu din capitala noastra draga.
N-as dori sa-l contrazic pe user-ul Raiden, insa nu cred ca Bd. Catargiu este, in acest moment, o bijuterie! Poate deveni asa ceva, daca autoritatile nu vor accepta constructiile ilicite si inestetice.
aka Urmuz

Stefan spunea...

Deja s-a ridicat o magaoaie in curtea casei arse, cea despre care pomenea, de la intrarea pe Visarion, asta dinspre Catargiu. Interesele sunt mult prea mari ca sa se poata importivi cineva care nu vrea "decat" ca Bucurestiul sa arate frumos.
Ma uitam pe Magheru, vizavi de gura de metrou dinspre coloane, ca era o casa cu ornamente interesante, pe care au acoperit-o extraordinar cu un cearceaf pe care scrie Nivea. Chiar nu se poate altfel?

Victor Nitu spunea...

O alta casa prin aproprierea careia treceam deseori fara sa-i stiu povestea.

Vis-a-vis incepusera sa si darame o casa ce ar fi putut usor sa o in cadreze la monumente istorice. Nu stiu insa daca s-au oprit datorita crizei financiare sau ca au intervenit autoritatile. Probabil ca varianta 1.

Iar Sectia 1 politie nu numai ca nu are nicio legatura cu zona, dar este de-a dreptul oribila.

Romulus spunea...

Pot sa va spun ca am citit intr-o revista distrubuita cu Jurnalul National, ca tatal lui Dinu Lipatti a dorit in 1931-1933 sa contruiasca un uras bloc pe locul casei. Insa propunerile succesive de turn de 16, 9 apoi 6 etaje au fost pe rand respinse de primarie (nu se incadrau zonei). Turnul era in stilul Palatului Telefoanelor. O sa caut articolul si voi suplimenta informatia.

Stefan spunea...

Cum se numeste revista? Astia de la JN au numai initiative misto legate de arhitectura in general si de cea bucuresteana in special. Din pacate am auzit ca o sa isi suspende aparitia in formatul pe hartie si va mai fi disponibil doar online.