vineri, 9 octombrie 2009

Calea Victoriei: capitolul 7. Casa General Gheorghe Manu

Anticipam în capitolul precedent subiectul de azi- casa generalului Gheorghe Manu, aflată imediat după cea a Cleopatrei Trubetzkoi, la nr 192.
La începutul secolului XIX terenul se afla în posesia lui Ioan Faca. Tot de pe atunci ar data şi prima variantă a casei. În 1827 clucerul Faca i-a făcut-o cadou fiicei lui Ecaterina (1809-1853) atunci când aceasta s-a căsătorit cu marele ban Mihai Ghica (1794-1850), printre altele fost ministru de interne al Ţării Româneşti. Primul născut al celor doi a fost Dora d'Istria.
Următorii proprietari ai casei au fost marele logofăt Alexandru Florescu (cel care a refăcut casa in 1843, probabil dându-i în mare măsură aspectul actual, în stil neoclasic) si Dimitrie Ioanidi. Din 1868 casa ajunge în posesia generalului Gheorghe Manu (1833–1911), fost prim ministru (1889-1891), primar al Bucureştilor (1873-1877), ministru de război în vremea Principatelor şi a Regatului, comandant de divizie în Războiul de Independenţă.
George Potra povesteşte cum fiul lui Gh Manu, Constantin Manu (cel care a fost proprietarul casei până la naţionalizare) s-a urcat într-o zi pe gard pentru a o vedea pe Nica Nenciu, vecina de la nr 194, fapt care l-a indispus pe general.
Ca la atâtea alte case bucureştene, intrarea şi faţada nu se află la stradă. Printre fire şi copaci se zăresc coloanele cu capiteluri corintice de la intrare. O construcţie destul de austeră, care n-ar stârni nicidecum invidia unui ministru pe stil nou, nu mai vorbim de premieri sau primari.
edit- am adaugat cateva poze, multumiri lui Stefan



 pps- referitor la cateva comentarii (februarie 2010, iulie 2013) atasez si o imagine de pe ggl mps. thnks.

17 comentarii:

Stefan spunea...

Ma bucur ca ai pus pozele mele, nu sunt foarte reusite, dar trebuie sa spun ca am cam fost fugarit pentru ele. O femeie badigard a urlat la mine si m-a luat la trei pazeste. Cica e proprietate privata. Asa o fi. Putea sa ma si impuste.

Stefan spunea...

Imi cer scuze, exprimare de magar. Corect e asa: ma bucur ca ai pus SI pozele mele. Imi cer scuze.
Crezi ca suntem la jumatate?

radu spunea...

la jumate? nu cred

Raiden spunea...

Cat timp pozezi de pe DOMENIUL PUBLIC (din strada), chiar nu are ce sa iti faca. Daca erai in curtea casei, era alta situatie.

Astept nerabdator urmatoarele episoade. Sunt curios ce veti spune cand ajungeti la Casa de Moda "Venus". Dar mai e ceva pana acolo :)

Stefan spunea...

Am luat cateva imagini si din curte. Si daca aveam c... uraj luam si din hol cateva. Ca pana sa apara umflata aia pozat intrarea si apoi ma holbam pe acolo. Era o zi de sambata iar acolo, la ora 13-14, aia inca lucrau. Sau ce faceau ei paziti de femeia badigard. Raiden, asta cu domeniul public e asa, de ochii lumii. Daca dai de unul care nu vrea sa te lase iese si te fugareste. Ideea e ca daca nu vrea el tot sa te certi ajungi.

Anonim spunea...

Interventii suspecte si grave la dependintele casei Manu de pe Calea Victoriei No. 192. Ma intreb cand au fost facute aceste poze si daca va amintiti in ce stare se aflau dependintele casei. Acuma sunt fara ferestre si acoperisul fara table cu gauri pe alocuri. Cred ca se inceraca o demolare pe sest! Mare pacat! Autoritatiile ar trebuii anuntate.

radu spunea...

pozele sunt de prin vara trecuta. vorba lu conu leonida, ma tem ca aici e chiar mana autoritatilor.

Anonim spunea...

Buna ziua,
Mai baieti am intrat asa din greseala pe acest sit si nu imi vine sa cred cat de mult poata sa minta acest stefan.eu lucrez in acea incinta in domeniul c-tiilor,si paza este paza domne nu te ia nimeni la alergari,te intreaba ce cauti,ce doresti,si ti se explica ca este un domeniu privat si nu ai voie sa faci poze,dar dc tu ai fost cu tupeu pe tine atunci este posibil sa se schimbe treaba si sa te alerge,deci vaide sa fim domni in continuare si sa spunem adevarul dc/chiar ne pasa de istorie si de o viata mai buna in romania dc nu,ramaneti cu buza umflata.

Anonim spunea...

si da stefane este o propietate privata eu dc as intra la tine in casa sau pe terenul unde iti faci casa te pot lua ca si hot dc sunt cu obrazul gros si pot sa te impusc in mana sau picior domne este pe propietatea mea se pot specula multe eu de unde stiu ca nu vroia sa ma omoare asa ca fii cu bagare de seamaa dc paza vroia putea sa te ia dupa camerele de filmat si sa te dea la politie,tu stii cum este eu am avut o lucrare intr-o zona cu persoane sus puse si cu o ambasada x,cladirea era tot asa un muzeu si am zis sa fac poze fara sa imi treaca prin cap ce se va intampla si am facut de afara nu din incinta si pt asta au venit fel si fel de oameni importanti cu excorta cine sunt ,ce doresc luatii aparatul nu ai voie sa faci poze,esti un spion de unde din ce tara etc si este data prin lege asta dupa am aflat si eu ca la genul asta de cladiri si ambasade dc nu este trecut cu un indicator in care se explica dc ai voie sau nu sa faci poze nu faci nimic m-ai bine intrebi si vezi ce se raspunde pt ca lumea nui asa de rea dar cum am m-ai spus dc vrei sa fii zmeu ca tu stii faci si dregi nu va iesii bine pt tine

Stefan spunea...

Domnul anonim, la prorpiu si la figurat, este invidios. Sau traieste un "love story" mioritic cu paznica. Auziti, poate trebuie sa mai construiti ceva si noi va retinem.

Stefan spunea...

Auuuu... domnul anonim e si analfabet. Eu zic ca in loc de Anonim ar putea sa scrie Analfabet.

Anonim spunea...

eu sunt un mare fan al istoriei si fac ca si voi cei de aici investigati despre cladiri vechi din sec 18-19-20 dar pe unde m-am dus am intrebat care sunt pasi pot nu pot etc si nu am iesit sifonat asa ca pe viitor stefane si alti care fac ca tine se plang eiurea pt ca nu au dreptate fiti cu bagare dee seama ca nu vreau sa aud cum scri ca ai luat o amenda si o mama de bataie de nu iti mai trebuie toata viata nimic

Anonim spunea...

nu am un "love story" cu paza, sunt seful ei si conform normelor dreptul meu este acela de a o instrui.

Stefan spunea...

Nu va suparati, vreti sa intram in polemica? Ma bucur ca va place istoria. Va recomand si gramatica.
Nu cumva spuneati ca acolo e o firma, domnu' anonim? Pai daca e asa de ce sa ma impuscati? De ce sa ma impusti, domnule? Ha, de ce? Nu ti-e rusine?
Uitati cum facem, eu nu va mai raspund, matale nu ma impuscati si nici nu mai scrieti aici. Nici macar nu mai cititi blogul.

Anonim spunea...

Buna ziua,poate cineva sa ma ajute, cu un referat despre Alexandru Ioan Cuza.Am vazut ca sunteti preocupati de istorie,si m-am gandit ca as putea gasi pe cineva care sa imi spuna pls,pls.Acest referat ma ajuta sa trec clasaaa stie cinevaaa de aici cevaa.

Anonim spunea...

Casa din spate de la 194, cu părere de rău va spun ca azi 20.07.2013 a fost demolata in întregime. Asta este Romania, se sterge istoria pentru bani.

radu spunea...

zicea cineva inca de acum 3 ani jumate ceva in acest sens. vezi mai sus.