La putin timp dupa imobilul de pe Hristo Botev, Arghir Culina facea un nou pas catre art deco, prin constructia acestui bloc de langa Cismigiu, vis-a-vis de Primarie. Privind varietatea elementelor arhitectonice mi-am dat seama de sursele de inspiratie ale celor care au construit centrul civic. Balcoane ondulate, fier forjat, coloane, fel de fel de inventii pe acoperisuri... Replicile sunt insa la mare distanta de originale, si as indrazni sa identific cateva motive. In primul rand, cladirile noi arata de parca ar fi fost proiectate de mai multi oameni, fiecare lucrand la cate o bucatica independent de ceilalti, rezultatul fiind un puzzle in care bucatelele au fost infipte cu forta una intr-alta. Apoi, nu exista nici un fel de atentie la detalii, totul pare lucrat din topor. Ma uit o postare inainte si vad ornamentele de pe casa Gradisteanu, cu totul altceva. Si in fine, materialele de constructie folosite in anii 80. Urate, deja blocurile alea par foarte vechi. Probabil e si una dintre cauzele absentei detaliilor. De la Loredana, comentand o poza adusa in atentia noastra de Raiden, aflam ca la constructia acestui bloc (inginer Emil Prager) s-a folosit intaia oara in Bucuresti o macara mobila. Tot Loredana atrage atentia acolo (ce ochi de vultur!) asupra modificarilor operate la intrarea in cladire. Iata intrarea asa cum arata acum, cu o singura coloana. Si cam neinspirat ales galbenul acela. Plus graffiti, plus masinile care mi-au compromis poza. Plus frontonul, clasicist si semnaturile celor 2. Pe placa alba scrie ca in aceasta cladire a locuit criticul de film I D Suchianu. Si in fine, imagini cu admirabilele etaje superioare. Sigur, bannere, aere, antene, termopane, dar astea sunt semnele progresului(?) Poate ar trebui sa fim multumiti ca pe langa cladirile de mai la deal, de pe Bd Regina Elisabeta, cea de fata nu a fost abandonata
Semne bune 191
Acum 9 ore
15 comentarii:
In per. interbelica era cunoscut ca blocul "Spicul" si a fost primul bloc cu ap. mari din Buc. (54 ap/7 etaje).
Un imobil armonios si care face cinste zonei Cismigiu.
Despre "plagiatul" din Centrul Civic am scris si eu mai demult. Cat prost-gust la blocurile alea!
Cand era mmic acolo mergeam cu bunica-mea sa luam paine si cornuri, la Spicul (de Aur?). Parca asa se chema. Iar vizavi, unde e McD acum, era un lacto bar, beai sana si lapte batut.
Ziceai de fire, si eu am avut problema asta. Ma duceam la amicul nostru, N I, si am facut o singura poza si m-au scarbit firele. Zona era destul de sifonata, lucrau in fata primariei, care, apropo, intra in renovare.
Esti modest. Te lamentai si... iata, this is gold. S-au repezit ulii sa comenteze. Semn bun. Misto.
Ce trafic azi. Toata lumea posteaza.
Exista programe cu care poti sa scoti tot ce nu-ti convine dintr-o fotografie.Eu le folosesc pentru a corecta niste fotografii de familie de acum 30 de ani,precum Adobe Labs sau Inpaint 2.o.
http://www.facebook.com/video/video.php?v=540977923979
http://www.teorex.com/inpaint.html#video_tutorial
@ Raiden
Mi se pare ca blocurile din Centrul Civic au "imprumutat" cel mai mult de la cele doua blocuri interbelice din Piata Senatului. In special coloanele din partea lor superioara seamana bine cu "glorietele" ce incununeaza blocurile Fonciera Agricola si Adriatica-Trieste.
Salutare
Trimiteti-mi si mie un mesaj pe radu.olteanu#gmail.com caci vreau a va comunica ceva....
de bine..
@ Stefan - trafic mare, ca in Bucuresti, nu? :)
@ Adrian - dar noi vrem sa prezentam orasul actual asa cum este, nu cosmetizat.
@ dan - exact asta am zis si eu in articolul meu despre plagiatul comunist.
Faza trista la blocul acesta asa frumos este ca figureaza pe lista de buline a Primariei. :( (Elisabeta 44)
si asta e cu bulina, loredana? mi-e si frica sa mai pozez ceva
Conform listei Primariei este, iti dai seama ca daca intrebi locatarii n-or sa-ti zica nimic. Daca n-am dreptate, atunci sa se ia de gat cu onor institutia de peste drum.
Acum mai bine de un an, cred, am vazut pe anuntul.ro scos la vanzare un apartament in acest bloc si tare frumos mai arata pe dinauntru. Si o priveliste asupra parcului... mama-mama!
In interbelic nu era cunoscut drept blocul Spicul, pentru ca Spicul a aparut dupa razboi, in locul atelierului fotografic Fotokinon, ce apartinea industriasului Alexe Henegariu, care locuia chiar in bloc, la etajul 6 pe scara A. Suchianu a locuit pe scara B, cred la etajul 5; la 6, tot pe scara B, a locuit un principe Cantacuzino, pe scara A, la etajul 1, a locuit scriitorul Mihai Radulescu, care s-a sinucis de tanar; era fratele chirurgului profesor Dan Radulescu. A mai locuit acolo o cantareata la moda, Alla Baianova, pana tarziu dupa razboi mai gaseai acolo tot felul de lume buna, pentru ca blocul fusese unul dintre cele mai luxoase din Bucuresti. Treptat, autoritatile i-au inghesuit pe locatari varandu-le cu sila tot felul de figuri sinistre peste ei, cu "repartizari" de sus: pana la urma, au plecat toti locatarii vechi, care incotro. Pana la cutremurul din 1977, holul de intrare avea un tavan bogat ornamentat cu stucaturi, care s-au prabusit atunci. Tot atunci s-a deteriorat mult si decoratia fatadelor. Mai traia inca Prager, care a venit sa vada blocul dupa cutremur. Construit pe terenul nisipos din zona aceea, blocul e asezat pe un radier general (o placa solida de beton). Trogloditii care amenajasera Spicul taiasera niste stalpi, ca sa faca mai mult loc in magazin. Prager a spus ca garanteaza ca, daca se pun stalpii la loc, blocul mai rezista la inca un cutremur de aceeasi intensitate. Stalpii s-au pus...
Mai vreau mai vreau info despre acest bloc, mi-ar placea sa-i stiu toata istoria, este ft ft frumos construit, apartamentele sunt absolut minunate ! de s-ar mai face asemenea blocuri si astazi, ar stii oamenii pe ce dau banii !
Nu cred ca stim mai mult de atat. Apartamente minunate? Ai fost in interior? Banuiesc ca sunt misto, dar eu nu am fost in interior. O fi fost celalalt sponsor.
Suchianu a stat la sc A et 4 ap 43. Acest bloc sta sa cada. Am locuit in el pana in 1996, se simteau toate troleibuzele care treceau, era sinistru
Trimiteți un comentariu