luni, 31 august 2009

3 case- arhitect Marcel Iancu

Nu imi propun aici sa fac o biografie a lui Marcel Iancu sau sa analizez importanta lui in arhitectura moderna bucuresteana. Subiectul ma depaseste, in schimb se gasesc suficiente articole pe internet pe aceste teme. Doar voi trece in revista cateva cladiri proiectate de Marcel Iancu, ajutandu-ma de o publicatie, un pliant (Marcel Iancu- the Beginnings of Modern Architecture in Bucharest, editura Simetria 2008, material nu lipsit de contestari). Primul imobil modernist din Bucuresti ar fi fost casa negustorului de vinuri Jean Fuchs, de pe strada Negustori, casa care exista si azi, construita pe la finele anilor '20. A suferit insa ceva transformari nefericite si fiind destul de retrasa de la strada nu e foarte bine vizibila. O poza mai edificatoare gasim in pliantul amintit. Dupa cum citim, vecinii au fost un pic bulversati la aparitia acestei constructii care era la vremea aceea departe de ideea de casa de locuit. In scurt timp insa, cladiri de acest gen vor umple orasul. Cativa ani mai tarziu, in 1931, aparea imobilul de pe strada Caimatei, cunoscut drept imobilul Clara Iancu. A fost una dintre locuintele familiei, Clara era a doua sotie a arhitectului. Apoi avem o cladire de pe Hristo Botev, datand din 1934 si care a apartinut lui Solly Gold, bancher. Ca si cea prezentata inainte, se afla pe lista monumentelor de arhitectura. Un exemplu stralucit de arhitectura cubista, poate cea mai frumoasa casa a lui Iancu. La o privire superficiala imobilul Solly Gold poate parea banal, fiind departe de spectacolul vechilor case boieresti. Pe mine insa ma incanta aceste jocuri de forme. La intrare exista un basorelief , sau cam asa ceva, al Militei Patrascu. Cum se vede, cele 3 case sunt in aceeasi zona a orasului, asupra careia voi reveni cat de curand.

9 comentarii:

Raiden spunea...

Ce insemnau rafinamentul si bunul-gust...

brebe85 spunea...

Da' fereastra din poza asta

http://2.bp.blogspot.com/_s2ta6-lA8As/SpgAE5TE9CI/AAAAAAAABYM/lSedgQGkh9w/s1600-h/solly-gold1.jpg

e ca nuca-n perete... paremi-se ca a fost adaugata dupa (ce idioti)

radu spunea...

zici de alea mici de sus? da, par cam ne-la-locul-lor

brebe85 spunea...

si alea :)

dar ma refeream la arcul ala de cerc

radu spunea...

ala imi place :)

armyuser spunea...

Fereastra în sfert de cerc de la imobilul Solly Gold a apărut prin zidirea "inteligentă" a unei ferestre pătrate (aşa cum este cea de la etajul întâi, dedesubt). Toate ferestrele cele mici de la ultimul nivel, al camerelor pentru personalul de serviciu, sunt sparte ulterior.
Ambele tipuri de modificări sunt regretabile, alterează în mod ireversibil viziunea originară a lui Marcel Iancu, prin defectarea raportului plin-gol.

antonul spunea...

buna, am copilarit vis-a-vis si aveam o prietena buna a carei fereastra de la baie e cea de care vorbim si era tot in arc de cerc si atunci adica prin 65-72.
ce este genial la acest bloc este interiorul ultimelor 2 etaje, care sunt un singur volum cu dubla inaltime cu niste proportii uluitoare.

Adriana spunea...

Am intrat azi in imobil, dezolant felul in care a fost distrus interiorul, acum arata ca o combinatie de gara si cladire de primarie comunala. Vreo idee cine a fost imbecilul care s-a ocupat de "renovare?"

andreea spunea...

dupa cum mai povestesc uneori colegilor mei din facultate
bucurestiul proiectat de marcel iancu se imparte in doua zona A si B

incercati resedinta ambasadorului venezuelei...
casa bancherului
casa unui pictor
plus o casa fost muzeu
totul la aviatorilor
din pacate noi nu putem face poze la ambasada rusiei (proiectata de el)
sunt mutle case...si sa nu uitam si de cele proiectate in israel :)