Zice-se că un distins intelectual avea intenţia foarte serioasă de a-şi construi o casă pe strada Paris. A aranjat treburile cu un binecunoscut arhitect (nu am reuşit totuşi să aflu care anume), ceva aluzii neogotice pe acolo,
dar şi ornamente baroc
a mai băgat-o şi pe aia cu
ars longa, vita brevis la intrare (nu prea se vede aici, dar aşa scrie)
şi într-o zi, aflându-se prin nordul oraşului a întâlnit
casa despre care a scris recent Ştefan. I-a plăcut ideea şi a vrut să facă ceva similar. Luându-şi la rând rudele cu potenţial de a fi imortalizate pe ziduri a constatat că din diverse motive (istorii de trădare, amoruri vinovate, traseism politic, boli ruşânoase) nu prea are pe cine alege. Sau dimpotrivă, avea o familie virtuoasă şi numeroasă şi prea puţine ferestre. Aşa că
ars fiind
longa, iar proprietarul având o aleasă educaţie umanistă au fost aleşi prin scrutin democratic urmatorii: Rafael
mai puţin celebrul Francesco Primaticcio
Vitruvius
Michelangelo
Un altul al carui nume a fost şters? sau mai curând nu a fost scris? E prea cunoscut ca să fie menţionat numele? O fi master of the house?
Şi încă un neidentificat, cu toate eforturile mele (dacă m-aş fi uitat imediat ca să văd ce am pozat.. Poate voi reveni, dacă nu ne dă cineva răspunsul până atunci).
Bacanalele de sub streaşină se pare că au fost adăugate anul ăsta şi ar reprezenta o şedinţă de guvern(reamintesc, ne aflăm pe strada Paris în capătul dinspre Piaţa Victoriei). Am putut chiar identifica niscaiva personagii.
Post scriptum
Sponsorul nostru Ştefan a făcut o vizită astăzi în această casă, unde a avut ocazia să stea de vorbă cu un locatar binevoitor, de la care a aflat că arhitectul casei este un austriac (tot ale lui ar fi şi proiectele caselor vecine, iar şoferul acestui arhitect l-a cunoscut pe amfitrionul de azi), că anul construcţiei este 1925, că poporul sovietic a eliberat după '44 şi locuinţa de faţă, că personajul neidentificat este Giacomo Barozzi da Vignola.
Mai mult, a făcut şi poze înlăuntru.
Nu sunt de aur, aviz amatorilor de frumos.
5 comentarii:
frumos blog
Frumos,nu am ce sa comentez bravo Radule,mergi tot asa si fane si noua nestiutori cunoscute informatiile pe care le vei gasi incontonuare.
Buna ziua,
Primele proprietati de la numerele impare de pe str. Paris au facut parte din Parcelarea Societatii Cladirea romaneasca. Casa de la nr. 7 a fost proiectata si locuita de arh. Ion D. Berindey, fiind trecuta în acte ca dota sotiei sale Roxana Mavrocordat.
Din pacate, nicio legatura cu asa zisele amintiri sau informatii ale actualilor proprietari.
Trimiteți un comentariu