vineri, 24 septembrie 2010

Raritati 13 - Familia de pe pereti

De cand cu casele astea mai mereu am cu mine un aparat foto. Cineva, un fost operator de film ajuns profesor, spunea studentilor ca e bine sa ai mereu „glontul pe teava”, referindu-se la aparatul de fotografiat. Iar pe vremea aia nu visau multi la camera digitala. Fireste, in cazul imaginilor surprinse de mine s-ar zice ca nu fug chiar asa de repede, desi nu poti sa fii sigur pe nimic in ziua de azi cand vine vorba de cladiri vechi. Mereu cu ochii pe sus, desi si pe jos mai sunt lucruri interesante, la un moment dat am vazut un cap de copil (din ipsos, ornament). De obicei, pe case mici, pot fi mai multi dar aceeasi figura, multiplicati adica. Nu cum sunt pe Ministerul Agriculturii. Numai ca am descoperit inca unul, apoi un altul mai mic, o femeie, o fata, pe tatal lor (sotul femeii?) iar apoi pe cei doi in marime naturala pentru un copil la varsta aia. Este posibil sa fie aceeasi copii, doi la numar, in diverse stadii de varsta sau sa fie toti copiii barbatului de pe frontonul principal la un moment anume (cand a facut casa). Nu stiu. Ambele variante sunt posibile, mai ales cea cu multi copii, lucru obisnuit la vremea aia. Unul dintre bebelusi mi se pare ca seamana cu Isarescu.










Am insistat cu imaginea cu copiii maricei pentru ca tot incercam sa ii prind figura fetei, eu fiind in strada. Mai bine decat cu teava de gaze pe fata nu se poate. Cu atat mai mult cu cat singura sansa e sa intru in curte, in mod legal, pentru ca vara asta au pus si tabla pe poarta. E interesant ca si pe astia doi mai mari, desi au statura pe care o vedeti, nu mai zic de greutate, i-a cocatat tot sus si i-a pus sa priveasca spre strada. Oare unde se uitau ei? Fata face un semn cu mana. Te poftea in casa? Baietelul mai are o singura mana. Sper ca i-a cazut noaptea si ca nu a ranit pe nimeni. 



Casa este pe strada Aurel Vlaicu. Nu stiu numarul, dar este aproape de intersectia cu strada Justinian, pe partea stanga cum te duci spre Stefan cel Mare. Daca stiti mai multe despre povestea omului de pe casa va rog sa destainuiti. 

2 comentarii:

ADRIAN spunea...

Foarte interesanta abordarea decorativa a acestei case!
Chestia cu gazele insa e teribile si-mi aduce aminte de o casa din Sibiu, de pe strada Avram Iancu 2 sau 4, nu sunt sigur acum care dintre numere. E vorba de o casa cu un gang lung si boltit ce are pe o parte niste ancadramente de tip renascentist din piatra si console ce au fost descoperite la o restaurare mai veche si care au fost puse in evidenta. Pe peretele opus nu se gasec aceste elemente decorative. Evident, traseul tevilor de gaz este pe peretele cu ancadramente!
Cum zice un prieten de-al meu in situatii de genul acesta: " ..niste betivi!.." :)

Romulus spunea...

Am remarcat de mai demult casa. Pare un pic neingrijita, dar e locuita si sper sa fie pe maini bune. Are si o anexa interesanta, un fel de uscatorie sau de camera de afumat carnea, ce-o fi fost pe vremuri. Nu e monument istoric dar cred ca e unica in Bucuresti.