vineri, 2 aprilie 2010

Calea Victoriei- partea 13: Casa Cesianu

Desigur ca odată ce am trecut de Biserica Sf Nicolae Tabacu urmează o casă de tot banală, cu un etaj, sediul unei policlinici, cred. Pe acel loc a fost o casă din secolul 18, în care au locuit fel de fel de Văcăreşti, Filipeşti şi Catargii, inclusiv fostul prim ministru al lui Cuza, Barbu Catargiu. Gh Cruţescu ne oferă o imagine a ei, din care nu pot desluşi dacă este aceeaşi cu cea de azi. Seamana în simplitatea ei cu o alta mai spre nordul Căii Victoriei (a se vedea episodul 3), asupra căreia am avut o nedumerire similară. Poate, cum spunea Raiden, e aceeaşi casă, dar mutilată. Nici măcar n-am fotografiat-o. Este vizibilă întrucâtva în poza de mai sus, in stânga.

Urmează un loc viran, unde se afla Institutul de fete Moteanu, apoi clădirea zisă Casa Cesianu.

A aparţinut diplomatului Costică Cesianu (iniţial?). Nu am decât o idee vagă asupra perioadei când a fost construita- în jur de 1900. Cât despre arhitect, ce să mai vorbim? E week end, totuşi! La tot pasul găsim informaţia că acolo a fost, în timpul celui de-al doilea război mondial sediul legaţiei Germaniei. Ulterior, în acest local s-au produs artiştii Teatrului de Revistă Constantin Tănase. Mai spre vremurile de tranziţie clădirea era cunoscută drept Cazino Victoria. Acum nu prea mai e cunoscută nicicum. Un abandon în plus nici nu se mai observă. În ce mă priveşte, n-am pus în viaţa mea piciorul într-un casino. Cel mult o păcănea-două să fi jucat, dar nicidecum într-un cadru instituţionalizat. Nici la teatre nu prea-s dus, mai ales la cele de revistă. Cu nemţii n-am prea avut tangenţe, aşa că ce să mai zic? Sărbători fericite!

16 comentarii:

radu spunea...

cica azi e ziua no-basescu, motiv pentru care am colorat ca la bâlci blogul. am impresia ca m-am lasat atras intr-o miscare ateo-nastase wordpresso-imperialo-ciutaceasca, drept care maine voi organiza de unul singur ziua muepsd. ca asa-s io, impartial, ca rumanul. deci, vizitati-ne si maine, veti observa niste poze suplimentare la postarea despre casa elie radu (giulio magni arhitect)

ADRIAN spunea...

Nu stiu cum ati reusit ca eu n-am putut sa ma fac mov :)) am bagat doar un titlu si o bentita ...

Casa asta nu e in abandon, apartine statului german care si-a recuperat-o si, din cate stiu eu, aici se va muta Goethe Institut. Nemtii sunt proprietari inca de la inceputul sec. XX. Studiul istoric a fost intocmit amanuntit de catre dna Hanna Derer iar proiectarea restaurarii e facuta, evident, de niste nemti.

Raiden spunea...

Imi pare rau ca amestecati un subiect despre basescu cu serialul despre Calea Victoriei. As fi recomandat un articol separat, dar e doar parerea mea.

De asemenea, movul face aproape insuportabila citirea normala a articolului. Pacat.

Altcumva, in Casa Cesianu auzisem acum cativa ani ca s-ar muta Institutul Goethe...

radu spunea...

pai n-am amestecat! am bagat doar la comentarii faza cu nea traian! inca un pic si dispare movul!

Stefan spunea...

E foarte bine ca am amestecat blogul cu Basescu. Este o forma civilizata de prostest. Iar daca azi e greu de citit pe mov, o sa fie maine mai usor. Asta daca intereseaza subiectul.
Sunt o multime de bloguri care amesteca subiectele, ba chiar mai fistichii le au, multe demne de Cancan sau clik si libertatea. Si, ca sa il parafrazezpe Tomita Caragiu, le merge.

Raiden spunea...

Multumesc pentru revenirea la o culoare mai suportabila, dar raman la parerea iterata mai sus.

Stefan spunea...

Revenirea nu e facuta pentru cineva anume. E culoarea muepsd. Dar iti acceptam multumirile. AI citit?

Raiden spunea...

Era clar ca nu pentru *cineva anume* s-a facut revenirea la culoarea normala.

Dumitru Agachi spunea...

Hristos a Înviat!
Am plăcerea de a ataşa blog-ul dumneavoastră în lista de blog-uri.
NbD a trecut, cum trec toate, cum inclusib dânsul b va trece... Îngrozitor e doar preţul plătit!
Să auzim de bine!

radu spunea...

Adevarat a inviat!

Stefan spunea...

Cristos a inviat ! Adevarat a inviat ! Am raspuns la toti. SA NA TA TE !
Parerea mea ca de de Pati nu trebuie sa amestecam culorile. In rest...

Vara Toamna spunea...

La marele fix! Tocmai s-au pus schele pe latura dinspre Bd. Dacia.

elle spunea...

daca se muta inst goethe aici de la casa Florescu... atunci cu aia cum ramane ??? sunt lacate peste tot ...

Stefan spunea...

Acolo spunea armyuser ca se muta ambasadorul Germaniei. Vechea resedinta, cea de pe langa Kiseleff a fost recuperata de proprietarii de drept. Casa Florescu e in reparatii. Vezi ca avem un post separat despre casa.
http://bucurestiinoisivechi.blogspot.com/2010/04/casa-alexandru-florescu-arhitect-ion-d.html

toni spunea...

interioarele aratau binisor, cel putin prin '94 cand m-am dus special acolo sa vizionez filmul lista lui schlinder...Luand in considerare istoria cladirii avea o incarcatura-n plus momentul. Poate odata cu deschiderea institutului acolo, se va putea vizita mai usor...

Anonim spunea...

Casa de tot banala de langa biserica Nicolae Tabacu a fost locuinta lui Barbu Catargiu, prim ministru in 1862. In aceasta casa a murit, in iunie 1862, dupa ce fusese impuscat, pe cand iesea de la Parlament, pe dealul Mitropoliei, sub bolta clopotnitei.Privita cu atentie, are arcade de ferestre si alte urme ale frumusetii de casa veche. Are si o curte foarte mare. Daca o mai are, nu am mai trecut de multisor pe acolo. E, sper, casa de patrimoniu.