Urmează un loc viran, unde se afla Institutul de fete Moteanu, apoi clădirea zisă Casa Cesianu.
A aparţinut diplomatului Costică Cesianu (iniţial?). Nu am decât o idee vagă asupra perioadei când a fost construita- în jur de 1900. Cât despre arhitect, ce să mai vorbim? E week end, totuşi! La tot pasul găsim informaţia că acolo a fost, în timpul celui de-al doilea război mondial sediul legaţiei Germaniei. Ulterior, în acest local s-au produs artiştii Teatrului de Revistă Constantin Tănase. Mai spre vremurile de tranziţie clădirea era cunoscută drept Cazino Victoria. Acum nu prea mai e cunoscută nicicum. Un abandon în plus nici nu se mai observă. În ce mă priveşte, n-am pus în viaţa mea piciorul într-un casino. Cel mult o păcănea-două să fi jucat, dar nicidecum într-un cadru instituţionalizat. Nici la teatre nu prea-s dus, mai ales la cele de revistă. Cu nemţii n-am prea avut tangenţe, aşa că ce să mai zic? Sărbători fericite!
Semne bune 191
Acum 3 ore
16 comentarii:
cica azi e ziua no-basescu, motiv pentru care am colorat ca la bâlci blogul. am impresia ca m-am lasat atras intr-o miscare ateo-nastase wordpresso-imperialo-ciutaceasca, drept care maine voi organiza de unul singur ziua muepsd. ca asa-s io, impartial, ca rumanul. deci, vizitati-ne si maine, veti observa niste poze suplimentare la postarea despre casa elie radu (giulio magni arhitect)
Nu stiu cum ati reusit ca eu n-am putut sa ma fac mov :)) am bagat doar un titlu si o bentita ...
Casa asta nu e in abandon, apartine statului german care si-a recuperat-o si, din cate stiu eu, aici se va muta Goethe Institut. Nemtii sunt proprietari inca de la inceputul sec. XX. Studiul istoric a fost intocmit amanuntit de catre dna Hanna Derer iar proiectarea restaurarii e facuta, evident, de niste nemti.
Imi pare rau ca amestecati un subiect despre basescu cu serialul despre Calea Victoriei. As fi recomandat un articol separat, dar e doar parerea mea.
De asemenea, movul face aproape insuportabila citirea normala a articolului. Pacat.
Altcumva, in Casa Cesianu auzisem acum cativa ani ca s-ar muta Institutul Goethe...
pai n-am amestecat! am bagat doar la comentarii faza cu nea traian! inca un pic si dispare movul!
E foarte bine ca am amestecat blogul cu Basescu. Este o forma civilizata de prostest. Iar daca azi e greu de citit pe mov, o sa fie maine mai usor. Asta daca intereseaza subiectul.
Sunt o multime de bloguri care amesteca subiectele, ba chiar mai fistichii le au, multe demne de Cancan sau clik si libertatea. Si, ca sa il parafrazezpe Tomita Caragiu, le merge.
Multumesc pentru revenirea la o culoare mai suportabila, dar raman la parerea iterata mai sus.
Revenirea nu e facuta pentru cineva anume. E culoarea muepsd. Dar iti acceptam multumirile. AI citit?
Era clar ca nu pentru *cineva anume* s-a facut revenirea la culoarea normala.
Hristos a Înviat!
Am plăcerea de a ataşa blog-ul dumneavoastră în lista de blog-uri.
NbD a trecut, cum trec toate, cum inclusib dânsul b va trece... Îngrozitor e doar preţul plătit!
Să auzim de bine!
Adevarat a inviat!
Cristos a inviat ! Adevarat a inviat ! Am raspuns la toti. SA NA TA TE !
Parerea mea ca de de Pati nu trebuie sa amestecam culorile. In rest...
La marele fix! Tocmai s-au pus schele pe latura dinspre Bd. Dacia.
daca se muta inst goethe aici de la casa Florescu... atunci cu aia cum ramane ??? sunt lacate peste tot ...
Acolo spunea armyuser ca se muta ambasadorul Germaniei. Vechea resedinta, cea de pe langa Kiseleff a fost recuperata de proprietarii de drept. Casa Florescu e in reparatii. Vezi ca avem un post separat despre casa.
http://bucurestiinoisivechi.blogspot.com/2010/04/casa-alexandru-florescu-arhitect-ion-d.html
interioarele aratau binisor, cel putin prin '94 cand m-am dus special acolo sa vizionez filmul lista lui schlinder...Luand in considerare istoria cladirii avea o incarcatura-n plus momentul. Poate odata cu deschiderea institutului acolo, se va putea vizita mai usor...
Casa de tot banala de langa biserica Nicolae Tabacu a fost locuinta lui Barbu Catargiu, prim ministru in 1862. In aceasta casa a murit, in iunie 1862, dupa ce fusese impuscat, pe cand iesea de la Parlament, pe dealul Mitropoliei, sub bolta clopotnitei.Privita cu atentie, are arcade de ferestre si alte urme ale frumusetii de casa veche. Are si o curte foarte mare. Daca o mai are, nu am mai trecut de multisor pe acolo. E, sper, casa de patrimoniu.
Trimiteți un comentariu