luni, 28 septembrie 2009

Casa cu cariatide (Casa Ioan I. Rosnovanu), Strada Dionisie Lupu No 72 - Arhitect Ioan I. Rosnovanu



Astazi am aflat de disparitia ei. Deja nu mai are nicio importanta daca a fost o prabusire controlata, neglijenta sau rea vointa. Este pacat ca s-a ajuns aici. Imi pare rau ca nu am apucat sa scriu despre casa asta inainte sa cada. Aveam pozele pregatite si trebuia sa gasesc un text suficient.
Parafrazand un personaj hidos putem spune CASA CU CARIATIDE CARE NU (mai) ESTE.





Ma felicit ca am apucat sa ii fac poze. Atat mai ramane. Azi o vedem si nu e...


Cum spuneam atat o sa ramana. Candva camin pentru studente, sau casa pentru orfane sarace, institutia s-a aflat o vreme sub patronajul doamnei Clotida Averescu, sotia maresalului Alexandru Avrescu.
Casa a fost construita la 1884 dupa planurile lui Ioan I. Rosnovanu, fiul lui Ioan Rosnovanu. Opera cea mai reprezentativa a lui Ioan I. Rosnovanu este fostul Hotel de France (sau mai apoi Grand Hotel), de la intersectia Caii Victoriei cu Lipscani. Astazi acolo este blocul Bancorex.

Iata cum arata in cateva detalii tehnice descrierea casei facuta de catre Cezara Mucenic in BUCURESTI - UN VEAC DE ARHITECTURA CIVILA SECOLUL XIX:
Programul cel mai frecvent abordat , casa de locuit la inceputuri va avea planul obisnuit al acestui tip de cladire, pentru ca dupa 1884 sa incerce solutii originale ca la casele din strada Dionisie nr. 66 (atunci) la care plaseaza intrerile in cele doua travee extreme, deasupra lor, la etaj, prevazand cate o terasa, nota dominanta fiind data de arcadele celor doua deschideri ce se suprapun.Corpul cladirii are ferestre rectangulare subliniate de ancadramente bogate la catul suoerior, marcandu-se astfel importanta. Mansarda este dominata de cele 2 turnulete de la colturi incununare a traveelor ce cuprind intrarile si terasele.



Desi este opera a unuia dintre pionierii arhitecturii romanesti cu studii in strainatate, precursor al lui Ion Mincu, casa nu a fost clasata in lista monumentelor istorice. Greseala? Daca ar fi fost poate s-ar mai fi putut face ceva. Si cate ca ea sa mai fie? Pentru ce?
O vreme, pana nu demult, acolo a functionat o universitate particulara, Titu Maiorescu. In ultimii ani parea parasita iar singurul lucru care razbatea de dupa poarta de la intrare era mirosul de zid umed, coscovit, amestecat cu pipi de pisica.
Tarana este mai usoara acum.



Multumiri domnului Andrei Pippidi

7 comentarii:

Raiden spunea...

Nu a disparut, pe afisul de la intrare zice "demolare partiala".

Am facut eu poze ieri, le postez azi.

alexandru mircea spunea...

Trist!

Am pus articolul la votat pe FTW: http://www.ftw.ro/Cultura/Casa_cu_cariatide

Stefan spunea...

Alex, multumim. Ma scuzi daca fac confuzii, dar mi se pare mie sau tu esti cel, sau printre cei, care nu sunt in tara?
Multumim inca o data pentru promovare.

alexandru mircea spunea...

Nu sunt in tara, intr-adevar.

Stefan spunea...

Aha, inseamna ca mi-am amintit sau am intuit bine.

Cristina spunea...

Buna ziua!

Fatada Casei cu Cariatide nu a fost demolata. Din pacate actiunea de demolarea abuziva cu boldezerele a cladirii din spatele fatadei i-a afectat puternic structura de rezistenta.
Arata in prezent ca o ruina, desi pastreaza elementele deosebite de arhitectura.
Cladirea a doua, considerata o anexa, desi a ocupat o suprafata mult mare decat fatada, avea o arhitectura interesanta.Partea laterala a asa zisei anexe avea peretii embosati. Mi s-a parut de la inceput straniu de ce nu au fost clasate ca monument istoric ambele cladiri care erau practic lipite una de celalalta, ceea ce justifica si slabirea rezistentei fatadei. Pe peretele anexei care dadea in curte prezenta coloane ionice. Motivatia pt care cea de a doua cladire nu a fost clasata ca monument istoric a fost durata de timp care a trecut intre momentul constructie fatadei si cel al anexei, de numai 30 de ani!!! Practic limita dintre cele doua cladiri a fost trasata pe verticala cu pickemerul.Nu este posibil asa ceva!
De asemenea, ordinul ministrului emis in august 2009, in baza caruia a fost clasata doar fatada cladirii, prezinta o exprimare franta, lacunara,se incearca o delimitare arbitrara a celor doua cladiri, fara a utiliza vreun criteriu.
In plus,intre fatada si anexa se putea face trecerea. Se poate vedea in spatele fatadei "puntile" de comunicare.

Dominus spunea...

pe 5 martie 2011 casa inca era acolo, am trecut ieri sa fac poze. aparent se demoleaza un corp, probabil in curtea interiorara.

e aici o poza cu gardul unde este anuntul de demolare partiala: http://i54.tinypic.com/9ql1f8.jpg