Cu siguranta ca multi o stiu din vedere, fiind pe strada CA Rosetti la numarul 36, aproape de Administratia Financiara a Sectorului 2, dar nu stiu ce e cu ea, istoricul ei. Cum nici eu nu il stiu. Oricat am sapat nu am aflat pre multe despre ea. O stiam de pe cand eram in liceu, pe atunci era acolo o sectie de reumatologie, daca zic eu bine, oricum ceva legat de sanatate, spital. La putin timp dupa 1989 a luat foc, dar aici putem invoca ori prostia, ori neatentia, dar nu cred ca se vorbea pe atunci despre cunoscuta metoda a zilelor noastre, incendierea in vederea demolarii (desi se zicea la vremea aia ca ar fi vrut sa o achizitioneze Petrica Roman). Dovada este si faptul ca a fost renovata, chiar frumos, cel putin pe afara.
Construita la final de secol XIX casa a apartinut marelui filantrop si deputat liberal, Constantin Vasiliu-Bolnavu, ultimul nume fiind, se pare, o porecla devenita renume. Om foarte bogat, liberalul a facut o multime de acte caritabile, una din cele mai cunoscute fiind ridicarea de camine pentru studenti - unul in preajma Palatului Regal. A avut mosii in toata Romania, in capitala, la munte, la mare sau in zone de campie, mosii pentru care urmasii lui se lupta si azi cu statul.
Fiica sa, Aurelia, a fost casatorita cu arhitectul Edmond van Saanen Algi, un roman de origine olandeza, cel care si-a pus numele pe cladirea Palatului Telefoanelor, pe cea veche a ASE-ului, alaturi de Cerchez, sau Vila Istrate Micescu.
Oricat am incercat nu am aflat cine aste arhitectul casei. Avem cititorii nostri, mult mai intelgigenti decat ai lor, ca sa parafrazam modul de promovare a saptamanalului de moravuri grele - Academia Catavencu, asa ca poate vom afla si o sa reusesc sa completez titlul si cu arhitectul. Pana atunci priviti cateva poze.
8 comentarii:
Termopanele sunt cretin puse,in rest cladirea e un alt exemplu frumos in stil "Micul Paris".
Da, asa e. Vrei sa ma crezi ca nici nu m-am uitat? Sunt hidoase. Ar putea sa le schimbe, e o banca acolo. Sau poate tocmai d'aia...
Fatada si acoperisul au fost simplificate. Am vazut o poza de epoca a casei acesteia si arata MULT mai bine.
Raiden, casa a ars si a fost avariata destul de serios. A stat ceva vreme descoperita. Nu stiu cine a modificat-o. Banca Tiriac cred ca a achizitinat-o (inchiriat-o) gata renovata.
Va rog sa imi spuneti si mie cine este arhitectul (cine afla).
salut
casa a ars prin 1992. a intrat in proprietatea unu magnat al anilor 90 care a transformat radical interiorul modificandu-l pentru a deveni casa de moda a sotiei (fosta manechina la mama Zina dar nu mai stiu cine). Acoperisul are foarte putin din original iar interiorul mai nimic.
o sa ma mai interesez de arhitect
Bogdan, multumim de precizari.
In comparatie cu aerul casei, normal ca acoperisul nu este de acolo. A pus Radu niste imagini - idei crete de cum au fost renovate niste case (cea de pe Hristo Botev, de exemplu). Cred ca la vremea aia nu prea erau posibilitati (de) materiale.
Daca ai vreun raspuns cu arhitectul te rog sa dai de veste.
Avand in vedere ca pe blogul dv. apare casa Constantin Vasiliu - Bolnavu, as vrea sa cunosc mai multe amanunte despre acest boier. Bunicii mei materni, au muncit pe mosia acestui boier in actuala comuna Suceveni, judetul Galati, unde acest boier avea una dintre mosiile sale. Ma itereseaza, arborele sau genealogic, si bineinteles daca textul cuprins in acest blog, se refera la acelas boier, sau este cu totul vorba despre altcineva. Stiu, doar cateva date: ca era unul dintre cei mai mari boieri ai vremii, ca avea un fiu (Titi) care atunci cand a murit, a fost inmormantat la Bcuresti (cei care munceau pe mosia lui Bolnavu se numeau clacasi - si au putut merge gratuit pe tren la inmormantare), ca se numea bolnavul deoarece Costica (fiul lui Neculai Vasiliu) arand pe camp , ar fi gasit o comoara si pentru a nu afla restul oamenilor din sat s-a prefacut ca este bolnav rugand pe ceilalti sa-i anunte parintii, care din ziua aceea au devenit bogati, de unde si porecla de - bolnavul -. Va multumesc.
Arhitectul aceste case este Grigore Cerchez (care a colaborat cu Van Saanen la imobilul Academiei Comerciale din Piata Romana)
Trimiteți un comentariu