joi, 21 mai 2009

Casa Adina Woroniecka - Arhitect Alexandru Zaharia

La 1840 fosta sotie a omului politic Take Ionescu, Adina Woroniecka (1889 - 1975), nascuta Olmazu si devenita printesa Woroniecka prin casatoria cu printurl polonez Korybut Woroniecki, ridica o vila dupa planrile arhitectului Alexandru Zaharia. Cladirea imita ca stil un mic palat florentin si imita in totalitate vila pe care o cosntruise in 1830, pe strada Catun, dupa planurile aceluiasi arhitect, si care se afla pe locurile fostelor grajduri ale casei Take Ionescu, acum transformate. Este posibil ca unii cititori sa gaseasca informatia conform careia Adina Olmazu nu a fost niciodata sotia lui Take Ionescu. Informatia se gaseste in ziarul Tricolorul al lui CV Tudor. Nu stiu... In jurnalul sau Carol al II-lea pomeneste de un episod legat de aceasta doamna: Tanarul Constantin Djuvara a fost prezentat zilele trecute intr-un salon Principesei Woroniecka, ex Adina Take Ionescu. Infumurata si proasta cum e, a inceput sa ingane: ""Dju, Dji, Dje... cum ati spus?"" - ""Dju-va-ra"", a apasat tanarul, care se vede ca e destept, caci a adaugat: ""Dar dumneavoastra, Doamna, nu sunteti printesa Mavrocordat?"" - ""O! De ce?"" - ""Fiindca sunteti tot atat de spirituala ca dansa!"". E vorba de Jeana Mavrocordat, nascuta Popp (o gasca bine cunoscuta ca atare) Acum daca era proasa nu inseamna ca nu putea fi doamna Take Ionescu. Important este ca vila Woroniecka se afla astazi parasita si pare ca o asteapta aceeasi soarta pe care o au multe case in Bucuresti, unele chiar pe Soseaua Kiseleff (Casa Miclescu)

16 comentarii:

Raiden spunea...

Multumesc de informatii, chiar am admirat aceasta casa si nu stiam nimic despre ea.

Nu ar arata mai bine in loc ceva nou, kitschos si de sticla?

Stefan spunea...

Am cautat tot internetul ca sa gasesc ceva neamuri Woroniecki. Seamana la nume cu Voroneţ. Daca stai sa te gandesti ca Stefan cel Mare a stapanit o parte din Polonia de azi... Poate or fi din zona aia si de acolo o veni si numele manastirii. Am gasit pe Facebook o printesa, asa zice ea acolo, in profil, Alexandra Korybut Woroniecka. Sunt curios daca Adina asta o fi fost vreo impostoare, cum zice VC Tudor. Si poate aflu si despre casa. Radu, nu Oltean, co-administratorul, spune ca a gazduit nu stiu ce colectie. E nasol ca nu gasesti nicio informatie despre case. Afli arhitectul si cauti si... nimic. Pe cat posibil incerc ca orice casa pun aici cu o mica poveste sa ii pun si arhitectul.
Raiden, du-te si priveste-o pentru ca ai ce sa vezi. Mai la dreapta, la Kiseleff 9 mai e o casa frumoasa, Ganescu. Pun azi ceva despre ea. In diagonala, vizavi, bufetul Doina, opera lui Ion Mincu. Poate apuc sa beau o bere acolo ca sa fac si niste poze, ca daca te duci si faci doar poze nu cred ca te lasa ospatarii. La noi mereu are cineva ceva de ascuns indeajuns de incriminator incat sa i se para dubios ca faci o poza la o casa. Nu se poate sa fie un hobby, sigur cauti ceva ascuns...

Raiden spunea...

Bine, faza cu facutul pozelor e mereu o dramoleta, ca in Romania e un pacat cam capital sa ai aparat foto si sa-l etalezi.

Stefan spunea...

Da, inca se mai opresc chivute si se uita la ce naiba ai putea sa faci cu aparatul ala. Daca ii furi portofelul? Din pacate, in loc sa poti sa faci poze la case vii, iar proprietarul sa te ajute, sa se bucure, esti multumit ca nu te-ai injurat cu nimeni pozand niste cadavre.

Marinela Rata spunea...

Felicitari pentru blog. Ma intereseaza mai multe detalii despre casa adina woroniecka. intamplarea face ca am admirat de multe ori aceasta casa, iar acum vreau sa fac o documentare in scop didactic. as vrea sa ma ajutati daca se poate. cum putem lua legatura, eventual pe e-mail?

Stefan spunea...

Salut, nu am absolut nimic impotriva sa te ajut, dar mai mult decat e scris aici nu stiu ce sa iti spun. Putem sa comunicam pe mail, lasa-l aici si iti sriu eu. Casa este inchisa. Informatii probabil ca gasesti, dar pentru asta trebuie sa te duci la biblioteca si la arhive. Cel mult iti pot spune la ce biblioteca sa te duci si la ce arhive - la alea din Vacaresti, de langa Piata Sudului.
Ne bucuram ca apreciezi munca noastra si multumim.

marinela rata spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
radu spunea...

am sters ultimul comentariu al marinelei ca sa evitam umplerea cu spam a adresei de mail pe care a scris-o.

Laura spunea...

Da, a fost si sotia lui Take Ionescu. Ma mir ca bucurestenii nu-l citesc pe Argetoianu care e o bogata sursa de informatii de felul asta si nu numai.
Casa a fost revendicata de nepotii Adinei, Nasta pe numele lor. Asa au fost evacuate colectiile celor doi frati armeni care au donat colectia lor statului roman cu conditia gasirii unei cladiri care sa le adaposteasca colectia si pe ei. Stiu ca dupa 1990 mai traia doar sora , foarte batrina.Numele imi scapa.

Stefan spunea...

Eu am citit un volum din memoriile lui Argetoianu, dar nu m-au impresionat. Nu ca as fi eu un etalon, dar pur si simplu nu mi-au placut. In plus asta s-a intamplat acum mai bine de 10 ani. Mult timp trecut + o lipsa de interes marit...
Laura, daca te intereseaza sa o ajuti pe Marinela Rata te rog sa ma contactezi. A pus si ea un comentariu aici. Eu am adresa ei de mail. Spune ca e interesata de casa asta in scop didactic. Ma rog, poate nu e chiar asa, dar daca ea e interesata sa o ajutam. Cum putem.

radu spunea...

in casa asta a existat colectia hrand avakian, ulterior mutata in casa romanit. acum cativa ani stiu ca vila apartinea de muzeul de arta, cred ca era aceeasi colectie, revenita acolo.

Anonim spunea...

„Property also means obligation in favour of the public“ is one of the basic political and legal principles in Europe. At the time when the actual owner aquired this property he must have been aware of the fact that he is purchasing a monument of Romanian architecture which of course is limiting and directing his property rights in general.

It is not acceptable that a clear decision ( to protect the vila ) is revised only because of supposed formal mistakes in adressing the owner of the property. I wonder where your administration should have taken the incorrect data ? It is absolutely not acceptable to not further pursue the protection of Vila Woroniecki only because of formal mistakes. Therefore i call for initiating the emergency classifying procedure for Vila Woroniecki according to Art 21(2) of Law no. 422/2001.



Romania and especially Bucuresti already have introduced local cadastral registers; especially in sector 1 of Bucuresti. The public is forced to trust in the trueness of legal information from cadastral registers; such data is constitutive and legally binding. it is the obligation/duty of the owner to keep the public informed at any time about his adress and his legal status with respect to the specific real estate; it is the owner‘s responsibility to provide and always update his legal status with respect to the real estate in the cadastral register.
As a consequence the owner of the real estate is liable for any damages deriving from the use of incorrect data in the cadastral register.

silvia spunea...

Va recomanda sa cititi cartea Victoriei Dragu-Dimitriu - "Povesti ale domnilor din Bucuresti". Se afla aici o povestire a inginerului Mircea Nasta, nepotul Adinei Woroniecka, cu multe detalii despre cele doua case, casa Take Ionescu de pe strada cu acelasi nume, la nr. 25, in care functioneaza acum Institutul de Etnografie si Folclor, si vila florentina a Adinei Woroniecka. Familia Korybut a fost familia domnitoare a fostului regat al Poloniei, citiva dintre regii acestei tari au purtat numele Korybut. De altfel sunt 3 ramuri ale familiei Korybut, Woroniecki, Wisnowiecki si DaszKiewicz numite asa dupa mosia pe care o detineau. Dintre acestea, numai Wisnowiecki a avut regi pe tronul Poloniei.

radu spunea...

desigur, am citit, am si facut referire la asta atunci cand am prezentat casa take ionescu,



multumim pentru vizita

Unknown spunea...

Buna, casa este de o arhitectura de admirat, felicitari pentru acest blog. Ma intereseaza foarte mult cladirea, sunt studenta la arhitectura si fac o documetare asupra casei pentru un proiect de restaurare si propunere pentru diploma. Aveti mai multe informatii despre aceasta casuta? Sau unde pot gasi? Va multumesc frumos, Claudia

Stefan spunea...

Din pacate nu avem mai multe informatii. Poti sa iei legatura, daca poti, cu Andrei Pippidi sau cu Narcis Dorin Ion. Ei ar trebui sa stie mult mai multe. Persoane care mai pot da informatii avizate: doamna Georgeta Filitti (Fundatia Calea Victoriei) si Emanuel Badescu de la cabinetul de stampe Biblioteca Academiei Romane.
Mai mult nu stiu. Eu eram un amator.