luni, 23 noiembrie 2009

Casa Amiral Vasile Urseanu (Observatorul Astronomic)- arhitect Ion Berindey

Trăim zile în care rişti să ţi se pună imediat eticheta de securist sau slugă de mogul dacă deschizi gura pentru a vorbi despre casa marinarului. Considerând că mă aflu deasupra oricăror suspiciuni în aceste privinţe, voi încerca să atac subiectul.

Bulevardul Lascăr Catargiu este un (alt) loc splendid pentru o promenadă, dacă reuşim să facem abstracţie de trafic şi de clădirile noi (înspre Piaţa Victoriei începuseră demolări. Se adaugă infama clădire a Poliţiei, marcată de Daniel Gontz cu bulină albastră). Bulevardul trebuie că arăta mult mai frumos atunci când pe mijlocul lui erau două rânduri de plopi. Drept e că de curând s-au plantat nişte pomişori. Poze vechi (dar cred că prea vechi, nu crescuseră copacii) din zonă am găsit pe Rezistenţa Urbană şi pe Oraşul lui Bucur. Întâlnim felurite stiluri arhitecturale din primele decenii ale secolului trecut, de la eclectism academic (cazul clădirii prezentate mai jos) şi arhitectură neoromânească la cubism.

Casa la care mă voi referi astăzi se află la numărul 21 şi a fost construită de arhitectul Ioan Berindey în 1908-1910 pentru amiralul Vasile Urseanu.

Născut în 1848 în Bucureşti, instruit la Brest în 1872, Vasile Urseanu, pe atunci căpitan a luptat în Războiul de Independenţa la comanda unor baterii de artilerie şi a navei Ştefan cel Mare. Ulterior a fost comandant al bricului Mircea, şi după ce a fost decorat de nenumărate ori, în 1898 a ajuns la rangul de contraamiral.

Pasiunea pentru astronomie şi-a cultivat-o în special după trecerea în rezervă, când a înfiinţat şi a condus Societatea Astronomică Romană (1908). În 1910 reuşeşte să construiască un sediu al societăţii, în acelaşi timp observator astronomic, pe care în 1915 îl dotează cu o lunetă Zeiss. Construcţia are numeroase aluzii la navigaţie şi ape, începând cu silueta de corabie.

Ornamente binecunoscute (aflate la stradă, la nivelul ochiului) sunt cei doi băieţi, unul călăre pe delfin, celălalt pe ceea ce pare un sturion: Pentru cei ce ridică ochii, prova unui vas: apoi Neptun/ Poseidon, nimfe, delfini, alge:

Amiralul Urseanu a murit in 1926. În 1933 soţia lui a donat casa municipalităţii. În următorii ani aici aveau să coexiste Pinacoteca oraşului şi Observatorul Astronomic.

Din păcate nu am vizitat niciodată această clădire, ce să mai vorbim de privit prin lunetă.

Mai multe amănunte despre partea ştiinţifică pe situl Observatorului. Poze mai vechi: pe metropotam şi pe situl amintit un pic mai sus. Tot pe metropotam o fotografie din interior, un tablou pictat de Camil Ressu, portretul familiei Urseanu.

12 comentarii:

radu spunea...

ar fi trebuit sa inchei cu un cantec, dar nu m-am decis intre astronomy Domine si interstellar overdrive

Raiden spunea...

Poza de la mine cu bd. Catargiu e dinspre Victoriei, casele acelea nu mai exista deoarece le-au lovit bombardamentele si apoi demolarile ceausiste.

"doi băieţi, unul călăre pe delfin, celălalt pe ceea ce pare un sturion" --> ornamentele astea sunt copii ale celor de pe Pont Alexandre III de la Paris, inaugurat la 1900 la Paris si care probabil ii placea Amiralului:

http://golfgazoo.com/images/Paris/Seine_River/Pont_Alexandre_III_06.jpg

Jerome LeBanner spunea...

Voi ati realizat si emisiunea de duminica de pe TVR1 sau doar va inspirat?

Stefan spunea...

Radu facuse deja pozele iar astia de la TVR au aflat si ne-au luat-o inainte. A fost gand la gand cu bucurie. E o casa pentru care am asteptat sa cada frunza.
Stimabile, pe unde mai parcati? Nu v-am vazut (virtual) de ani lumina. Ardeti "Gazul (Petrulul)" pe banii lui Patriciu?

Jerome LeBanner spunea...

Deocamdata, (doar) astea 2 saptamani ma ocup de perversii din fruntea tzarii. Poate reusim sa mai vorbim, am banuiala ca o sa votezi pe cineva anume si nu sunt de acord cu asta. Numai bine!

Unknown spunea...

Aici suntem intre prieteni, spune tare ce ai de spus. Il votez pe Geoana, ce naiba sa fac...? Geoana e de rasul lumii, dar Basescu ma inspaimanta. DIC TA TURA.

Jerome LeBanner spunea...

Dictatura? ai vazut cine era mandru duminica seara in spatele lui geana?

basescu e mic-copil. pe urma, cum ti se pare alianta asta crin-geana-patriciu-voiculescu-vantu-vanghelie-johanis-iliescu? la prima cearta vor innebuni toti

Florin Constantiniu a zis odata ca romanii, dea lungul istoriei electorale, au votat intotdeauna cum a crezut ca le dicteaza interesul, nu a existat niciodata un "vot de onoare"

Deci ai trei variante
1. base, pt. o mica m*** dedicata lui geana

2. iei un pix, scrii pe el vadim, sau garda si capitanul, sau mascari uatevar si pui stampila acolo

3. stai acasa, copii sunt foarte nervosi cand trebuie sai astepte pe oamenii mari sa se joace cu stampila

Asa ca va urez tuturor sa invingem impreuna si sa traiti bine

Stefan spunea...

1. Erau multi mandri in spatele lui Geoana. Fiu-sau?
2. Eu am interesul sa nu iasa mujicul, diktatorul. Florin Constantiniu ... l-am citit ca fapt divers.
3. Vadim?
4. Fiica-mea nu e chiar asa nervoasa cand e vorba de vot. Nu votezi in fiecare zi
5. Aici e vorba despre altceva, vorbim despre asta stii tu unde.
6. Ma bucur ca ai mai aparut si tu (asta nu e in ultimul rand, decat ca aranjament aici).

radu spunea...

florin constantiniu sade in blocu de langa mine. nu ne salutam.
eu mi-am sfatuit fanii sa nu voteze in turul 2. ambele variante sunt extraordinar de nocive si e bine sa nu ne implicam la instalarea unuia sau altuia din cei 2 pulemeci si mai ales a suitelor pe care le trag dupa dansii.

Raiden spunea...

Domnilor, discutiunea este deja prea off-topic!

Stefan spunea...

Berbecul ala face referire la expeditia pentru Lana de aur, corabia Argos?

ADRIAN spunea...

Filmarile TVR s-au facut la inceputul verii, doar difuzarea episodului de Bucuresti a fost ultima din serie. Cei ce n-au patruns in casa n-au pierdut foarte mult din punct de vedere arhitectural. Spectaculoasa este cupola unde e plasata luneta - cu adevarat o incantare. Altfel, totul e concentrat pe exterior dupa parerea mea. Ceva cu totul si cu totul special sunt pragurile de la ferestre care sunt metalice, cu toate profilaturile ce le-am intalni la tocuri si captuseli din epoca dar facute din lemn masiv. Sunt convins ca e un detaliu unicat cel putin in Bucuresti. Probabil ca amiralul a cerut pe la vreun santier naval sa-i faca ceva care sa aminteasca de vreun cuirasat ...