Citez din cartea lui Petre Oprea amintita in postarea precedenta (cartea se ocupa de case cu pictura murala): Intre 1905 si 1915, unele case burgheze, realizate economicos de mici antreprenori si ca atare lipsite de excesiva ornamentatie arhitecturala folosita la majoritatea constructiilor particulare din acea vreme, pentru a fi totusi mai aratoase sunt pictate la exterior, dupa o desueta moda italiana, ai carei mesteri, aflati la Bucuresti, o introduce si o practica drept o noutate. Aceasta decoratie, plasata intotdeauna de-a lungul peretilor dintre fereastra si acoperis putea fi, pentru comanditarii mai putin pretentiosi sau cu mai putina dare de mana, o simpla friza bandou, alcatuita din rinceaux-uri combinate cu elemente decorative grecesti, realizate din sablon, fie zugravite (culori de apa), fie in ulei.
Una dintre cele 2 case cu astfel de pictura prezentate in carte se afla pe strada Negustori. Presupunand ca numerotatia caselor nu s-a schimbat in ultimii 25 de ani, la adresa respectiva am gasit o casa recent renovata, care nu mai pastreaza nici o urma de pictura exterioara. Celalta casa se afla pe strada Occidentului si, desi in 1986 se spunea ca pictura este in stare avansata de deteriorare, ea este in continuare bine vizibila. Decoratii grecesti, si in stilul Renasterii, pe undeva apare si numele arhitectului, C Cora (sau aparea, eu n-am reusit sa il identific). Numeroasele fire aflate in zona mascheaza frizele mai bine decat zecile de ani scursi.
Am mai intalnit inca 3 astfel de case. Una dintre ele este in Piata Lahovari (str Take Ionescu 29), este facuta dupa planurile arhitectului Gregoire Marc (autor al casei Coanda, bd Lascar Catargiu, tot nr 29). Aici pictura este mai dichisita, dar si mai kitsch as zice. Pare sa fi fost restaurata, este intr-o stare foarte buna.
Urmatoarea intalnire este pe strada Slanic, o casa despre care nu am nici un fel de date. Renovata pe jumatate si strivita intre noile constructii din zona. Decoratia seamana mai curand cu arta populara romaneasca, dupa mintea mea.
In fine, ultima casa, pe care am descoperit-o acum vreo luna, dar pe care n-am mai fost capabil sa o gasesc zilele trecute, cand am vrut sa-i mai fac niste poze se afla in zona str Radu Calomfirescu- Stelea Spatarul. O casa micuta, cu cele mai frumoase picturi intre toate cele prezentate, dupa parerea mea. Art nouveau, as zice. Mi-ar placea sa revin cu un nou episod, dar nu cred ca voi mai gasi suficiente exemple.
7 comentarii:
Vezi ca si pe str. Occidentului, pe partea dreapta cum mergi spre Buzesti, este o casa cu picturi sub streasina. Imi plac mult imobilele de genul asta.
alta decat aia despre care am scris?
My bad. Am omis paragraful in care o mentionai. Da, aia e. M-am aruncat direct la poze si explicatii :)
Am fost astazi pe Stelea Spatarul si pe Radu Calomfirescu putin. Eu cred ca in zona aia e imposil sa nu mai gasesti asa ceva. Unde ai gasit cine e arhitectul casei de pe Take Ionescu?
in mai multe surse. inclusiv pe apmnir.ro
Si cum se numeste casa? Eu nu imi aduc aminte sa o fi vazut la apminr. Nu cred ca m-am uitat acolo, in zona aia.
Tare interesant!
În Ploiești nu s-a păstrat nicio casă de acest fel, cu două excepții. Una - de la 1785 - are ornamentele de deasupra ferestrelor pictate, iar cealaltă - construită imediat după WW1 - are, sub ștreașină, un model tricolor.
Trimiteți un comentariu