sâmbătă, 13 martie 2010

Banca Chrissoveloni- arhitecţi GM Cantacuzino şi August Schmiedigen

În continuarea periplului prin cartierul bancar din Centrul Vechi am ajuns la palatul Băncii Chrissoveloni, aflat între străzile Lipscani şi Stavropoleos.

Inceputurile bancii sunt legate de Galaţi, de anul 1848 si de Zani Chrissoveloni, descendent al unei familii greceşti atestate de prin secolul XV-XVI. Banca propriu-zisa a fost fondata in 1920 de urmasii acestuia. Clădirea prezentată azi a fost construită între 1923 şi 1928 (inaugurare aprilie 1928). George Matei Cantacuzino si August Schmiedigen au fost arhitecţii. Cel de-al doilea a mai avut cel puţin o contribuţie importantă în Bucureşti: mozaicurile fântânii de la intrarea în Parcul Carol.

Specialiştii spun ca stilul folosit este cel al Renaşterii Italiene. Un palazzo florentin, cu influenţe din Andrea Palladio.

Iată mai jos intrarea dinspre Lipscani. În dantelaria de piatră din jurul uşii Raiden şi Ştefan au pozat lei şi păuni.

Intrarea 'din spate', pe strada Stavropoleos: 2 încercări de panorame, mai întâi faţada Stavropoleos, apoi Lipscani: Un ornament asemănător cu un altul aflat pe clădirea Universităţii (o zeiţă, probabil, având pe creştet un sfinx manierist- după cum ne-a lămurit atunci armyuser): În fine, ornamentele de pe balcon, splendide. Păuni (pavo crisatus), parcă şi o acvilă?? (aquila chrysaetos). Clădirea a fost restaurată în vremurile lui Emil Constantinescu de către Gabriel Tureanu şi Constadin Rulea.

Despre interioarele băncii, precum şi despre GM Cantacuzino a scris acum 1 an Radu Oltean. Şi dacă tot am reluat subiectul Chrissoveloni, voi reda câteva pasaje din articolul lui GM Cantacuzino 'Mitocanul ca factor al civilizaţiei româneşti?' apărut in Simetria, caiete de artă şi critică nr 2, 1940 (reprodus din GM Cantacuzino- Izvoare şi popasuri, Editura Eminescu 1977):

'Ce e un mitocan? El nu reprezintă o categorie socială, dar se găseşte abundent în toată societatea românească şi ia toate aspectele, exercită toate funcţiile, e omniscient şi veşnic prezent în treburile româneşti.[...] Mitocanul e îngâmfatul zeflemist şi sceptic, care rezolvă orice situaţie, orice problemă oricât de gravă cu un spirit vulgar. Mitocanul are o putere corosivă asuprea vieţii noastre intelectuale şi mai ales asupra vieţii noastre de stat. Mitocanul s-a născut supărat şi contra! Contra oricărei iniţiative generoase, contra instituţiilor existente, contra optimismului, contra eroismului. E patriotard cu toate că e antipatriotic, e amoral dar sever, e obraznic şi laş. Ceea ce face însă din mitocan vrăjmaşul numărul 1 al civilizaţiei româneşti e dorinţa lui de a vâna iluziile şi idealurile şi de a dărâma metodic speranţele, de a zădărnici optimismul, de a inocula în inimi curate şi mândre complexe de inferioritate, de a cultiva înjosirea şi de a încerca a menţine viaţa românească într-o ipostază de autoironizare, de denigrare şi de lipsă de încredere.[...]

Arhitecţii cari nu-şi pot permite luxul suprem: izolarea au fost însă într-o largă măsură victima mitocanului. Zăpăceala lipsei lui de intelectualitate, neaderenţa lui reală cu pământul, incapacitatea sa de a se încadra în sânul unei discipline a adus spre acest nihilism de forme şi exces de elemente în arhitectura capitalei. Informându-se numai la cinematograf după mese prea lungi şi zile goale, mitocanul ar dori să rezume în casa lui decorul tuturor dramelor pasionale, în care faţade din ţara bască au ferestre veneţiene sau faţade mexicane au elemente brâncoveneşti, pe când cupole romane acopera săli de baie şi catapetesme servesc drept bar pentru a servi cocktailuri. [...]

Tăvălit în beatitudinea vulgarităţii sale, el nu-şi dă seama că vremurile se schimbă şi lucrează pe nesimţite dar metodic în contra lui. Faţă de gravitatea vieţii de astăzi el este menit pieirii. [...] Totuşi, mult după dispariţia mitocanului de pe scena actualităţii, ravagiile lăsate de dânsul se vor simţi'

16 comentarii:

radu spunea...

pe cand pozam eu de zor banca, m-am intalnit cu colega mea o., pe care o salut pe aceasta cale, daca va ajunge vreodata pe aici.
cat priveste randurile din cantacuzino, ma intreb daca mitocanismele alea arhitecturale mai sunt vazute asa de rau si astazi. sau daca arhitectura corporatista bucuresteana a inceputului de secol 21 va fi considerata exemplu de maxim bun gust peste vreo 73-114 ani. altfel, era optimist apropo de disparitia mitocanilor. sa reamintesc totusi anul cand scria asta: mcmxl

ADRIAN spunea...

Azi catre pranz eram si eu in raid fotografic pe acolo :)
O constructie exceptionala. Pacat ca banca a dat faliment dupa scurt timp de la construirea acestui sediu.
Se pare ca Scmiediegen a fost mai curand un diriginte al lucrarilor sau chiar antreprenorul lucrarii. Chiar doream sa pun si eu un post cu o lucrare a sa. Nu prea se stie despre el asa ca e probabil un proiect unic in care i se vede semnatura pana una alta. Este vorba despre casa de la intersectia Matei Basarab cu Logofat Udriste, casa pe care in mod eronat dl. Pippidi i-o atribuia lui Socolescu. Aveti si voi nsite imagini cu aceasta casa.
In ceea ce priveste textul lui G.M Cantacuzino cred ca se referea, ca intr-o premonitie, la Videanu si la casa lui de la Snagov :))

Cris spunea...

Basorelieful de pe balcon contine diverse fructe si legume, intre care si ardei (!):))

dan spunea...

Tema articolului este interesanta, fotografiile sunt reusite, edificul bancii este splendid, iar cele scrise de G.M.Cantacuzino sunt valabile si azi.
Insa articolul contine niste erori.
La 1848 nu existau banci in adevaratul sens al cuvantului in Romania ; cu creditarile si cu schimburile de moneda se ocupau inca zarafii. Prima institutie cu profil bancar, Casa de Depuneri (viitorul C.E.C.) s-a infiintat abia in 1864, pe timpul lui Cuza.
Legea de infiintare a Bancii Nationale dateaza din 1880, in timpul guvernarii lui I.C. Bratianu.
Banca Chrissoveloni a fost infiintata in 1920 de un grup de bancheri, printre care fratii Jean si Dumitru Chrissovelloni, Dimitrie Sutu. Pana la construirea sediului din Lipscani-Stavropoleos, banca a functionat in alta locatie.
In anii crizei din 1929-1933 banca a ajuns la un pas de faliment, dar s-a redresat, asa incat in 1932 Banca Chrissovelloni cumpara Palatul Sutu de la Grigore Sutu (nepotul lui Grigore Sutu cel batran si al Irinei, cei care dadeau baluri fastuoase si care erau porecliti de contemporani "Turcul si camila"). Familiile Chrissovelloni si Sutu erau inrudite.

radu spunea...

ca intotdeauna, precizari importante, multumesc.

Paul spunea...

Exista si o monografie f bine documentata: "Banca Chrissoveloni - Societate Anonima Romana, 1920-1948", aparuta in 2001 la Editura Fundatiei Culturale Magazin Istoric.

Mrs Aisha Bukafia spunea...

O zi buna pentru oamenii buni din România, vreau să împărtășesc mărturia mea despre modul în care un Mrs bun mama Emiliana wilson m-au ajutat și de a schimba viața toată familia mea, cu o cantitate mare de împrumut, numele meu este Aisha Bukafia, am fost o dată victimă pentru creditorii fals, care mi promit, dar ma dezamăgit. i-au pierdut 5,000euro, atunci când am aplicat pentru 25,000euro. Aproape că a murit, am avut nici un loc pentru a merge. afacerea mea a fost distrusă, iar în procesul am pierdut daugther meu. Nu am putut suporta acest lucru se întâmplă din nou, m-am întâlnit un prieten care mi-a prezentat o mamă bună, dna Emiliana Wilson, care în cele din urmă m-au ajutat asigura un împrumut în compania ei și am primit suma exactă am solicitat și am fost atât de fericit. Mamă bună, eu doresc să folosească această ocazie pentru a spune vă mulțumesc, și Allah continua să vă binecuvânteze. Îmi place, de asemenea, să folosească această oportunitate de a sfătui colegii români, că, dacă aveți nevoie de un împrumut reală și doresc să obțină un împrumut rapid la o rată a dobânzii de 2%, înregistrați numai prin dna Emiliana Wilson, prin e-mail: emilianawilson11@gmail.com. De asemenea, puteți să mă contactați prin intermediul acestui e-mail, mrsaishabukafia @ gmail.com. pentru mai multe informatii.

Luta Roxana spunea...

Salutari,
Numele meu este Luta Roxana din Bistrita, vreau sa folosesc acest mediu pentru a sfatui pe toata lumea sa fie atenta la cum sa obtina un imprumut pe internet, atat de multi creditori aici sunt toti escrocii si sunt doar acolo ca sa te eschiveze de toti banii tai. Am solicitat un împrumut de 25.000 de euro de la o femeie din Singapore și am pierdut în jur de 1300 de euro la început, fără a lua împrumuturi, mi-au cerut din nou un alt cost, am plătit aproape 3000 de euro și totuși nu am primit împrumutul.

Slava lui Dumnezeu, am întâlnit un prieten care tocmai a solicitat un împrumut și a primit un împrumut fără nici un stres, ma încurajat să mă aplice. Am solicitat un împrumut de la doamna Ivana Pedro și am primit împrumut de 25.000 de euro pentru care am solicitat, la început am crezut că este o glumă și o înșelătorie, dar am primit un împrumut pentru mai puțin de 24 de ore și la o rată a dobânzii de 2% fără colateral. Sunt foarte fericit să fiu salvat de sărăcie.

așa că voi sfătui pe toți cei care au nevoie de împrumut pentru a contacta
Dna Ivana Pedro, prin e-mail: (ivanapedro85@gmail.com)

De asemenea, puteți să mă contactați pentru informații suplimentare prin e-mail: (roxanaluta04@gmail.com)

MARIELA GONZALEZ spunea...

BINE ATI VENIT LA "MARIELA LOAN" Obiectivul nostru este de a oferi servicii financiare profesionale excelente tuturor.

Ești om de afaceri sau femeie? Vă confruntați cu dificultăți financiare? Aveți nevoie de un împrumut pentru a începe o afacere de mici dimensiuni și afaceri medii? Aveți un scor de credit scăzut și vă este greu să obțineți împrumuturi de capital de la băncile locale și alte instituții financiare? Aveți nevoie de bani pentru a investi în anumite domenii de specializare? Aveți un proiect neterminat la îndemână din cauza finanțării insuficiente? Aceasta este o oportunitate de a obține un împrumut astăzi pentru a vă rezolva toate problemele financiare.

Creditul nostru este 100% garantat pentru securitatea maximă este prioritatea noastră, obiectivul nostru principal este să vă ajutăm să obțineți un serviciu financiar autentic pe care toți meritați, programul nostru este cel mai rapid mod de a obține împrumutul de care aveți nevoie. rata dobânzii scăzută pentru a reduce presiunea asupra cheltuielilor lunare. Obțineți flexibilitatea de a utiliza în orice scop - de la vacanță, educație, până la achiziții unice.

Oferim o varietate de servicii financiare care includ: Împrumuturi personale, Împrumuturi de consolidare a datoriilor, Împrumuturi de afaceri, Împrumuturi de împrumut, Împrumuturi garantate de împrumut, Împrumuturi ipotecare, Împrumuturi de împrumut, Împrumuturi student, Împrumuturi comerciale, Credite automate de credit, Împrumuturi de achiziție, împrumuturi pentru construcții, la rate de dobândă scăzute de 3% acordăm împrumuturi persoanelor fizice, companiilor și agențiilor. Obțineți cele mai bune rezultate pentru familia dvs., casa dvs. de vis și schema noastră generală de împrumut.


Vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații:
(marielagonzalezloan@gmail.com)

Vă rugăm să scrieți înapoi cu informații despre împrumut;

INFORMAȚII DE ÎMPRUMUT

DATE APLICABILE

1) Numele complet:
2) Țara:
3) Adresa:
4) Stare:
5) Sex:
6) Statutul căsătoriei:
7) Locul de muncă:
8) Număr de telefon:
9) Poziția curentă la locul de muncă:
10) Venit lunar:
11) Numărul de credite necesare:
12) Durata împrumutului:
13) Obiectivele împrumutului:
14) Religie:
15) V-ați înregistrat înainte de:
16) Data nașterii:

Dacă sunteți interesat în obținerea unui împrumut, vă rugăm să ne contactați cu cererea dvs. de împrumut.
Vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații:
marielagonzalezloan@gmail.com

Salutari,
Doamna MARIELA GONZALEZ
marielagonzalezloan@gmail.com

Așteptăm cu nerăbdare să vă sunăm cât mai curând posibil.

Unknown spunea...

Instituții de credit de împrumut MĂ MÂNCUȚI CÂND NU ESTE NICI O SPERĂ (loancreditinstitutions00@gmail.com)

Bună ziua tuturor celor de pe acest forum, eu sunt John Michael din SUA, nu-mi vine să cred că Dumnezeu nu există cu adevărat până când nu am fost răscumpărat și salvat de la robie financiară ... eram în criză financiară și trebuia să plătesc niște facturi. Am încercat să caut ajutor de la bănci, dar în niciun caz, am încercat, de asemenea, să căut ajutor de pe internet doar pentru a întâlni escroci care s-au prefacut creditor privat și au făcut bani cu suma de 15.000 $ și nu mi-au primit împrumutul, nu până când DUMNEZEU m-a prezentat dlui. Ilie printr-un prieten care a fost salvat de la o problemă financiară și i-a fost acordat un împrumut de 100.000,00 USD de către domnul Elijah, așa că i-am luat sfatul și am contactat instituțiile de credit împrumut, iar în termen de o săptămână mi-a fost acordat un împrumut de 250.000 USD. sfatul meu tuturor celor care caută un împrumut la o rată a dobânzii scăzută de 2%. Fac acest lucru pentru că sunt atât de fericit că sunt în afara robiei financiare și sunt din nou plin de bucurie și viața este ușoară, mulțumită DUMNEZEU și domnului Ilie. Puteți contacta instituțiile de credit împrumutate prin (loancreditinstitutions00@gmail.com) SAU WhatsApp: +393510483991

alex spunea...

În numele meu și al familiei mele, îi mulțumesc doamnei Wolfgang pentru gestul ei amabil față de mine și familia mea, datorită femeii cu inimă bună și bună care m-a salvat din povara financiară și astăzi sunt din nou fără datorii după multe experiențe proaste din partea multora companie de împrumuturi Nu am crezut că o persoană atât de bună de împrumut există încă până când un prieten de-al meu mi-a prezentat această femeie minunată, doamna Susane Wolfgang, companie de credit și am citit despre cum a ajutat atât de mulți oameni să obțină împrumuturi, așa că dau o încercare cu rata dobânzii scăzută la 2% mi-am luat în cele din urmă 30.000 de euro, renovăm casa noastră, și tu poți încerca, căutând împrumut pentru a începe o afacere, împrumut auto, factură pentru casă sau taxe de școlarizare contactați-o în orice moment prin E-mail: susanewolfgangkredit@gmail.com,
WhatsApp; +436703080448

Abdur Raheem spunea...

TREBUIE CITIT: CUM AM OBȚINUT ÎMPRUMUTUL DE 275.000,00 USD DE LA ACEASTA MARE COMPANIE NUMITĂ Instituții de credit pentru împrumut

Bună ziua tuturor din întreaga lume, sunt Abdur Raheem, din Egipt, orașul Cairo. Sunt mamă singură a doi copii și eram blocat într-o situație financiară și trebuia să mă refinanțez și să-mi plătesc facturile. Am încercat să caut împrumuturi de la diverse firme de împrumut, atât private, cât și corporative, dar niciodată cu succes, iar majoritatea băncilor mi-au refuzat creditul, nu cădea pradă acelor înșelători de acolo care le numesc creditori de bani, toți sunt escroci, tot ce vor sunt banii tăi și nu veți mai auzi de ei, mi l-au făcut de patru ori înainte de a fi prezentat instituțiilor de credit pentru împrumuturi, cea mai interesantă parte este că împrumutul meu mi-a fost transferat în 48 de ore, așa că vă sfătuiesc să contactați împrumutul de credit Instituțiile, dacă sunteți interesat să obțineți împrumuturi și sunteți sigur că le puteți rambursa la timp, le puteți contacta prin numărul WhatsApp: +393510483991
E-mail: (loancreditinstitutions00@yahoo.com) Fără verificare de credit, fără semnatar cu o rată a dobânzii de doar 2% și planuri mai bune de rambursare și program, dacă trebuie să contactați orice firmă cu referire la obținerea unui împrumut fără garanție, atunci contactați instituțiile de credit de împrumut astăzi pentru împrumut

Ei oferă tot felul de categorii de împrumut pe care ei

Împrumut pe termen scurt (1_10 ani)
Împrumut pe termen lung (20_30 de ani)

Oferă împrumuturi de genul

* Împrumuturi pentru achiziționarea de proprietăți Împrumut la domiciliu ............., Împrumut pentru afaceri ........
Împrumut de consolidare a datoriilor ....... Împrumut pentru studenți .........., Împrumut de înființare a afacerii
Împrumut de afaceri ......., Împrumut de companie .............. Împrumut ipotecar
împrumut pentru construcții ..... împrumut auto ........ împrumut hotelier .... împrumuturi personale..împrumuturi imobiliare etc.

E-mail .......... (loancreditinstitutions00@yahoo.com) Număr WhatsApp: +393510483991
Când vine vorba de criză financiară și trebuie să fii liber de criza financiară, atunci instituțiile de credit pentru împrumuturi sunt locul potrivit, te rog, spune-le doar că Abdur Raheem îți va conduce Norocul ....

Thomas Prada spunea...


Ai nevoie de împrumut ?? Oferim împrumuturi cu 3%, oferim împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumut de afaceri, împrumut privat, împrumuturi auto, împrumuturi hoteliere, împrumut studențesc, împrumut personal Împrumuturi de refinanțare a locuințelor, pentru mai multe detalii Email: (tinvestor53@gmail.com) WhatsApp “: + 16892107004

ISLAMIC REFINANCING LOAN COMPANY spunea...

VESTI BUNE VESTI BUNE
Aveți nevoie de un împrumut legitim, onest, de încredere și urgent? Căutarea dvs. de împrumut legitim se termină aici astăzi, deoarece suntem aici pentru a vă satisface nevoile financiare. Dacă vi s-a refuzat un împrumut de către bănci sau instituții financiare din orice motiv, nu vă mai faceți griji despre problemele dvs. financiare, deoarece suntem soluția pentru nenorocirea dvs. financiară. Am oferit miliarde (diferite valute) în împrumuturi de afaceri pentru peste 32.000 de proprietari de afaceri. Folosim propria noastră tehnologie de risc desemnată pentru a vă oferi împrumutul de afaceri potrivit, astfel încât să puteți crește treaba ta. oferim împrumuturi de toate tipurile cu o rată a dobânzii scăzută și, de asemenea, o durată pentru a rambursa împrumutul Aveți un credit prost? Ai nevoie de bani pentru a plăti facturile? sau crezi că este necesar să începi o nouă afacere? Aveți un proiect neterminat din cauza finanțării slabe? Ai nevoie de bani pentru a investi într-o specialitate care să te avantajeze? ISLAMIC REFINANCING LOAN COMPANY
scopul este de a oferi servicii financiare profesionale excelente e_mail:[islamicrefinancing@gmail.com]

LOAN OFFER spunea...

Bună ziua domnule/doamnă
Oferim credite de la: 10.000 până la 9.500.000 € cu o dobândă de 2%.
Știi că împrumutul de bani este interzis.
Trebuie să obțineți un împrumut, să acordați atenție zonelor în care putem.
Sa te ajut:
* Din punct de vedere financiar
* Împrumut de companie
* Ipoteci
* Credite pentru investiții
* Credite auto
* Consolidarea datoriilor
* Linie de credit
* A doua ipotecă
* Racumparare de credit
* Imprumuturi personale
*Împrumut de student
Cauți un proiect și ai nevoie de finanțare, ai nevoie de bani pentru a-ți plăti facturile, bani pentru a investi în afaceri.
contactați-ne prin e-mail [georgewilliamsloanfirm333@gmail.com]

Trimiteți-ne un e-mail prin: georgewilliamsloanfirm333@gmail.com

Trimiteți-ne un e-mail prin: georgewilliamsloanfirm333@gmail.com

Shailen Rowjee spunea...

Bună, sunteți în căutarea unui împrumut de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi ipotecare, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi personale, capital de risc etc! Sunt creditor privat, acord împrumuturi companiilor și persoanelor fizice cu dobânzi mici și rezonabile de 2%. E-mail la: christywalton355@gmail.com