joi, 24 septembrie 2009

Casa Constantin Xeni (Strada Take Ionescu 27)



Despre Constantin Xeni nu se poate spune ca a fost un om politic de prim rang, nu il poti compara cu Bratianu, Maniu sau cu idolul sau, Take Ionescu. A fost si el un traseist. Nu mai comentam pe tema asta, e clar ca e in sange si in urina. La poporul roman. A fost deputat conservator, apoi a trecut la conservatori-democrati iar apoi la liberali. Avocat de profesie, Constantin Xeni a facut parte din doua guverne – Guvernul Take Ionescu (decembrie 1921 – ianuarie 1922) si Guvernul Gheorghe Tatarascu (ianuarie – octombrie 1934)(primul guvern Tatrascu). In guvernul lui Take Ionescu a fost ministrul muncii si al ocrotirii sociale iar in primul guvern Tatarascu a avut functie de ministru de stat.
S-a remarcat ca un opozant al lui Carol al II-lea si al miscarii legionare. Ca si in viata politica, opera literara a fost marcata de personalitatea marelui om politic conservator, Xeni sustinand autenticitatea celor scrise prin faptul ca le-ar fi aflat de la mama lui Take Ionescu. Iar ca tacamul sa fie complet, iar viata lui sa se desfasoare cat mai aproape de cel caruia i-a fost secretar, casa sa este lipita de casa lui Take Ionescu, caci noi aici despre case vorbim.




Informatii nu gasesti peste tot, iar timpul nostru este divizat si scump, ca al tuturor, m-am rezumat la prezentarea lui Constantin Xeni.




Casa se afla, culmea, pe strada Take Ionescu (asta deja nu cred ca a fost o optiune a fostului avocat) la numarul 27, intre casa Take Ionescu si casa Dr. Rautoiu si actualmente gazduieste sediul ACR, organizatie care functioneaza din 1904.




Intra in lista cu case “fara architect”, adica eu nu am aflat cine este arhitectul. Nu este timpul pierdut.
In orice caz, datele de care beneficiez sunt foarte amestecate si confuze. In lista monumentelor din Bucuresti ambele case sunt facute la final de secol XIX, dar am gasit o imagine cu casa Take Ionescu terminata, functionala, dar fara “sora ei siameza”, casa Xeni, care si ea e de final de secol. Acum depinde de cat de mare e finalul. Imaginile de pe CD-ul minune sunt catalogate astfel:

CASA TAKE IONESCU, anul constructiei 1888, anul fotografiei 1888


CASA TAKE IONESCU, anul constructiei 1888, anul fotografiei 1900



Este mai mult decat vizibil ca in 1888 exista casa Xeni, dar nu si in 1900. Vorbim de era noastra.

Am lista cu monumente din 2002, relativ recenta deci, dar totul e mai confuz decat in rucsacul meu. Nu exista un recensamant serios pentru aceste case. Ma intreb daca in afara de noi nu ar mai trebui sa se intereseze de asa ceva si altii, care au si obligatia sa o faca. Cateodata ma simt si penibil si vinovat. Il admir pe Raiden ca are vointa sa se duca la arhive. Si timpul. Ii doresc din tot sufletul sa le aiba in continuare. Eu atat pot sa fac, dar e frustrant. Desi, daca gaseam totul de-a gata nu cred ca mai faceam blogul asta.


Casa Constantin Xeni




Imi cer scuze ca nu am mai facut aprecieri artistice si arhitectonice. Incerc sa las fineturile pe seama specialistilor. Mi-am amintit ce am vrut sa facem aici.


7 comentarii:

radu spunea...

poza din 1900 trebuie ca a fost editata intr-un stramos al photoshopului. photoshop fin-de-siecle cred ca se numea. sau sa fie alta casa in poza din 1888? casa xeni cred ca e mai noua.

Stefan spunea...

Pe vremea aia era PIROGRAVSHOP ultimate edition, adica nu o sa mai apara nici una.
Daca o sa dureze acest blog asa o sa se spuna si despre pozele noastre "bai, astia lucrau cu rahatul ala de Photoshop". E posibil sa zica asta sia acum. Pe mine deja ma omoara tehnica.
Pe masura ce mai scriu un articol si incerc sa caut informatii imi dau seama ca totul e un talmes balmes. Si nu numai din surse diferite, ci in aceeasi sursa.
Am scos din text pasajul pe care l-am pus din inertie, cum ca asta a fost exilat nu stiu cand, iar apoi, in exil fiind era ministru in guvernul lui Tatarascu.
Case facute inainte de a exista, proprietari morti si apoi li se face casa, etc. Casa de locuit nu loc de veci la Bellu.

Raiden spunea...

Sincer, nu cred ca ai ce invidia. Arhivele noastre sunt f ramase in urma, neinformatizate deloc! Iar timpul nu prea il mai am, din pacate.

Bine ca am "luat cu japca" cat am putut, asa ca vor mai fi surprize.

Casele de pe str. Take Ionescu, azi umbrite de noul bloc Casata, sunt deosebite. Pacat ca cea a lui Take Ionescu este lipita brutal de mai noua constructie. Ii stirbeste din maretie.

Raiden spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
radu spunea...

da, si pacat ca e complet mascata vilutza adinei ionescu. daca nu cumva o fi fost distrusa.

Stefan spunea...

Mai exista? Ar fi incredibil. Cred ca se poate poza daca mai este. Ia sa vedem noi ceva...

Asociația și Editura Istoria Artei spunea...

Casa C. Xeni a fost construita in 1911 dupa planurile arh. olandez (devenit cetatean român) Josef Schieffellers.