miercuri, 18 iulie 2012

Una şi aceeaşi?

Să fie această casă...

aceeaşi cu cea pozată de noi în 2005
şi azi?
Voturile dvs sunt aşteptate. În mod excepţional am prelungit perioada de votare până mâine seară la ora 20. Sondajul nu va fi valabil decât dacă vor vota jumătate plus unu din numărul mediu de vizitatori zilnici. Aştept dară 3 voturi. De fapt două, întrucât eu votez pentru da. E aceeaşi, mult schimbata, dar aceeaşi.

Sursa poză 1- Fr Dame- Bucureştiul în 1906, prin amabilitatea army user.

40 de comentarii:

ADRIAN spunea...

Frederic Dame se gaseste pe dacoromanica.ro foarte bine scanata si in format pdf
Nu pare aceeasi casa ci acelasi tip de casa

ADRIAN spunea...

E posibil pe de alta parte sa fie acea casa cu o transformare destul de substantiala. Raspunsul sta in numele strazii care nu s-a schimbat.

radu spunea...

da, pesemne ca numele strazii nu s-a schimbat. n-am verificat totusi.

Andreea Tatiana spunea...

mie nu imi pare a fi aceeasi casa...diferentele sunt destul de evidente..nu am cercetat mai mult decat fotografiile...sunt curioasa de raspunsul vostru..numai bine!

radu spunea...

cu patru voturi contra, trei pentru si o abtinere, poporul si-a exprimat parerea. asadar nu este aceeasi casa! probabil casa din prima imagine a fost demolata. mai putin probabil este ca aceasta sa fi suferit o transformare inca si mai mare si sa mai fie in picioare si azi. dar asta va fi poate subiectul unui viitor poll.

Stefan spunea...

Este aceeasi casa. Probabil ca a fost refatuita in jurul anilor 30. S-au vazut cazuri mult mai "grave". E o casa Filipescu cu care Radu si-a inceput partea lui de Calea Victoriei.
Mie schimbarile nu mi se par majore. Ca a disparut frontonul in forma aia, au aparut niste coloane si o cornisa schimbata? Cel putin asta vad eu din poze. Nu am vazut in realitate.

volganeagra spunea...

Mi se pare ca e aceeasi casa. Casa de jos are forma unei case vechi dar detalii tipice anilor 20. Se practica destul de des. Incidental in Tg Ocna e o vila aproape identica, fostul palat Borisov.

DanielR spunea...

nu e aceeasi, sunt prea multe diferente, atat la elemente majore cat si la minore; e probabil ca una sa fie "inspirata" de cealalta

Bucuresti spunea...

Este destul de clar ca este aceeasi casa.

radu spunea...

e destul de clar rezultatul votului. nu ma apuc sa renumar cititorii blogului. nu e aceeasi casa!

Cartusel spunea...

Cred ca este aceesai casa!

Gaby.B spunea...

Difereneta este majora, nu prea pare a fi aceasi cladire. Parerea mea.

ionel spunea...

Nu cred ca e aceeasi casa. Sau e pozata poate din alt unghi.

Gadgeturi spunea...

Bun articolul, totusi s-a schimbat un pic in timpul aniilor, magazinul online http://www.fancumparaturi.ro/ te sustine !

Edeir spunea...

Nu cred ca e vorba de aceeasi casa, sau ia-u schimbat partea de sus a fatadei.

Alex_Stef spunea...

Inclin sa cred ca este aceeasi cladire. Prima imagine este din 1906 si puteau survenii modificari pana in momentul nationalizarii. Multumesc Adrian pentru adresa de internet dacoromanica.ro

Alex_Stef spunea...

In cartea mentionata de Andrei (Frederic Dame) la pagina 182 se afla poza unei case (Procope-Dimitrescu) aflata pe strada Batistei nr.25 (1906) care pare a fi aceeasi casa(cu modificari) sau acelasi tip de casa precum cea care exista azi la nr.24 pe strada Popa Rusu la intersectia cu Marin Serghiescu.

Anonim spunea...

Am observat tarziu aceasta "ghicitoare"
Nu este aceeasi casa: in primul rand adresa Casei Darascu era Str. Popa Rusu ante 1907 (atunci e publicata, poza putea fi anterioara cu 1-2-3-n ani); apoi arhitectura casei: cu toate ca ambele au subsol/demisol si hoch-parter, cu cate trei travei cu frontoane pe fatada dinspre strada, pecum si accesul tratat monumental, sunt deosebiri marcante. Acestea constau in pilastri-perechi care flancheaza golul accesului (la prima) si in coloane-perechi (la a doua), apoi un coronament inalt (la a doua) si lipsa acestuia la cealalta.
Proba finala:
a doua este pe Str. Theodor Aman si a apartinut (daca nu gresesc) printesei Helene Sutzo - Dudescu, pe la 1890... Arhitect era un neamt...ca tot vorbim de influenta franceza pe la noi. El putea fi si autorul celei dintai...
Mai mult, prima casa seamana si cu resedinta academicianului Alexandru Xenopol de pe Str. G-ral Eremia Grigorescu... tot opera unui arhitect neamt (Xenopol era filo-german si de origine germana, fiind copilul unui bastard al unui print german)
D D Ionescu

Anonim spunea...

Corectie
Mea culpa!
Comentariul meu ramane, mai putin afirmatia ca "nu e aceeasi casa"! Ba, este: coltul rotunjit a ramas la locul lui - mai putin motivul decorativ, care a disparut -, traveile ambelor fatade sunt identice, la fel si schema compozitionala a zonei accesului. In schimb s-a inaltat aticul, cu acel coronament, iar pilastrii au fost inlocuiti de coloane-perechi. Gardul este in acelasi loc...

reparatii frigidere spunea...

Pare a fi aceeas casa dar cu transformari substantiale

claus web spunea...

Doar acum am gasit articolul de pe blog-ul dumneavoastra, insa mi se pare foarte dragut micul concurs. E superba cladirea, si se pare ca s-a pastrat, in mare parte, ca si in prima imagine. Ma intrebam cui a apartinut si ce reprezinta. Superb vechiul Bucuresti.

Maria spunea...

Ce tare ! Eu bag mana in foc ca e aceasi !

amenajari living spunea...

Este aceeasi casa doar ca putin amenajata!

cantare electronice spunea...

Nu prea se vede asemanarea!

carucioare copii spunea...

Ar fi fost frumos sa pastram makr cladirile vechi..

anunturi gratuite spunea...

Eu cred ca este vorba de aceeasi casa!

many spunea...

Salut,
am gasit cateva imagini din 1945, probabil zona Palat Victoria, poate identifica cineva cladirile:

http://fototeca.iiccr.ro/picdetails.php?picid=35954X1753X5732
http://fototeca.iiccr.ro/picdetails.php?picid=35962X1757X5732

nepotul spunea...

una din ele e pe aviatorilor, la 2 pasi de piata victoriei. se vad bine garajele leonida sau cum le zice, iar in spate cred ca se zareste casa oromolu.

Tiby spunea...

@many - In poza nr. 2 cred ca este Palatul Sturdza (Ministerul de Externe):
http://4.bp.blogspot.com/-ZGe-ERMX9KU/UHffcYe0tPI/AAAAAAAAAWk/jTbc6gXZFPI/s1600/12.Palatul+Sturdza+Victoriei+2.jpg

tot nepotul spunea...

foarte probabil da.

Specialist AdWords spunea...

este una si aceiasi casa ..prin zona cu ceainaria serendipity parca am vazut casa asta

anunturi gratuite spunea...

Nu cred ca este aceeasi casa!

Mediator Bucuresti spunea...

Clar, se vede linia arhitehtonica !

amenajari interioare bai spunea...

Pare si nu pare aceeasi casa!

Daniel S. spunea...

Da, este pe strada Popa Rusu aceasta casa, o stiu, este la nr. 25, trec des pe langa ea, o admir mereu. Nu stiam ca este intr-o forma "revizuita si adaugita"

Am gasit intr-o biblioteca americana doua carti de telefon ale abonatilor din Bucuresti, una din 26, alta din 38. Daca te pot ajuta intr-un fel aceste carti (le am in format PDF), spune-mi la ce adresa pot sa le trimit.

Un an nou plin de sanatate si surprize frumoase!

PS. Casa Paciurea... casa din Viitorului, a fost salvata! Nu stiu cine si in ce scop (asta conteaza mai putin) dar au refacut intreg acoperisul, fatada din curte si urmeaza si cea din strada. Deci se poate si la noi!

radu spunea...

cred ca stiu cartile cu pricina. multumesc foarte mult. la multi ani!

Daniel S. spunea...

vin cu o rectificare. Cartile sunt din 37 si 38, nu din 26 (doream sa zic 36 dar am gresit).
Se gasesc online (alaturi de alte documente interesante - "Anuarul "Socec" al României-Mari" de la mijlocul anilor 20) la adresa:
http://www.loc.gov/rr/european/phonero/romdir.html

BZ spunea...

In 1924, lt Virgil Darascu statea in strada Popa Rusu nr.9
Acum, la actualul nr 9 pare un bloc interbelic, deci e posibil sa fi fost daramata - asta, daca s-a pastrat aceeasi numerotare a caselor de pe strada.

Rent a car Bucuresti spunea...

Extraordinare imaginile surprinse.

casa de marcat spunea...

ce arhitectura faina si cata maiestrie...