miercuri, 7 aprilie 2010

Raritati 11 - URANIA asigurari - reasigurari BUCURESTI

Desi aspectul o recomanda pentru RARITATI am inca o urma de indoiala provocata de aceasta formulare asig(urari)-reasig(urari). Mie imi suna destul de recent reasigurare asta. O mai puteti admira (inca)la capatul strazii Ernest Brosteanu (catre Polona) la numarul 24. Pana acum este singura pe care am vazut-o. Mai stiti si altele? Last edit: Am primit de la Paul o reclama la Societatea de asigurari URANIA, care merita sa apara aici.


Multumesc, Paul.

14 comentarii:

Raiden spunea...

Este prima data cand aud de aceasta societate de asigurari-reasigurari. Cu siguranta placuta triunghiulara este de dinainte de razboi.

Probabil "Urania" era un jucator mai mic pe piata, dupa "Generala" si "Astra"...

Stefan spunea...

Am mai gasit una in Giurgiu. Trebuie sa fac precizarea ca e intersectia cu Calea Floreasca si nu cu Polona. Scuze.

ADRIAN spunea...

cum adica la intersectia Calea Floreasca cu Ernest Brosteanu? Polona cred ca era corect, banuiesc ca e vorba de acel bloculet interbelic P+2 nu?

Stefan spunea...

Da, Polona este. M-am uitat pe norc.ro si acolo, chiar dupa actualizare, Ernest Brosteanu, Dorobanti, Dacia si altele se intersecteaza cu Floreasca. O greseala mare care m-a indus si pe mine in eroare. Cum te duci spre Polona este ultimul, sau penultimul, pe dreapta. Nu mai stiu cate etaje are. Astea sunt lucruri care imi scapa cand incerc sa ochesc placute si inscrisuri.
Mai am una tot din zona.
Adrian, am gasit o casa deosebita pe care nu stiu cum sa o identific. Arata prea bine ca sa nu fie de renume. Bine, nu e singura... Cerzi ca ma poti ajuta?

ADRIAN spunea...

daca am informatia, cu mare placere

dan spunea...

Societatea "Urania" a fost infiintata in 1911, in acelasi an cu societatile de asigurari "Patria" si cu "Banca Generala de Asigurare". Cred ca ulterior a fost "inghitita" de alta societate mai puternica, poate de "Generala", sau de "Agricola", fiindca dupa anii '20 nu s-a mai auzit de ea.
Asa incat, placuta este destul de veche.

Stefan spunea...

@Dan - eu ma bazam pe faptul ca scrie BUCUREŞTI si nu Bucuresci, crezand ca e putin mai recenta decat Nationala sau Dacia. Plus acele asig si reasig.

@Adrian - este vorba de o casa langa biserica Otetari, pe strada cu acelasi nume (intre Italiana si Batistei). Este impunatoare, o sa o observi.

dan spunea...

@Stefan
Grafia BUCURESCI, PLOIESCI, GALATZ etc. a fost folosita pana spre 1910, dupa care s-a renuntat la ea, conform noilor norme ale Academiei, care au impus folosirea pe scara larga a semnelor diacritice.

Paul spunea...

Soc. "Urania" a fost activa pe toata perioada interbelica. V-am trimis pe e-mail si o reclama din 1928.

dan spunea...

Anul 1928 apartine anilor '20 (1920-1929) despre care vorbeam, asa ca avem cu totii dreptate, si eu, si voi.
A propos, acum vreo 3000 de ani domnea peste evrei inteleptul rege Solomon, care facea si judecatile cele mai insemnate.
Intr-o zi vin la el doi impricinati la judecata; vorbeste primul si regele spune:
"Tu ai dreptate".
Isi spune si celalalt varianta; Solomon il asculta si spune:
"Si tu ai dreptate".
Atunci, primul sfetnic care era de fata ii spune la ureche regelui:
"Prea-marite, iarta-ma, dar nu se poate sa aiba amandoi dreptate".
Solomon ii raspunde calm:
"Si tu ai dreptate".

Jerome LeBanner spunea...

salutare
povestea de mai sus este de fapt cu un calif la care au venit 2 arabi, unul vanzandu-i celuilalt camila si ulterior pretanzand bani si p. umbra camilei, pe care al 2lea arab o folosea fara s-o fi platit.
altfel, exista vreo legatura intre numele Urania si cartierul Uranus, nu de alta, dar ambele au disparut

Stefan spunea...

Jeroameeeeeeee!! ai reaparut ?
Asta e singura legatura intre Uranus si Urania.

Jerome LeBanner spunea...

Doar virtual. pt. restul, multumim tov. Basescu, stii tu ce vreau sa spun!

Anonim spunea...

Zilele trecute am vazut o placuta asemanatoare, dar cu "Nationala Bucuresci" pe strada Dr Felix, a patra sau a cincea casa de la intersectia cu Banu Manta.