este un fragment de la inceputul romanului 'enigma otiliei'. din cate imi amintesc, razvan radulescu scria acum multi ani prin dilema ca in aceasta casa, pe care calinescu o localizeaza in apropierea manastirii si peste drum de ea se aflau in anii 80 atelierele licevlvi gheorghe lazar. slabele-mi cunostinte de arhitectura ma fac sa ma indoiesc de faptul ca descrierea e foarte exacta- nu vad rozetele, mensolele (ca acu am aflat si ce e aia mensola) nu sunt cate doua. sau poate nu asta e casa. cum in anii 80 frecventam si eu cursurile licevlvi sus amintit, am avut ocazia sa cunosc cladirea si pe dinauntru. erau anii in care santierul casei poporului inainta catre patriarhie, fapt care a dus la abandonarea atelierului prin 1986. totusi, demolarile s-au oprit fix la casa cu pricina, de unde incepe practic strada justitiei astazi. amintirile mele sunt vagi, nu mai tin minte cum arata strada inspre nord. nu mai tin minte nici macar ca vizavi se afla manastirea antim, care la data aia trebuie ca era mutata. oare locul era prea bine imprejmuit? sau imi statea mintea mai mult la covrigii pe care ii luam de la intersectia cu calea rahovei? iata cateva imagini cu fostul meu loc de instruire in strungarit, cu mentiunea ca din cate se vede pe acea inscriptie (care cred ca era acoperita acum 20 de ani) cladirea a functionat ca scoala (scoala poenarescu; din ce gasim pe net, florian pittis a fost elev acolo), ulterior, prin anii 70 acolo se afla sediul unui inspectorat scolar (aici amintirile mele sunt si mai vagi, dar prima mea vizita atunci s-a produs). si daca nu gresesc, un teribil film cu comunisti ('eroii n-au varsta') s-a filmat si in acest loc.
sigur, vizavi de scoala se afla manastirea antim, asupra careia nu ma voi opri. langa ea, o casa partial termopanizata (iar de cand am trecut pe acolo ultima oara, si conditionata cu aer)
mergand spre bd regina maria, pe stanga este o curte mare, ca la tara, cu iarba si pomi, in fata o casa amarata, iar in spate, mai greu de vazut printre copaci, una mai mare. apoi o cladire impozanta, abandonata. dupa cum arata a fost tot scoala, nu imi pot aminti ce era acolo acum 25 de ani si nici poze prea grozave nu am putut face, tot din cauza vegetatiei. poate asta sa fi fost cunoscuta drept scoala poenarescu?
pe vizavi , o casa probabil nelocuita, deosebit de frumoasa dupa mintea mea. din octombrie trecut, cand e facuta prima poza, parca s-a mai degradat un pic.
la intersectia cu str george georgescu, ex rahovei (despicata in doua de bulevardul numit al libertatii) case tipic bucurestene. si locul altor filmari, pentru fram, ursul polar.
in fine, la capatul dinspre patriarhie, o alta casa impozanta, in care a locuit george magheru (poetul, nu cel cu bulevardul, pasoptistul). arhitectura brancoveneasca?
si o ultima privire inapoi, cu casa poporului aparand amenintator in zare. justitie pentru toti!
10 comentarii:
Cladirea din inceputul articolului era scoala comunala pentru mahalaua Antim, din cate stiam.
Calea Rahovei a fost sectionata de 3 ori: de noua albie a Dambovitei, de bd. Unirii si de bd. Libertatii.
Calea Rahovei istorica incepea de la intersectia cu str. Smardan si str. 30 Decembrie (fosta Carol, actuala Franceza), din asa-numita "zona-pilot" a Centrului Istoric. Intersecta Splaiul, traversa Dambovita prin Podul Rahova (disparut), apoi isi continua traseul pe langa Palatul Justitiei si biserica Domnita Balasa, Asezamintele Brancovenesti, biserica Sf. Ilie-Rahova (mutata dupa un bloc), s.a.m.d., inspre Chirigiu and beyond.
Pe acolo exista si strada Bateriei. Daca nu ma insel si la Metallica gasesti ceva asemanator, nu?
gasesc si pentru bateriei, e o dovada destul de clara ca metallica au fost acolo. si piesa 'no remorse' e inspirata de un discurs al lui ceausescu, la demararea lucrarilor pentru centrul civic
Strada Bateriilor, asa se numea, de la bateriile de armata care se retrageau la Arsenal, in Dealul Spirii. Mai era si strada Cazarmii, numita asa de la Cazarma Veche, distrusa si ea.
Daca tot va place albumul ala, cred ca on-topic ar fi si "black end"
Din cate-mi aduc aminte in curtea scolii Poenarescu sunt turnate primele cadre din filmul "Saltimbancii" nu "Fram ursul polar" care de fapt este ecranizarea dupa scrierea marelui Cezar Petrescu.
Eu am fost elev la scoala 122 de pe Antim si stiu ca se faceau recrutari pentru copii figuranti la scenele din film.
Am locuit pe strada Cazarmii nr.7A pana la "marea demolare"
Probabil ca a fost elev si Pitis Florian la scoala Poenarescu din moment ce locuia in apropiere adica pe strada Cazarmii - undeva mai sus spre intersectia cu Uranus
Alin
Domnul sponsor Radu, ce ziceti? Ati vazut filmul? Ce imi placea mie de Carmen Galin. Ce mai face?
Mare demolare - cand au demolat acolo? In 1983, nu? Au scapat miraculos cateva stradute.
da, am amintit si eu de filmul fram, chiar atunci cand am scris articolul.
Scoala Poenarescu, a carei atestare documentara fiinteaza din 1864 (anul acesta 150 de ani !) este singura dintre cele trei scoli bucurestene din acea epoca, nedemolate în ziua de azi (cu evidentele restaurari de-a lungul timpului). Nu-mi amintesc de filmul Saltimbancii dar a aparut cu siguranta în Filmul Fram - ursul polar. Se mai poate vedea în acest film gardul de fier forjat, actualmente înlocuit printr-un zid ca de puscarie, probabil binefacerile schimbarii locatarului - Sindicatul Fratia. Au disparut cu aceeasi ocazie si castanii iar în curtea fostei scoli îsi parcheaza acum masinile bugetarii care se ocupa de destinele scolii românesti ......A fost elev al acestei scoli, printre altii, poate mai merituosi dar mai putin mediatizati în tara noastra, actorul de mai târziu Florian Pittis (promotie 1957). Pe 19 iunie 2014 se va instala o placa comemorativa. Fostii absolventi ai Scolii Poenarescu sunt invitati sa participe. Amanunte se pot lua de la ing. Dragos VODA (promotie 1956) - dvoda42@gmail.com
Prima imagine, clădirea bej-roz este fosta școală de băieți nr 3(dacă îmi amintesc bine),care că instituție de învățământ a împlinit 100 de ani și s,a desvalit o placa montata pe clădire. În acel moment era școala generala nr. 123. Cineva, mai sus pomenește de scoala comunala pt. mahalaua Antim. RUȘINE! Str. Antim nu a fost parte măcar dintr,o mahala. A fost o strada construia în preajma Mănăstirii, ca și cartier amplasata în zona Tribunalului, populata de la bun început de oameni din justiție dar și de persoane legate de mănăstire. Locuințele, vile și case, rar blocuri cu maxim 3 nivele... Istoria zonei se poate găsi la Muzeul de Istorie al Bucureștiului.
Trimiteți un comentariu