miercuri, 27 mai 2009

pe splai

Undeva pe Splai, in aval de Piata Senatului/ Operetei/ Natiunilor Unite, aderand la blocul Adriatica Trieste se afla o alta cladire interesanta, cunoscuta drept Casa de Pensii a CEC. Constructia dateaza din 1936, arhitectul fiind Nicolae Cucu ( 1907-1994; mausoleul din Parcul Carol ii apartine). Coloane dorice, zei greci si romani (nu stiu pe ce criterii selectionati), poate si influente ale arhitecturii fasciste (?), termopane, conditionare cu aer, copertine, reclame deocamdata doar pe o latura.

4 comentarii:

Stefan spunea...

Zeitatile patronau diverse activitati numai asa mi le explic ca fiind puse acolo. Denumirile sunt amestecate, grecesti si romane. Totusi nu stiu ce cauta Apollo si Palas. Demeter era cu granele si recolta iar Mercur era cu comertul (si hotia).

Raiden spunea...

Cred ca a fost doar "tematica" acelei cladiri, ceva cu zeitati. In rest, stil modernist fascist specific Italiei lui Mussolini.

Unknown spunea...

Pai Nicolae Cucu isi facuse studiile in Italia in perioada anilor treizeci, ce va mira? Un alt amanunt este acela ca el a locuit in blocul respectiv pana la moarte.

radu spunea...

pai nu ma mir, doar ma intrebam daca e asa, fiindca nu ma pricep la arhitectura.