marți, 26 iulie 2011

Vila Filipescu Vulpe (Brâncoveanu) - Arhitect Roger Bolomey

Singura chestie deosebită sau, mai bine spus, o realizare personală, este că am reușit să fac poze pe un domeniu capsulat. Cu atâta portocaliu în sufletele noastre cu greu se mai poate pătrunde în partidul aflat la putere. Sau în sediul acestuia. Cetățenii asaltează gruparea cu dragoste şi propuneri. Este normal să nu intre oricine. Iar ceea ce poți TrU (copyright Radu Ionescu) să faci pentru partid, şi nu invers, ţine în loc de Cerberul de la poartă. Iar tu nu iți permiți multe să faci nici pentru tine. 










 
O casă cu un destin predestinat, zic eu – a trecut prin mâna multor proprietari iar astăzi este atuul din mâna unor gambler-i. Reședință cu „sânge albastru” a fost demolată de multe ori pentru ca tot de atâtea ori să fie reconstruită, mereu mai frumoasă, pe măsura rangului şi a numelui. Şi astăzi îi trec pragul tot prințișori şi beizadele. Care, normal, o găsesc pe măsura rangului lor căci mulți dintre ei s-au născut la bloc. Sau, mai simplu, la tara. Unde şi veșnicia s-a născut. Așa cum par ei în această vilă – veșnici.
Rând pe rând, pe Aleea Modrogan, astăzi la numărul 2, au construit reședințe Alexandru Filipescu Vulpe, apoi fiul sau Ion Filipescu Vulpache, cel care a fost căsătorit cu fiica de domn, Eliza Bibescu, avându-l ca tată pe Gh. Bibescu Vodă. Apoi fiul lor, Alexandru Filipescu, moștenește casa şi, la rândul lui, o reconstruiește. Va apela la arhitectul Roger Bolomey să ridice vila (așa cum este şi astăzi). Construcția a fost finalizată la 1913 (sau 1916, zic alţii). Murind fără urmași, Alexandru Filipescu lasă vila vărului său, Constantin Basarab Brâncoveanu. De la acesta a ajuns pe mâna statului în urma neachitării unor împrumuturi bancare care fuseseră girate cu casa.*

Prinţul Basarab C. Brâncoveanu
(Poza e luata de pe net dar nu mai ştiu de unde. Îmi cer scuze. Dacă cineva o revendică rog sa puna şi link  şi să îmi accepte şi scuzele)
Tot de la stat a primit-o ca sediu central de partid FSN-ul, partidul lui Ion Iliescu şi al lui Petre Roman. Şi nu numai. Al multor alți comuniști de linia doi, cei care își așteptau rândul. Şi le-a venit până la urmă. Din FSN s-a rupt** actualul PD, cu Petre Roman în frunte. Au defilat ei cu Petrica până când l-a păcălit Băsescu. Şi pe el şi pe noi.
În încheiere am o nelămurire – ce căuta Roger Bolomey in România? 



* Informaţi apare în mai multe locuri. Dar, aşa cum am mai spus, mă feresc de aceeaşi informaţie din 10 locuri, care în toate 10 apare la fel. Am gasit aici  câteva rânduri despre averea prinţului. Dacă la 25 de ani era cel mai avut proprietar funciar, iar la naţionalizare i s-au luat clădiri importante, cum a ajuns sa nu işi poată plăti un împrumut? Este deci posibil ca şi această casă să îi fi fost luată odată cu restul averii. Dacă nu a fost aşa şi este adevărat cu împrumutul... e grav.



**Ce a rămas din FSN după plecarea PD-ului se cheamă azi PSD. Nici ei nu o duc rău la capitolul sediu de partid. De altfel la nici un capitol, poate mai puțin la procente. Sediul central al PSD este casa Toma Stelian, pe Șoseaua Kiseleff 10.


15 comentarii:

Adrian PT spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Adrian PT spunea...

Familia Bolomey, de origine elvetiana, era stabilita in Romania de mult timp. Roger Bolomey (n. jud Suceava 1883) a fost arhitectul palatului Bancii Nationale in Piatra Neamt, azi muzeul, o splendida cladire in stil neoromanesc cu influente gotice, precum si alte cladiri foarte importante in centrul Pietrei. In 1932 familia a cumparat un conac cu mosie in zona Slobozia. Astazi conacul, construit in 1898, e monument istoric dar aproape complet ruinat. Membrii a familiei traiau in Romania pana recent, nu stiu totusi daca inca mai sunt.

Ca fapt divers, un alt Roger Bolomey (n 1918) a fost scupltor in America. Foarte posibil sunt rude, mai ales ca amandoi au numele mijlociu Henry / Henri.

Stefan spunea...

Exact. Si eu l-am gasit pe sculptor cum am gasit si cateva referiri legate de Piatra Neamt. Deci sunt elvetieni. Prima data am fost convins ca e englez. Iar in cateva carti cu referire la arhitect numele era trecut Roger H. Bolomey. Mersi mult.

Radu Al.-Com. spunea...

Bună seara, articolul de la adresa http://www.museum.com/jb/news_msg?id=1043 este, mă tem, un plagiat (cu greşeli !) după un articol din Jurnalul Naţional (decembrie 2005), pregătit încă din luna noiembrie cu materiale furnizate de mine autoarei (Adriana Oprea-Popescu). Mă tem că dl. Dumitru Botar nu are decât meritul unui copy & paste. -- Cu bune gânduri şi felicitări pentru acest blog, pe care îl urmăresc des, Radu Al-Com.

Stefan spunea...

Eu am trecut peste faza la care sa imi mai dau cu parerea despre anumite lucruri pentru ca mereu s-au gasit oameni care sa ma traga de maneca. Unii frumos altii mai urat, chiar foarte urat. Drept pentru care incerc sa intervin foarte putin. Daca articolul la care fac eu trimitere, si care mie mi-a folosit cu privire la averea printului Brancoveanu, este un plagiat nu pot decat sa spun ca imi pare rau pentru munca pe care ati depus-o si ca si noi stim cum este sa ti se fure la ce ai lucrat. Eu sper ca informatia este corecta.
Adrian PT, am stat aseara si m-am uitat pe site-ul tau cu masini. Impresionant. Si eu am avut hobby-ul ca intorc capul dupa masini vechi. Stiam si eu tot soiul de proprietari in Bucuresti. Am avut norocul sa am niste amici pasionati de asa ceva si tot norocul sa fiu coleg de serviciu cu unul dintre membrii Retromobil Romania. Am vazut si masini reconditionate la mare arta, un Karman Ghia VW pe care il staim din anii cand "zacea", dar am vazut si masini rarisime care erau mancate de rugina. Inclusiv in familia mea a fost un Ford Taunus decapotabil, de promenada, care dintr-o prostie a ajuns sa fie vandut aiurea. Daca imi dai o adresa de mail iti trimit si niste poze. Una cu bunicul meu cu o masina... pe care tu trebuie ca o recunosti. Eu nu.

volganeagra spunea...

Cu mare placere! blackvolga@googlemail.com . Adrian.

ADRIAN spunea...

Aceasta casa a fost "miezul din dodoasca" cum zice Mircea Badea :))
E terenul pe care si l-a pastrat proprietarl atunci cand a decis sa-si imparta proprietatea pentru a o vinde bucatica cu bucatica. Adica a facut "parcul Filipescu" o parcelare cu strazi, regulament si bun simt. Bineinteles ca asta e lotul cel mai mare si cel care este atipic.Probabil c din banii pe care i- facut ar fi putut sa cumpere si o echipa de fotbal :))

@Stefan, n-am inteles ce ai vrut sa spui cu construitul si reconstruitul de mai multe ori. Am gasit un fel de certificat de aliniere pentru Atena 2 din 1940 dar care nu lamureste anul constructiei.

ADRIAN spunea...

Aceasta casa a fost "miezul din dodoasca" cum zice Mircea Badea :))
E terenul pe care si l-a pastrat proprietarl atunci cand a decis sa-si imparta proprietatea pentru a o vinde bucatica cu bucatica. Adica a facut "parcul Filipescu" o parcelare cu strazi, regulament si bun simt. Bineinteles ca asta e lotul cel mai mare si cel care este atipic.Probabil c din banii pe care i- facut ar fi putut sa cumpere si o echipa de fotbal :))

@Stefan, n-am inteles ce ai vrut sa spui cu construitul si reconstruitul de mai multe ori. Am gasit un fel de certificat de aliniere pentru Atena 2 din 1940 dar care nu lamureste anul constructiei.

Stefan spunea...

Nu e corect reconstruit? Rascontruit? :)) Nu stiu. Informatia e si la Narcis Dorin Ion si la Simina Stan (care e posibil sa o fi luat-o de la NDI). 3 case am inteles eu ca ar fi fost. 1 a lui Vulpe, un a lui Vulpache si a treia a lui Alexandru Filipescu, fiul Elizei Filipescu.

ADRIAN spunea...

In Simina Stan we trust ca sa parafrazez o zicere. Pe planul 1911 proprietatea ea indicata a fi a Elisei Filipescu. Constructiile erau altfel repartizate de aceea zi eu ca nu inteleg "reconstruirea" . E vorba de o alta casa, "din nou" cu se spunea prin actele de autorizare, adica noua cu totul. Roger Bolomey a fost printre elaboratorii planului urbanistic al Bucurestiului din 1935.

Lucian spunea...

E o vila superba ,are cam 1000 mp din ce imi amintesc.Curtea(parcul) in care se afla are aprox 2,6 ha(in cea mai scumpa zona a orasului).In curte mai gasim vreo 3 case de oaspeti,niste garaje-initial grajduri in partea nordica).Intrarea principala este inspre Piata Victoria;mai sunt alte 3-4 intrari auxiliare.Casa este destul de sobra (nu este luxoasa cum s-ar astepta unii),dar este sediul unui partid politic pana la urma:)).Cred ca este vila cu cea mai mare curte din Bucuresti.Proprietatea este elementul central al Parcului Filipescu-o zona rezidentiala aristocratica prin definitie.Limitele aproximative ale parcului Filipescu-pta Dorobanti,statuia eroilor aerului si garajele de langa Guvern.

tsk766 spunea...

Este casa cumparata de Carol al-II-lea pentru Elena Lupescu nu? Am citit pe undeva ca vroia initial sa cumpere casa de chermeze a lui Max Auschnitt, actualul palat al lui Becali, dar a optat pentru Vila Filipescu Vulpe. Si se aude ca ar fi si un tunel subteran intre cele 2 case, poate acolo a si facut Becali aceasta noua "alianta" cu "superbul" partid de guvernamant prin care sa creeze un asa-numit "partid popular"...

Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe spunea...

intotdeauna m-am intrebat ce-i cu cladirea asta, care e povestea ei. Arata bine totusi ...considering. Numai bine.

casa de marcat spunea...

arata fantastic. absolut superb

pakistani matrimonial rishta spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.