luni, 6 iunie 2011

HOTEL CARPATI - CURAT, CALORIFER




Reclama e sufletul comerţului. Aşa zice o vorbă iar eu cred în chestia asta cu îndârjire.La vremea aia e posibil ca cele două argumente să fi cântarit foarte mult. Nu spun nimic de apă caldă dar asta nu face parte din cerinţele de confort ale blândului popor mioritic.
Nu ştiu să spun despre arhitect, nu ştiu să pomenesc anul înfiinţării (Adrian Crăciunescu spune ca e construcţie ce poate fi datată după 1911). L-am găsit în cartea de telefoane din 1938 pe strada Atena la numărul 2 (astăzi e pe Mendeleev, dar nu ştiu numărul). 
Deşi la parter găsim o farmacie, deci oameni cu dare de mână, un restaurant de fiţe cu nume de speluncă italieneasca dar si un vestit club (o mai fi vestit?) faţada nu e dintre cele mai bine îngrijite din cate am văzut. Probabil că este încă o clădire cu regim juridic incert. Cam atât am avut de spus.










Să nu se confunde cu actualul Hotel Carpaţi din zona Cişmigiu-Brezoianu (care nici ăla nu ştiu daca e functional).

PS @Dan
Inainte de a scrie ca era pe Atena m-am uitat in cartea de telefoane din 1938 si apoi pe un plan apropiat acelei perioade - Samboteanu, culmea, tot din '38. La intersectia celor 2 linii rosii, usor in dreapta jos fata de intersectie, Scrie Str. Atena. Daca s-a inteles din ce am spus eu ca Atena e acum Mendeleev... nu asta a fost intentia. Nici nu afirm nici nu infirm. Adresa actuala nu stiu care ar fi. Cred ca Mendeleev.


21 de comentarii:

ADRIAN spunea...

Multumesc pentru mentionare! Intr-adevar, planul din 1911 indica o altfel de configuratie pentru parcela aia asa ca ne uitam la o constructie ulterioara acestei date. asta daca planul e actualizat corect atunci, la 1911. Altfel arhitectura m-ar fi pacalit; aceasta cladire ar fi putut fi facuta oricand in 1900 plus-minus zece ani

Stefan spunea...

E ciudat ca nu apare ca monument. Adica in lista de monumente a Bucurestiului. Orice omisiune devine suspecta.
Nu am mai scris ca la etaj locuiesc tot soiul de dubiosi de culoare incerta si nici ca holul intrarii, pe care l-am si pozat dar nu am ce sa arat, miroase pestilential a pisat. Nu ar fi exclus ca cei care ies de la club sa isi faca nevoile acolo. Asta probabil si dupa ce au vazut ca locatarii fac lafel.

Romulus spunea...

Îmi place mult clădirea aia. Mult de tot. Are o prezenţă aparte în Amzei. Ar merita o soartă mult mai bună. Şi pe mine mă enervează când văd super buticuri şi comerţuri la parter iar la etaje cade clădirea peste ei. Dar dacă etajele nu sunt ale lor... nu plătesc ei reparaţiile. Dar un bloc bine gestionat, din chirii, meshuri publicitare amplasate o vreme, ar strânge bani de reparaţii.

MARIVS spunea...

Atunci ca atunci, calorifer si curatenie insemna modernitate, igiena si confort. Dar si acum la fel sunt noutati pentru multi dintre romani.

@Romulus
Blocurile/cladirile din centru au avut timp 15 ani sa stranga banii de pe urma afiselor publicitare. Nimeni nu a facut nimic concret cu acei bani, ci s-au dus pe alimente si plata intretinerii locatarilor.
Sa repare proprietarii acele cladiri? Nu, nu stiai ca mereu trebuie sa fie altcineva care sa faca treaba aceasta? :)) Primaria, Presedentia, Pompierii, Asociatia Cutu-Cutu, Dumnezeu...

dan spunea...

Foarte frumoasa cladire, binevenit articol, felicitari!
O remarca, totusi: Atena este vechiul nume al strazii Take Ionescu, asa cum vechiul nume al strazii Mendeleev era Primaverii, iar la intalnirea lor se gaseste hotelul.

ADRIAN spunea...

Si Dan si voi aveti dreptate. Adresa era probabil din strada Atena ca acolo sunt usile de acces ale etajului. Strada Take Ionescu s-a numit, in ordine cronologica inversa: Nikos Beloianis, Atena, Costaforu, Catunul si incepea din vechea (dinainte de 1871) strada a Primaverii (pe partea cealalata era deja piata amzei) care a devenit (dupa 1911, inainte de 1921) pentru scurta vreme Nicolae Balcescu apoi Mendeleev.

Pe coltul opus, in diagonala, acolo unde este un bloc astazi, era numarul 15-17 pe Primaverii si aici era o casa facuta dupa planurile arh. I. Rosnovanu; intamplator sunt in posesia fatadei.

Stefan spunea...

Casa cu caritatide din Amzei este cumva tot Rosnovanu? Chiar proprietatea lui, adica asa numita casa Rosnovanu?

Anonim spunea...

Salut, scuze de offtopic dar am trecut de curand pe langa o cladire interesanta, este vis a vis de Spitalul Coltea, cred ca strada Coltei, am gasit si o poza http://www.panoramio.com/photo/59259157
Stiti ceva de ea ?

Stefan spunea...

In lista monumentelor din Bucuresti apare simplu CASA. Nu stiu ce este cu ea.

radu spunea...

nu e fostul magazin 'la vulturul de mare cu pestele-n ghiare?'

Stefan spunea...

Nu, ala e banca acum. Si e pe langa Baratia.

Masaj erotic Baia Mare spunea...

Intr-adevar, planul din 1911 indica o altfel de configuratie pentru parcela aia asa ca ne uitam la o constructie ulterioara acestei date.

DanielBAD spunea...

Adresa corecta este str. Tache Ionescu nr.2

Alin spunea...

Nu degeaba a fost numit Bucurestiul de lata data micul Paris. Cu toate ca s-a schimbat enorm, inca mai pastreaza podoaba si splendoarea in vechile cladiri.

radu spunea...

i-au dat foc mizerabilii!

Stefan spunea...

Caldurica

rochii de seara in Romania spunea...

Mi-a placut mult articolul DVS. Multumesc!

site la comanda spunea...

Foarte interesant articolul DVS. Multumesc!

anvelope Chishinau spunea...

un articol interesant, l-am citit cu multa placere

Unknown spunea...

M am uitat în holul hotelului. E mai rău decât în afară, e distrus.

Unknown spunea...

M am uitat în holul hotelului. E mai rău decât în afară, e distrus.