vineri, 2 iulie 2010

Palatul Societatii Functionarilor Publici (ARCUB) - Arhitecti Radu Culcer si Ioan C. Rosu


 
  

In anii in care in New York - Statele Unite se ridicau cladiri precum Empire State Building sau Chrysler Building si in Bucuresti stilul ART DECO isi face simtita prezenta, nu la fel de impunator insa. Botezat abia in anul 1925, stilul Art Deco s-a lansat ca miscare a inceputului de secol 20 si, se zice, a fost inspirat de automobile. Nu si-a propus sa reduca la o forma simplista cladirile. Din contra, stilul celebreaza detaliul si complexitatea. Cele doua exemple de mai sus sunt graitoare (cum ar fi formele arcuite ale Chrysler Building, derivate din modele clasice – un turn gotic, cu gargui si turla), dar daca ne referim strict la Bucuresti putem spune ca au fost vremuri in care tineam pasul cu tot ce era nou si mai ales de bun-simt. Palatul telefoanelor, blocurile Stanescu si Union, Tribunalul Bucuresti (Judecatoria Ocolului VIII), Imobilul Asigurarea Romaneasca, Palatul Societatii Functionarilor Publici, etc.
 
 
 Nu prea stiu ce sa spun de data asta. Din pacate literatura este saraca si tot asa este si timpul meu. Precum si vointa de a ma mai dedica unui subiect astfel incat sa ajung intr-o biblioteca publica, alta decat a mea, care poate deveni publica, depinde de … public. Apelezi la internet cat curpinde, sapi, cauti carti scanate “la negru”, gasesti putin, putinul este copie la indigo iar in plus mai lanseaza si Raiden provocare cu Bucurestii semicunoscuti "cladiri bucurestene semi-cunoscute" iar Armyuser raspunde, printre altele: actualul imobil ArCub de pe Batistei No 14 – deci o necunoscuta. Ce sa mai intelegi? Unde mai pui ca si imaginile sunt putine si sarace. Si ca sa nu ies din tipar, asa le am si eu.



 Am tras dinspre Intercontinental din cam toate pozitiile desfrunzite. Am luat si 2-3 de pe Batistei si jur ca m-as fi aproiat si mai mult daca nu incepuse frichineala intre soldatii din fata ambasadei poporului american prieten, la vederea aparatului foto. Asa ca imaginile cu intrarea, precum si cu toate reliefurile de pe fatada dinspre ambasada SUA, va  las sa le descoperiti si singuri. Daca as fi vrut sa fac pozele sunt convins ca as fi reusit. Am gasit pretextul cu obiectivul pazit. Mereu gasesc pretexte. Asa si acum – am gasit un pretext sa pun cateva poze cu o cladire despre care nu am spus nimic.








Cadou de la Raiden (multumim!)

Ce nu trebuie sa uit sa adaug este ca prima data cand am patruns mai mult de holul intrarii a fost cand am primit degeaba (ce pleasca) un album Radu Olteanu cu autograf.



 Interioare cu linii bine definite, oglinzi, decoratiuni, boiserie (placare cu lemn a suprafetelor, labriuri si podele), scari  imtatie monumentala, asezate sub forma arcelor concentrice pentru a intari senzatia de adancime. Mobilerul care este folosit mi se pare de un prost gust teribil in comparatie cu interiorul si modul in care se prezinta. Imgini din interior gasiti pe site la ei www.arcub.ro
Faptul ca despre arhitecti pomenesc la final nu este decat un mod de a incheia spunand ceva intr-un articol care sa fie pe tiparul celor cu care ne tot chinuim – imobilul si arhitectul sau arhitectii. Ioan C Rosu si-a mai pus semnatura pe un bloc de locuinte de pe Bulevardul Regina Maria sau vila Ticau din strada Dr Poloni. Radu Culcer e cunoscut pentru planurile initiale (1914) ale cladirii Staţiunii Zoologice Sinaia (societate infiintata in 1922).


12 comentarii:

dan spunea...

@Stefan_
Numele corect al acestui edificiu (azi ARCUB) este "Palatul Functionarilor Primariilor din Municipiul Bucuresti".
Palatul Societatii Functionarilor Publici reprezinta un alt edificiu, azi disparut, care se gasea la Piata Victoriei, pe coltul dintre Calea Victoriei si Str Buzesti. Fusese construit in anul 1900 dupa planurile arh.N.Mihaescu si a fost distrus de bombardamentele din august 1944.

ADRIAN spunea...

Asigurarea romaneasca o gasiti si la mine:
http://1.bp.blogspot.com/_i5gvVb4UZqo/Sx5gLtUCiVI/AAAAAAAAAOA/Dvg9Klz7bxU/s1600-h/anexa+4+ambientul+4.jpg
Fiind din 1926 m-am ferit un pic sa o incadrez la Art-Deco desi pare ca are o tendinta in acest sens.
La ARCUB mergeam inainte de '89 cand inca era cunoscuta drept cladirea ARLUS (chestie comunista ...) dar unde puteam sa vad niste filme bune, cam in regimul cinematecii.
Ma intreb daca aceasta cladire s-a facut prin economisirea a 25% din salariul functionarilor respectivi :)

Stefan spunea...

@Dan


CU exactitate nu pot sa spun cum se numeste palatul aceta pentru ca, asa cum pomeneam, nu m-am dus sa ma documentez la arhiva sau la biblioteca. Numai ca, asa cum incerc sa fac de fiecare data, nu am luat informatia de pe te miri unde. Am gasit ambele denumiri si cu "functionarii primariilor" si cu "fucntionarilor publici" si am ales-o pe cea pe care am pus-o pentru ca am gasit-o in 2 carti in care am toata increderea. In plus, palatul despre care amintiti, daca nu ma insel (asa am gasit eu scris, inclusiv la Radu Oltean)se chema Palatul Functionarilor Publici.
Adrian, s-a reparat.

Paul spunea...

in anii '40 aici a fiintat Cinema "Fantasio".

ADRIAN spunea...

@stefan: ce era de reparat ?! eu doar doream sa va spun ca gasiti la mine niste imagini din dosarul de autorizare al cladirii Asigurari Romanesti; nu doream sa reparati nimic ...

Stefan spunea...

Adrian, este ca o reparatie morala. :)
Mi se pare normal sa pun un link catre o pagina care spune mai multe (sau nu neaparat) despre un obiectiv pe care l-am pomenit. Nu stiam de pagina ta. Multumesc ca mi-ai atras atentia.

ADRIAN spunea...

multam de link! e doar o completare ...

Anonim spunea...

Inca doua cladiri I.C. Rosu sunt:
1. Un bloculet in spatele restaurantului Bucur, pe strada Vigilentei.
2. Casa de linga Biserica de pe Strada Piscului (in tineretului).

Cred ca aceste cladiri sunt mai vechi, si ca I.C. Rosu a mers pe o linie similara cu Frank Lloyd Wright, de la clasic la Art-Deco.

radu spunea...

casa de langa biserica piscului, fostul ateneu cultural popular, sau ceva de genul asta

Ion spunea...

Societatea se numea "Societatea Functionarilor Municipiului Bucuresti". Palatul a fost inaugrat in mai 1934, constructia incepand in 1932.

Tudor spunea...

Cred ca va aflati intr-o confuzie. Dan are dreptate cand spune ca ati incurcat denumirea cladirilor.

Palatul funcționarilor publici din București a fost construit in 1900 de arhitect Nicolae Mihăiescu. Se afla in Piata Victoriei si a fost demolat dupa avariile suferita in Al doilea razboi mondial.

Anonim spunea...

Imobilul Stirbey Voda nr27 1938 I.C.Rosu operat estetic dupa interventia exploziva germana din 1944.