vineri, 14 mai 2010

Usile

Nu comentez si nu povestesc. Ma limitez sa amintesc ca le-am pozat, marea majoritate, in zona Dorobanti - Polona. Sunt fascinante, asa cred eu, iar daca mai sunt si insufletite au si mai mult farmec - omul sfinteste usa. Va poftesc in fata si va spun si eu asa cum foarte inspirat a tradus un nene in filmul lui Oliver Stone "The Doors" (1991):

Doamnelor si domilor, din Los Angeles - California, USILE!!!! (cum naiba ar fi tradus la A HARD DAY'S NIGHT, GANDACEII?)

Deci, din Dorobanti - Polona, USILE!!!


  




























12 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte interesante usile vechiului Bucuresti. Dupa mine sunt ca importanta spirituala pentru casa pe locul doi dupa vatra. Mai demult am adunat intr-un articol la link-ul asta niste exemple de usi tip Micul Paris si Art Nouveau:

http://historo.wordpress.com/2009/03/23/the-doorways-of-bucharest-part-1/

...nu ma pot abtine sa mai dau un link la niste usi 'domenesti' din Dublin fotografiate de un apropiat:

http://www.flickr.com/photos/paperspaints/sets/72157623875744666/

Stefan spunea...

Sunt frumoase si vioaie astea de la Dublin, dar mie imi plac mai mult astea de Dambovita. Ca si casele fiecare usa are povestea ei. Cel putin asa arata si asa par.
Cateva dintre usile din articolul de pe Case Vechi le stiu (ma refer la case). Despre unele case am si scris. Aia din Cotroceni e de la Eugenia (sau Ecaterina) casele "Gemene de Cotroceni". Mai e aia din apropiere de Guvern, acoperisul verde, pe Paris. Foarte frumos. Ca si numerele de casa. Si noi am avut aici 1 sau 2 episoade cu asa ceva.

Anonim spunea...

Usile de epoca al Bucurestiului sunt intr-adevar printre cele mai importante elemente de reper ale identitatii arhitecturale locale. Daca ar fi mai multi proprietari care sa-si restaureze vechile usi, impactul vizual ar fi foarte notabil. Din pacate multi sunt mari fani ai 'usilor metalice' cumparate de la Praktiker, etc.
Am vazut ca Pro Patrimonio a avut o initiativa de restaurare a unor porti din Brasov, care inteleg ca are acum un impact major, exemplul fiind urmat de o serie de proprietari de case sasesti de acolo. Nu vad prea curand o initiativa din asta pentru magnificele usi ale Bucurestiului...

pandhora spunea...

minunat de frumoase....dar....atat de definitiv inchise....

Andreea spunea...

Foarte frumoasă colecţia.

Jerome spunea...

Dupa parerea mea, cele mai reusite dpdv arhitectonic si tehnic sunt cele de la tribunalul de langa garla (cred ca e curtea de apel acum)

Stefan spunea...

Care, domnule? Palatul Justitiei? Care garla? Te referi la usi?

Jerome spunea...

Igen

radu spunea...

usile, usile, cu intelepciune sa luam aminte!

Gabriel spunea...

Aia cu "from Los Angeles...." parca e spusa la inceputul melodiei Roadhouse Blues.
Frumoase usi. Sa vezi in interior ce usi misto au casele vechi.

Stefan spunea...

Da, la inceput de Roadhouse Blues, dar era in film.

Mihai Likar spunea...

si mie imi plac usile.sunt partea "vie"dintr-o cladire,aia cu care te atingi si interactionezi cel mai mult.dupa cum se vede unele dureaza mai mult decat noi