miercuri, 28 aprilie 2010

Calea Victoriei- partea a 14-a: Casa Monteoru

Sau: Casa Monteoru, arhitect Ion Mincu(??), refacută de Nicolae Cuţarida. Implicarea lui Ion Mincu e dubitabilă din câte am citit, deşi pe uşă apar iniţialele I.M. Nu mă întind prea mult cu informaţii incerte, oricum Nicolae Manolescu spunea acum vreo 2 săptămâni:

Circulă de la o vreme în presă, pe bloguri, pe net, tot felul de informaţii false cu privire la situaţia Casei Monteoru din Bucureşti [...] unele de-a dreptul tendenţioase.

Chiar tendenţios nu cred ca sunt dacă afirm că în 1873 casa a fost construită (de către un arhitect necunoscut) pentru proprietarul Alecu Niculescu. După zece ani Grigore Monteoru, latifundiar, fondatorul staţiunii Sărata Monteoru a cumparat casa şi la scurtă vreme a restaurat-o, aici intervenind Nicolae Cuţarida, poate şi Ion Mincu. Restaurarea a avut în vedere (şi) interioarele, amenajate în stil eclectic francez. Câteva imagini foarte spectaculoase găsite pe metropotam (autor Gruia) şi pe http://www4.pmb.ro/wwwt/wwwcs/expozitie/institutulfrancez.htm (foto Bogdan Bordeianu si Imago Mundi Serv SRL): Din cele trei statui aduse de Monteoru din Grecia nu am găsit decât una. Cât priveşte celelalte două statui care au mai existat acolo, reprezentând Agricultura şi Industria (autori Ion Georgescu şi Ştefan Ionescu Valbudea), dispariţia acestora e consemnată de aproape 100 de ani. În perioada interbelică aici a fost sediul Legaţiei Poloniei, ulterior a rămas în administrarea urmaşilor lui Monteoru. Până la naţionalizare, foarte probabil mascată într-o donaţie a Elenei Monteoru către ARLUS. După destalinizare casa a fost sediul Uniunii Scriitorilor din România, în prezent situaţia ei fiind incertă, revendicată de urmaşii foştilor proprietari. Până la soluţionarea problemei clădirea nu pare prea îngrijită, atât cât am putut vedea din stradă. (Pozele făcute în curte sunt copyright Ştefan). Adaug şi o imagine preluata din Fr Dame, ajunsă la noi prin bunăvoinţa lui armyuser Ce am apreciat cel mai mult cu ochiul meu de amator: balconul, uşa de la intrare şi cupola. Greu de văzut din stradă dacă nu e iarnă. P.S. http://www.observatorcultural.ro/O-casa-pentru-istorie*articleID_23668-articles_details.html

inca un p.s.: am primit de la armyuser imaginea despre care pomenea in comentarii, din catalogul expozitiei 'Ion Mincu- desene si proiecte de arhitectura'. Plansa alaturata reprezinta decoratia plafonului bibliotecii din Casa Monteoru.

18 comentarii:

altblogromanesc spunea...

Am fotografiat si eu recent casa, chiar nu gasisem mai nimic concludent scris despre ea.
Fotografia o gasesti accessand linkul http://4.bp.blogspot.com/_nlTGf-zHNbA/S8y1KmPrEvI/AAAAAAAAASE/5Fd9DFVqDuI/s1600/IMG_4079_80_81_tonemapped.jpg

sau http://altblogromanesc.blogspot.com/2010/04/take-walk-on-historic-side-belle-epoque.html

Stefan spunea...

Foarte misto!Foarte misto ! Nimic tendentios, nimic incriminatoriu, nimic pentru care sa dai socoteala. Scurt si la obiect. Zici ca statuia aia am fotografiat-o eu?

radu spunea...

pai nu. eu, prin gard.

Anonim spunea...

thank you for these beautiful photos

ADRIAN spunea...

stiu pe cineva care se jura ca a vazut plansele semnate de Mincu :)

Autumn spunea...

Superba...m-ai facut curioasa, cand ajung, cred ca voi vizita Casa Monteoru.

elle spunea...

sa inteleg ca ai voie sa intri inauntru ???? :D

armyuser spunea...

Planşele semnate de arh. Ion Mincu - referitoare la Casa Monteoru - au fost expuse la MNAR mai demult, într-o expoziţie dedicată acestuia.

Stefan spunea...

Le-ai vazut?

armyuser spunea...

Cu ochii mei! :)

Stefan spunea...

@armyuser Aha!

@Adrian, si eu stiu pe cineva.

Bibliotecaru spunea...

Nu intru foarte des pe acest blog, dar este extraordinar. Mi-am dorit foarte mult să fac şi eu astfel de poze dar ceva m-a oprit întotdeauna. Mă bucur că alţii au trecut peste imboldul potrivnic şi au dat ascultare la cel motrice.

radu spunea...

bibliotecarule, a inceput sa ma opreasca si pe mine ceva. din pacate. sper sa treaca. multumim de aprecieri.

Bibliotecaru spunea...

Măcar câţiva dintre noi să facă această documentare a timpului prezent. Nu de alta, dar istoria nedocumentată se falsifică cu uşurinţă.

elle spunea...

am si eu cateva poze din interior... le poate reposta oricine vrea daca imi da si credit pt ele :)
http://ellephotoshoots.wordpress.com/2010/06/08/c-m/
http://ellephotoshoots.wordpress.com/2010/06/08/as-i-was-set-to-fall-in/
superba casa !!
dar e si mai frumos faptul ca poti intra inauntru :D

Stefan spunea...

Frumos. Ai fost in interior? Zicea Radu ca nu stiu ce manifestatie urmeaza sa fie ocazie cu care poti intra.

Kilo spunea...

Dumnezeu sa-l odihneasca pe Adrian Paunescu! aici la Monteoru or sa-l depuna diseara.

Bogdan spunea...

DRAGA RADU,te felicit pentru aceasta prezentare a acestui adevarat palat sau hotel particulier cum i s-ar fi spus la Paris,daca nu ar fi asa de derapanat -acperisul carpit mai rau ca un grajd CAP de pe vremea comunistilor,burlane furate,tencuiala cazuta...... Dar uite si o veste buna:Ion Mincu este cu adevarat arhitectul Casei Monteoru,nu exista absolut nici o indoiala in aceasta privinta....Daca vrei si daca te intereseaza iti pot furniza argumentele...Bogdan