vineri, 5 februarie 2010

Raritati 10 - Dragonul

Am trecut de sute de ori pe langa acea casa si nu l-am vazut niciodata. Poate si pentru ca e exact in intersectia in care eu, de cele mai multe ori, fac stanga iar el se afla pe casa lui, inca de prin 1931, pe partea dreapta a stazii, in sensul de mers. Mi-am facut timp si drum sa trec sa il trag in poza, sa il imortalizez la propriu si la figuratr (sper). Dar nici ca imi alesesem un moment mai bun, m-am gandit, cand, coborand din masina, am vazut proprietarii in fata casei, facandu-si de lucru. Am cerut voie sa fac poze, mi s-a dat voie, ba mai mult, cel mai tanar dintre oamenii de afara (erau 2 batrani si un domn pe la cca 45-50 ani, probabil fiul) mi-a dat cateva detalii despre casa, detalii care nu au facut decat sa imi atate curiozitatea. Casa a unui magnat turc stabilit la noi si care facea in perioada interbelica afaceri cu petrol. Mai mult nu mi-a spus si nici nu am insistat pentru ca oamenii carau ceva materiale de contructii si nu mi-am permis sa mai abuzez de timp si amabilitate. Ii multumesc domnului respectiv pentru amabilitate, ma inclin, asa trebuie procedat. Daca ajunge vreodata sa citeasca randurile astea il rog sa imi spuna mai multe despre casa si misteriosul "petrolist".
A, sa nu uit, mi-a spus ca dragonul a avut in gheare si o torta. Inutil sa spun ce s-a intamplat cu ea - traim in Romania.  


7 comentarii:

Raiden spunea...

Ei, asta chiar ca e un ornament deosebit! Dragoni mai rar prin Bucuresti, in schimb avem lei cu duiumul. Bravo pentru ca l-ai adus "la suprafata"!

Vezi ca ai uitat partea cea mai importanta: sa mentionezi strada si intersectia :)

Stefan spunea...

Absolut deloc nu am uitat. Eu tot mai sper intr-o exclusivitate... :D
Da, lei am gasit multi, poate si unde te-am vazut pe tine ca ii "imblanzesti".

Andreea spunea...

Foarte frumos, e un detaliu deosebit. Pai şi dacă îl descoperim singuri avem voie să-l postăm? :) Oricum eu menţionez sursele, aşa mi se pare normal, dar înţeleg măsurile de siguranţă pentru că mi s-a întâmplat să-mi găsesc textele sau pozele copiate (fără ştirea mea, evident)

armyuser spunea...

Cred că știu unde se află dragonul! :) Felicitări pentru descoperire, Ștefan!

Unknown spunea...

Cine stie poate sa spuna. Sunt convins ca nu o sa se bage nimeni sa caute povestea casei. Si daca o sa o faca, foarte bine. Ca doar nu e casa mea. Intersectia este - Ion Mincu cu Bd Aviatorilor.

ADRIAN spunea...

Am vrut sa trimit eu o poza dar nu am detaliul ...
Un dagon este si elementul care sustine copertina de la Palatl Kretzulescu de langa Cismigiu - Petre Antonescu. Nu stiu cand ajung eu co camera pe acolo asa ca mai bine va zic direct si pozati voi ! :))

raus george michael spunea...

Adresa http://www.wappenbuch.com/E046.htm este edificatoare. Blazonul aparține familei Roș și are strânse legături cu România doar dacă ne amintim că Serbia a avut nu mai puțin de 5 împărați Roș