joi, 31 decembrie 2009

Casa Henriette Delavrancea-Gibory

Pentru finalul de an, un articol scurt despre o casa poate mai putin cunoscuta. Pe strada Mihai Eminescu, intre intersectiile cu Toamnei si cu Viitorului, casa in care a locuit Henriette Delavrancea, proiectata de ea insasi. Despre arhitecta a scris nu de mult Stefan, cu ocazia unui eveniment nefericit. Adaug un articol din defunctul cotidianul, cu date privind bografia si opera arhitectei. De asemenea, un cont din flickr, semnalat de Beren, o colectie exceptionala de fotografii cu constructii apartinand Henriettei Delavrancea, cu planuri, imagini de arhiva etc. Asta face pozele mele oarecum de prisos (totusi, placa comemorativa parca nu e acolo). Casa a fost construita la mijlocul deceniului 3 al secolului trecut, intr-un stil ce combina elemente cubiste si neoromanesti. Alaturi de ea se afla o casa ceva mai impunatoare, care a fost locuita de sora ei Cella. Nu stiu sa zic cine este arhitectul, dar stiu ca in prezent poate fi vizitata cu usurinta, ca restaurant chinezesc (pare-se ca impotriva vointei exprimate prin testament de catre pianista).

La multi ani si sanatate!

4 comentarii:

armyuser spunea...

La mulți ani autorilor!
Să ne vedem/citim bucuroși și sănătoși în 2010!

Romulus spunea...

Mihai Eminescu intre Mosilor si Icoanei are foarte multe case interesante. Sunt si pravalii cu etaj... Este, intre altele, o vila impunatoare chiar la intersectia Toamnei - Eminescu, imprejmuita cu gard si curte mare. Intotdeauna m-am intrebat ce-i cu ea, a cui o fi, daca nu o fi in pericol clasic de demolare pentru teren... Nu stiam ca este o casa Delavrancea-Gibory (cu atat mai mult chiar casa ei) pe str. Eminescu.
Faina treaba pe blog. Si eu mai fac poze prin cartiere (Icoanei, 11 Iunie, Caderea Bastiliei), insa nu m-am apucat de blog, imi dau seama cat de multa munca trebuie pentru organizarea fotografiilor, gasirea informatiilor aferente caselor..

Stefan spunea...

Sunt o multime de zone cu case foarte frumoase dar a caror poveste noi nu am putea decat sa o inventam. Mai exact sunt mai multe necunoascute decat cele despre care ai ce sa spui in cunostinta de cauza.
Eu cred ca oricine vine si aduce informatii referitoare la case, cat mai complete, daca e posibil, este binevenit.

Wilkins Micawber spunea...

Nu-s arhitect, sunt un simplu iubitor al Bucurestilor. Felicitari pentru blog! V-am adaugat in blogroll.