luni, 21 decembrie 2009

Calea Victoriei- capitolul 10. Casa Hristu

În spatele casei Lenş Vernescu (ca şi în faţa ei) este un teren viran. Se pare că tot pustiu era şi acum vreo 70-80 de ani. După aceea, până la intersecţia cu strada Moxa urmează 2 case lipite, cu câte un etaj. Despre prima dintre ele, aflată la numarul 129 aflăm detalii (din nou) de la Andrei Pippidi (via Dilema Veche, 28 octombrie 2007). Anul de construcţie a casei este vizibil pe frontonul încoronat, alături de o monogramă (MH? Pe situl monumentelor istorice această clădire apare sub numele de 'casa Hristu'. De aici H-ul?). Aici a locuit prinţesa Zoe Bagration in ultimii ani ai vieţii (a murit in 1878, este înmormântată lângă Biserica Mavrogheni). Fiica prinţesei (Alexandra) a avut, după despărţirea de marele vornic Emanoil Băleanu o relaţie cu generalul Pavel Kiseleff (nu s-au putut căsători, generalul nu a obţinut din partea ţarului divorţul). Unul dintre cei 6 copii a fost Saşa, cea care a moştenit casa, căsătorită cu Alexandru Odobescu. Drept e că alte surse vorbesc despre 4 copii. Mai mult, un desecendent al prinţesei Bagration identifică o altă casă ca fiind cea în care a trăit prinţesa (anume o casă care nu mai există azi, peste drum de casa Cleopatrei Trubetzkoi, cu care stătea de vorbă de la balcon la balcon). Aşa s-ar explica faptul că nu e listată ca monument istoric sub denumirea de casa Alexandru Odobescu, sau Zoe Bagration. Altfel, casa a fost locuită ulterior de un abonat la serviciul ridicării gunoaielor şi abonat al societăţii de asigurari Dacia. Desigur, nu unul dintre monumentele celebre ale Căii Victoriei, ci "doar" una dintre cele mai vechi clădiri de acolo. Găsisem pe net, dacă nu mă înşel, şi o cerere de retrocedare a casei, formulată de o bine-cunoscută prinţesă contemporană, prezenţă frecventă la tot felul de emisiuni TV penibile. Cererea era respinsă de primarul de atunci al capitalei, un viitor preşedinte al României. Nu dau nume, deoarece nu mai găsesc documentul, de fapt nu mai sunt autorizat să îl consult. Urmează o casă pe care o vedem mai intâi într-o poză de acum câţiva ani. Între timp a fost renovată serios şi a devenit Hotel Moxa. Asta face ca precedenta construcţie (vizibilă şi ea în imaginea de mai sus) sa-şi arate cu atât mai mult vârsta. Adresa hotelului nu este pe Calea Victoriei (ci pe Moxa nr 2), dar trebuie menţionat aici. Din păcate nu am multe informaţii suplimentare, nici situl hotelului nu cuprinde vreun istoric. A fost construită in 1920. Doar despre viitor s-ar putea spune una-alta. Conform unui PUZ recent urmează a fi supraînalţată. După ce în prealabil va fi demolată? Atunci la ce bună renovarea? Pentru următorul episod va trebui sa traversăm din nou strada. La porumbei.

6 comentarii:

radu spunea...

si totusi, dupa ultimele descoperiri, andrei pippidi a descris in articolul ala o casa care nu mai exista. cum spuneam, vis-a-vis de casa trubetzkoi

Raiden spunea...

Case pe langa care mai multi ani am trecut foarte des!

Casa Hristu e plina de vestigii: o placuta pt gunoieri + o placuta de asigurari (printre cele mai vechi din Bucuresti, ca pe ea apare prima stema din vremea lui Carol I, stema de la 1866 a Principatelor).

Stefan spunea...

Nu ma asteptam la atatea informatii despre casa. Ma si inspaimanta casele astea "fara istoric" ca sa zic asa. De unde o sa luam noi informatii?
Daca nu vrei tu sa dai nume o sa le dau eu: printesa este Brianna Caragea iar primarul este actualul Basescu al Romaniei.
Am vorbit cu o distinsa doamna la telefon, aici chiar ca nu pot sa dau nume, care mi-a spus si de ce a revendicat BC casa - terenul pe care este contruita zice-se ca apartinea unei alte familii grele - Cantacuzino, iar casa a fost locuita de catre unii membrii ai familiei Caragea, si de parintii Briannei. De aici si confuzia ca ar fi o casa Caragea.
Despre fostul primar nu am ce sa (mai) zic.
Spoiala aia de la Hotel Moxa nu se poate numi renovare. Cateva termopane si precum si literele alea care ar face-o invidioasa pana si pe Vrajitoarea Maria Canpina (cu "n") nu costa mult in comparatie cu profitul unui p+21 sticla si beton cu valet la intrare si parcare pe unde apuci.

Irina M. spunea...

Excelente comentarii si imagini.

SINCA spunea...

Din cate stiu eu, in aceasta casa a locuit si fostul ministru liberal de Interne, Parintele Politiei Romane moderne, Vasile LASCAR. Florin Sinca.

Stefan spunea...

Buna informatie. Dar de unde stiti. Aveti mai multe detalii? Multumim.