joi, 12 noiembrie 2009

Imobilul UGIR- arhitect Constantin Moşinschi

Un exemplu spectaculos de arhitectura fascista, sau sa-i zic mussoliniana? O lucrare executata de Constantin Mosinschi (arhitect) si Emil Prager (inginer) in 1938. Iar UGIR vrea sa insemneze, desigur, Uniunea Generala a Industriasilor din Romania. Principalul material de constructie imi pare a fi travertinul, la care posteritatea a adaugat si materiale textile viu colorate. E mai greu de vazut, dar portiunea centrala a cladirii are 4 coloane cilindrice (fara capitel) care se intind pe toata inaltimea cladirii; cred ca portic se numeste treaba asta. Monumentalismul si clasicismul cladirii sunt date in principal de aceste coloane. Dar mai vedem ceva din ele? Macar daca ar iesi un leu tare din toata carpeala asta. Un alt punct de interes al imobilului sunt reliefurile lui Mac Constantinescu, inca neacoperite, dar cele de la nivelul inferior cam pierdute printre fire. O glorificare a muncii fizice care pesemne ca a fost foarte pe placul comunistilor, sculpturile fiind lasate la locul lor. As fi dorit sa gasesc si o poza mai veche, in care sa se vada cladirea asa cum trebuie. Sunt sigur ca poza asta exista pe undeva pe internet si poate imi va fi semnalata. Pe situl UGIR am gasit 2 imagini, una cu schita cladirii, alta de pe vremea cand reclamele abia incepusera sa o acopere (un G perfect? What the fuck was that?) Pe forumul tramclub am dat de o imagine in care se intrevad circa 44% din imobil (anii 60, aproximativ. Unde erau toate firele alea pe care le-am pozat?). Last, but not least, o fotografie facuta de Raiden blocului Eva (acum vreun an probabil), din care am decupat zona de interes. Nu mai lipsea decat chemarea la lupta pentru leul tare. (edit- am inlocuit imaginea initiala cu una de calitate mai buna,primita de la autor) P.S. Lucian Vasile ne trimite niste poze vechi de peste 60 de ani (multumim foarte mult), facute de W. Pragher care arata cladirea in toata splendoarea ei. Nu remarcasem nici inscriptia 'UGIR' si nici ornamentele din fier forjat (care sunt la locul lor, acoperite partial de reclame si lipsite de contrast cu fundalul). P.S.2 Primim si de la Raiden (multumim!) doua poze, pe una am mentionat-o deja, cealalta este o perspectiva dinspre vest

10 comentarii:

Antoaneta spunea...

Ha, alta cladire pe lânga liceul nostru care ne-a scapat pe atunci. Superba si rara ca stil, într-adevar.

Stefan spunea...

MIe nu mi-a scapat. Dar trebuie sa recunoasc ca pe vremea aceea nu vedeam cu aceeasi ochi basoreliefurile astea cu aspect revolutionar. E mista aia cu ... Apollodor din Damasc.
Si sa nu uit, articolul este al lui Radu. Radu Ionescu.

Andreea spunea...

Să sparg şi eu gheaţa după luni întregi de tras cu ochiul. M-a făcut să râd faza cu materialele textile, deşi e mai mult un râsu-plânsu. Trec des pe acolo şi clădirea e într-o stare vai de mama ei iat textilele alea o fac să arate şi mai jalnică. Păcat.

Lucian Vasile spunea...

Da, există poze din 41-44 cu aceasta cladire. Le-a realizat Willy Pragher. Le trimit acum pe adresa de la contact :) .

radu spunea...

multumesc foarte mult, am primit

radu spunea...

pe norc blocul e acoperit de o reclama la ag2r- fond de pensii. nu remarcasem reclama, as fi tinut minte, caci ag2r au echipa de ciclism, bunicica.

daca eram fan chemical brothers as fi pus si un moment muzical la finish. dar asa, ce sa pun? advance romance, cu frank zappa? n-are nici o legatura. si totusi: http://www.youtube.com/watch?v=ihl8P7C_xbg

Raiden spunea...

Bun, bine, bravo. E un imobil aparte, pacat de blocul stalinist de langa el, strica toata privelistea.

Va trimit ceva pe mail :)

armyuser spunea...

În anii 1980 imobilul UGIR adăpostea Institutul Naţional pentru Informare şi Documentare, funcţie pe care şi-a păstrat-o şi ceva timp după 1990.

Stefan spunea...

Este si astazi. Adresa INID este pe Mendeleev. O fi o intrare mai prin spate.

armyuser spunea...

O poveste despre blocurile vecine Institutului de Documentare Tehnică, aici.