luni, 17 august 2009

Casa Gheorghe Petraşcu- arhitect Spiridon Cegăneanu

Nu departe de casa lui N Petrascu, tot in Piata Romana gasim si casa cunoscuta a fi apartinut fratelui sau, pictorul Gheorghe Petrascu (1872-1949), construita in 1913 (arhitect Spiridon Ceganeanu, discipol al lui Mincu). In fapt, pe acel teren s-au construit 3 case reunite intr-o oarecare masura in acelasi corp. Cate o casa pentru fiecare frate (Nicolae, Gheorghe, Constantin). Partea in care s-a aflat atelierul pictorului se afla pe strada Caderea Bastiliei si cuprinde 3 nivele, restul casei avand doar 2 (plus mansarda si demisol). Partea dinspre Piata Romana si Lascar Catargiu a fost restaurata si consolidata in mod fericit, zic eu, in anii 90 (arhitect Al Beldiman). Dupa mintea mea, casa este un exemplu de eclectism in arhitectura. Uitati-va numai la diversitatea ferestrelor. Ornamente de ceramica smaltuita, in special un brau sub streasina. Poate ar fi trebuit sa trag mai multe poze, dar sa zicem ca am lasat si parti pe care sa le descoperiti la fata locului. Pe net gasim casa fotografiata intr-o perspectiva raideneasca, iar norodamar ne arata si ce e in spatele usilor (si ne spune ca in partea dinspre Caderea Bastiliei exista pictura interioara facuta de Gh Petrascu).

4 comentarii:

Raiden spunea...

Ma bucur sa vad ca ti-a fost de folos ceva din photostream-ul de pe flickr :)

Partea casei Petrascu dinspre fosta str. Cometa (Caderea Bastiliei) arata jalnic. Probabil e cu sferturile si jumatatile la retrocedari aceasta casa. Oricum, acum vreo 3 ani, era cotata drept cea mai scumpa vila de epoca din Capitala.

Stefan spunea...

Ce putea sa fie...? Un bar. Sau ala e barul proprietarului.

Vara Toamna spunea...

Bun găsit, am o dilemă... Această casă este cunoscută drept casa Gheorghe Petraşcu, totuşi iniţialele de pe uşă sunt "NP". N-aţi observat? Este vorba despre uşa dinspre Bd. Lascăr Catargiu.

radu spunea...

pai, cum zic, erau 3 case , cate una pentru fiece frate, cum zic/, np, deci nicoale petrascu, cred