marți, 26 iulie 2011

Vila Filipescu Vulpe (Brâncoveanu) - Arhitect Roger Bolomey

Singura chestie deosebită sau, mai bine spus, o realizare personală, este că am reușit să fac poze pe un domeniu capsulat. Cu atâta portocaliu în sufletele noastre cu greu se mai poate pătrunde în partidul aflat la putere. Sau în sediul acestuia. Cetățenii asaltează gruparea cu dragoste şi propuneri. Este normal să nu intre oricine. Iar ceea ce poți TrU (copyright Radu Ionescu) să faci pentru partid, şi nu invers, ţine în loc de Cerberul de la poartă. Iar tu nu iți permiți multe să faci nici pentru tine. 










 
O casă cu un destin predestinat, zic eu – a trecut prin mâna multor proprietari iar astăzi este atuul din mâna unor gambler-i. Reședință cu „sânge albastru” a fost demolată de multe ori pentru ca tot de atâtea ori să fie reconstruită, mereu mai frumoasă, pe măsura rangului şi a numelui. Şi astăzi îi trec pragul tot prințișori şi beizadele. Care, normal, o găsesc pe măsura rangului lor căci mulți dintre ei s-au născut la bloc. Sau, mai simplu, la tara. Unde şi veșnicia s-a născut. Așa cum par ei în această vilă – veșnici.
Rând pe rând, pe Aleea Modrogan, astăzi la numărul 2, au construit reședințe Alexandru Filipescu Vulpe, apoi fiul sau Ion Filipescu Vulpache, cel care a fost căsătorit cu fiica de domn, Eliza Bibescu, avându-l ca tată pe Gh. Bibescu Vodă. Apoi fiul lor, Alexandru Filipescu, moștenește casa şi, la rândul lui, o reconstruiește. Va apela la arhitectul Roger Bolomey să ridice vila (așa cum este şi astăzi). Construcția a fost finalizată la 1913 (sau 1916, zic alţii). Murind fără urmași, Alexandru Filipescu lasă vila vărului său, Constantin Basarab Brâncoveanu. De la acesta a ajuns pe mâna statului în urma neachitării unor împrumuturi bancare care fuseseră girate cu casa.*

Prinţul Basarab C. Brâncoveanu
(Poza e luata de pe net dar nu mai ştiu de unde. Îmi cer scuze. Dacă cineva o revendică rog sa puna şi link  şi să îmi accepte şi scuzele)
Tot de la stat a primit-o ca sediu central de partid FSN-ul, partidul lui Ion Iliescu şi al lui Petre Roman. Şi nu numai. Al multor alți comuniști de linia doi, cei care își așteptau rândul. Şi le-a venit până la urmă. Din FSN s-a rupt** actualul PD, cu Petre Roman în frunte. Au defilat ei cu Petrica până când l-a păcălit Băsescu. Şi pe el şi pe noi.
În încheiere am o nelămurire – ce căuta Roger Bolomey in România? 



* Informaţi apare în mai multe locuri. Dar, aşa cum am mai spus, mă feresc de aceeaşi informaţie din 10 locuri, care în toate 10 apare la fel. Am gasit aici  câteva rânduri despre averea prinţului. Dacă la 25 de ani era cel mai avut proprietar funciar, iar la naţionalizare i s-au luat clădiri importante, cum a ajuns sa nu işi poată plăti un împrumut? Este deci posibil ca şi această casă să îi fi fost luată odată cu restul averii. Dacă nu a fost aşa şi este adevărat cu împrumutul... e grav.



**Ce a rămas din FSN după plecarea PD-ului se cheamă azi PSD. Nici ei nu o duc rău la capitolul sediu de partid. De altfel la nici un capitol, poate mai puțin la procente. Sediul central al PSD este casa Toma Stelian, pe Șoseaua Kiseleff 10.