![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9jOfp7dy1WP_4AtCUJmXXcWx8q8xQr4XuzrprBwgxKPKKitB1HqYJTflKfmwrK-By_Rts2VdjGSY7DLuhYxiC-BywXib_0105-0lR-5zPi7mgMxmJNzv1qgGGSjgiRDmcfT8FooGJc8gx/s200/caru+cu+bere.jpg)
Mă preumblam în zona străzilor Smârdan şi Franceză, unde s-au petrecut nişte
fapte scandaloase nu demult şi am ajuns pe strada Stavropoleos. Am constatat cu satisfacţie de-a dreptul proletară că multe clădiri au fost deja prezentate aici-
Banca de Credit,
banca Chrissoveloni,
Berliner Gesellschaft, poate va veni şi vremea Palatului Poştelor în cadrul serialului despre Calea Victoriei, a bisericii, dar azi voi prezenta câteva poze cu o cladire neogotică, celebrul restaurant Caru(l) cu Bere. Multe detalii scapă trecătorilor (cum s-ar zice,
în zbor invers le pierzi), strada e îngustă, lipseşte o perspectivă bună asupra întregii clădiri. Sper ca imaginile să fie inedite măcar pentru câţiva cititori.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgsK7RVz-DRfeWdc6yC3eKv-zx_JnkzQs357IZja0BFhrDMRyIEA8Z-JawjhNaHPxCv8iNrmpUYCbLumdGPErV5xPp_0X3YLaij1RmJZaZPB1B1VUGMG92fWfAbFVX-6iwa5Gm4wjRxQg0F/s200/carul+cu+bere+fereastra.jpg)
Iniţial o berărie numită Carul cu Bere a fost găzduită în
Hanul Zlătarilor, al cărui istoric îl ştim de la Dan. Anul fondării ei se pare că ar fi 1879; tot pe atunci venea în capitală Nicolae Mircea (pe atunci avea 11 ani), cel care avea sa devină proprietarul berăriei. Pe la 1899 s-a ridicat
actuala clădire, (după cum se vede, nemodificată esenţial în timp, la exterior) cu fonduri de la Banca Albina şi cu ajutorul arhitectului polonez Zigfrid Kofczinsky, care lucrase la Palatul Peleş.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2wCz5_b15Yxm4YW1thiG1Ju-YMg-_muYUFl4YRijmFzWVnkoWB36EMLoK6zp3z1ViKTZcwhq-KAkor00gXwn_BXeo-KOLFWxU9vLiCMJ0h2OZ62LMZkCkxdMPnwk8uV8x0u2lkRmaKXnU/s200/carul+cu+bere+balconul.jpg)
Nicolae Mircea, de origine din Caţa, (o localitate in Ardeal, aflata departe de Medias) avea să atragă în acel local mulţi intelectuali ardeleni. Exista pe atunci mai mult respect faţă de oamenii cu studii? Poate, în orice caz Nicolae Mircea le dădea o masă gratuit studenţilor ardeleni cu condiţia de a fi avut note bune. Berea era furnizată de Bragadiru, iar un fel foarte popular erau cremwurstii cu hrean.
La etaje au fost construite 2 apartamente mari pentru familia proprietarului şi câteva locuinţe pentru lucrători. Acolo s-a sinucis Nicolae Mircea datorită unor probleme financiare ale fratelui său Ignat, pe care îl girase la un împrumut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj-T2zffqWbgTVjPnAlvrnBGFdOhi1SKqhEuBkCi7aJ1WnZzIxB2jvyZ5SfT1-f5Oh9sGR49eEvLzrqyl7MEDqwWlOxK_3fHPOlm2wpuOLBdmaifqqrL30GwnjVqhSmUaADwWlXiE7mnn7P/s200/carul+cu+bere+balcon.jpg)
Dupa moartea proprietarului, afacerea a fost preluată de catre Dumitru Marinescu Bragadiru, până la depăşirea greutăţilor crizei economice, după care a revenit în posesia familiei Mircea.
Multe ar fi fost de fotografiat în interior, dar nici măcar nu am încercat să fac asta. Din fericire există multe poze pe net, până şi youtubeul e plin de aşa ceva (plus scene din Filantropica şi din Două loturi, filmate, cred, acolo). A se vedea şi articolul de pe metropotam citat la final, unde apare şi statuia pivnicerului, la baza unei foarte frumoase scări de lemn făcută fără planuri de către un meşter analfabet. Interioarele au fost decorate în stil neobizantin prin deceniul 3 al secolului 20. După naţionalizare picturile murale au fost acoperite cu vopsea. Tot în anii comunismului s-a făcut şi o restaurare la care au contribuit pictorii Gheorghe Nicolae, Ştefan Câlţia şi Sorin Ilfoveanu sau sculptorul Mihai Buculei. O nouă restaurare s-a produs acum câţiva ani, iar în prezent restaurantul a redevenit proprietatea familiei fondatorului.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgLFK83cUwuJlgdrGMVuiMGdg1MUM5BoeOjY71YV81uSUC7RzQ0SCrvvB-SiGBFav_tRjHWxGop7djtB2qejuIvDcLEX0JWj3URzyf2vsE74-JNmob5lDD_fEKAEb9zlq8fTYPyV4vRIuur/s200/carul+cu+bere+turn.jpg)
La intrare a existat un ornament pe un stâlp, reprezentând un leu. A dispărut, în schimb s-au păstrat altele, fotografiate nu demult de către Andreea, căci mie mi-a venit greu să intru printre mesele scoase în stradă:
felinarele, cocoşul şi dragonul, semn că localul e deschis de când cântă cocoşii şi până ce apar vârcolacii,
pisica, plus
interiorul. La Vlahul alte poze, bunaoara
felinarul.
Habar n-am cine e micuţul băutor din poza de mai jos, dar nu cred că îl remarcasem până acum.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQ4hBE0RnBiM9Y-_4m8gYFZbRZlk9-uNXBukgLmTOY9SdC52NtJU_TdVmTELMzBADPR6HQXoHb053AWy138aksRltbJCOmRWEt7JKOhuvgm_omKF9bcNesJVEH-XNOgA6ihcDGGdAVXqR_/s200/carul+cu+bere+acoperis.jpg)
Ce să mai zic? Poftă bună! Sa adaug totusi ca tot ce am scris mai sus poate fi fals.
'Adevarata poveste a proprietarului, (felul in care a ajuns in Bucuresti si multe alte detalii) nu este cunoscuta decat de catre familie si eventual de catre prieteni apropiati.'
Bibliografie oarecum si inevitabil selectiva: Ion Paraschiv si Trandafir Iliescu- De la Hanul lui Şerban Vodă la Hotel Intercontinental: Editura Sport - Turism, 1979
Victoria Dragu Dimitriu- Poveşti ale Doamnelor din Bucureşti, Grupul Editorial Vremea, Bucureşti 2004- capitol Cu Anca Giurchescu, o istorie de familie la Carul cu Bere
http://metropotam.ro/Interviuri/2007/02/art0121568859-Nicolae-Mircea-de-la-Caru-cu-Bere-la-Bere-cu-Caru/
http://bucuresti.tourneo.ro/unde-mancam/2010/03/caru-cu-bere-de-la-munchen-la-bucuresti/
Leonid Buzoianu, Em Bădescu- Case vechi din Bucureşti
http://www.foaia.hu/arhiva/anul-2010/2010-20/12.pdf