Astazi am aflat de disparitia ei. Deja nu mai are nicio importanta daca a fost o prabusire controlata, neglijenta sau rea vointa. Este pacat ca s-a ajuns aici. Imi pare rau ca nu am apucat sa scriu despre casa asta inainte sa cada. Aveam pozele pregatite si trebuia sa gasesc un text suficient.
Parafrazand un personaj hidos putem spune CASA CU CARIATIDE CARE NU (mai) ESTE.
Ma felicit ca am apucat sa ii fac poze. Atat mai ramane. Azi o vedem si nu e...
Cum spuneam atat o sa ramana. Candva camin pentru studente, sau casa pentru orfane sarace, institutia s-a aflat o vreme sub patronajul doamnei Clotida Averescu, sotia maresalului Alexandru Avrescu.
Casa a fost construita la 1884 dupa planurile lui Ioan I. Rosnovanu, fiul lui Ioan Rosnovanu. Opera cea mai reprezentativa a lui Ioan I. Rosnovanu este fostul Hotel de France (sau mai apoi Grand Hotel), de la intersectia Caii Victoriei cu Lipscani. Astazi acolo este blocul Bancorex.
Iata cum arata in cateva detalii tehnice descrierea casei facuta de catre Cezara Mucenic in BUCURESTI - UN VEAC DE ARHITECTURA CIVILA SECOLUL XIX:
Programul cel mai frecvent abordat , casa de locuit la inceputuri va avea planul obisnuit al acestui tip de cladire, pentru ca dupa 1884 sa incerce solutii originale ca la casele din strada Dionisie nr. 66 (atunci) la care plaseaza intrerile in cele doua travee extreme, deasupra lor, la etaj, prevazand cate o terasa, nota dominanta fiind data de arcadele celor doua deschideri ce se suprapun.Corpul cladirii are ferestre rectangulare subliniate de ancadramente bogate la catul suoerior, marcandu-se astfel importanta. Mansarda este dominata de cele 2 turnulete de la colturi incununare a traveelor ce cuprind intrarile si terasele.
Desi este opera a unuia dintre pionierii arhitecturii romanesti cu studii in strainatate, precursor al lui Ion Mincu, casa nu a fost clasata in lista monumentelor istorice. Greseala? Daca ar fi fost poate s-ar mai fi putut face ceva. Si cate ca ea sa mai fie? Pentru ce?
O vreme, pana nu demult, acolo a functionat o universitate particulara, Titu Maiorescu. In ultimii ani parea parasita iar singurul lucru care razbatea de dupa poarta de la intrare era mirosul de zid umed, coscovit, amestecat cu pipi de pisica.
Tarana este mai usoara acum.
Multumiri domnului Andrei Pippidi