luni, 29 august 2011

Biserica Italiana- arhitecţi Mario Stoppa şi Giuseppe Tiraboschi

Nu cred că acum 100 de ani exista o comunitate uriaşă de expaţi italieni în România (impresari de fotbalişti, creatori de modă, maseuze, foşti miniştri ai tineretului şi turismului sau simpli panacoţi) şi că biserica de pe Bulevardul Magheru/ Bălcescu a fost construită pentru ei. Găsim istoricul bisericii afişat la intrare, la ce bun să-l re-scriu sau, mai rău, să-l rescriu? A abordat şi Andreea subiectul. Şi mulţi alţii. O poză mai veche la Raiden. Metropotam. etc etc Atâtea imagini, însă, numai aici găsiţi! Din păcate, numai din exterior. Cel mult luate prin gard, la casa parohială dacă îi pot spune aşa.

21 de comentarii:

ADRIAN spunea...

Erau foarte multi italieni, o parte din ei angajati ai fratilor Axerio, cei ce au facut stucomarmura de la Peles, Ateneu, Athenee Palace, Biserica Domnita Balasa, sediu Generala si multe altele. A iesit recent o carte "Il Marmo di Rima" pe tema asta. Descendentul familiei Axerio, venind la Bucuresti, l-am condus la aceasta biserica pentru ca mi-a spus ca aici a fost botezat, nu stiu exact cand in anii '30.

Branxu spunea...

In România italienii ajung fugind din imperiul austro-ungar cam în perioada întemeierii Regatului, iar la inceputul perioadei interbelice, peste 60.000 de italieni trăiau şi munceau in România.

In Bucureşti deşi nu au fost o comunitate numeroasa precum evreii sau germanii sau armenii erau foarte preţuiţi întrucât asa cum spune şi Adrian erau cei mai buni în construcţii (mai toate finisajele de calitate pe care admiraţi la construcţii neoromâneşti, art-deco sau moderniste sunt executate de către ei), iar majoritatea era stabilita în cartierul Uranus de unde la începutul anilor 50 au fost expulzaţi din România.

Stefan spunea...

In ultima poza, cea cu tandafirul, cred ca aia a fost o fantana. Cuvintele sunt din Cantico delle creature, sau Cantarea fapturilor. Sfantul dintr-un om bogat a renuntat la tot ce avea pe pamant si se zice ca s-a unit cu natura, careia se pare ca i-a inchinat acest imn. Versurile fac referire la apa (printre altele fiind omagiate sooarele, luna, stelele, Vantu, focul sau mama Terra. Pe margine desfasurat scrie asa

UTILE ET HUMILE ET PRETIOSA ET CASTA

Antoaneta spunea...

Stra-strabunicul meu se numea Basilio Gastaldo, era originar de undeva din Friuli si a ajuns in Romania inainte de 1900. A fost antreprenor in constructii, mi s-a spus ca a lucrat la cladirea CEC si la Ateneu. Doi fii dintre cei noua copii s-au repatriat in Italia...la timp.

Presupun ca au fost si altii ca el.

Stefan spunea...

Friulani mai sunt si acum in Romania. Nu stiu exact cati dar cat am lucrat la Academie am vazut niste publicatii ale comunitatii friulane de aici. Cred ca sunt in judetul Arges (pe Arges in gios).
Vad ca Dr. Pesamosca era de origine italian. Dumnezeu sa-l odihneasca.

Dragos spunea...

Imi place , ai talent omule!Prin asta ti-ai mai castigat un cititor, bafta si la cat mai multe articole!

SweetwoodTeas spunea...

Nu stiam informatiile astea, intr-adevar avem pe langa noi lucruri minunate! Ar trebui sa ne mai si ingrijim de ele...

ADRIAN spunea...

Ce se intampla oameni buni?

radu spunea...

unde?

ADRIAN spunea...

Aici! ... 2 luni ... ?

radu spunea...

nu prea mai am dorinta de a scrie aceleasi chestii slab si de multe ori chiar gresit documentate. deocamdata nu mai am chef nici sa fac poze pe strada.
e unul care scrie mai bine decat mine? (pai sunt multi!) cu-atat mai bine blogospherei, si lui cu-atat mai bine!
pe bune, cum sa mai continui serialul cu calea victoriei dupa articolele recente aparute prin alte parti despre piata teatrului, piata sarindar, palat etc? ar fi indecent. si asa mai departe. probabil ca l-am molipsit si pe stefan cu lenea mea.

pier spunea...

Bunica mea, italianca, a trait la Bucuresti aproape 40 de ani. Tata ei, adica strabunicul meu s-a mutat acolo din Italia din cauza munci.
Bunica s-a casatorit acolo, chiar la Biserica Italiana, si tot acolo a fost botezata mama mea. Dupa au plecat toti in Italia (cand s-a sfarsit al doilea razboi mondial). Frumoasa biserica.
Erau intr-adevar foarte multi italieni la Bucuresti intre 2 razboile. Era si o scoala italiana (Luigi Cazzavillan), acum nu mai este a fost demolata. Scuzati daca limba romana nu este perfecta, dar eu m-am nascut in italia.

Jerome spunea...

Eee (cum ar spune ramona badescu), uite ca s/a intors roata, acum sunt 3 milioane jumate de romania in italia, cati dintre ei vor apuca sa se intoarca, peste zeci de ani, in Romania si sa spuna: uite, am fost botezat la biserica ortodoxa din Milano?

Dli spunea...

Impresionanta galerie foto , foarte multe din obiectele din incapere nu le-am vazut. Va multumim pentru informare.

Elena spunea...

Mereu am trecut pe langa acea cladire si de fiecare data m-am minunat de arhitectura sa, acum am inteles de fapt ce istorie are in spate

radu spunea...

multumesc, elena. cuvintele tale imi dau curaj sa incerc sa mai scriu pe aici, chiar si in aceste conditii

Magazin Online spunea...

Superbe cadre ! Magazinul online http://www.fancumparaturi.ro/ iti sustine blog-ul si iti ureaza Sarbatori Fericite !

optimizare motoare spunea...

Arhitectura cladirii este deosebita!

Asociația și Editura Istoria Artei spunea...

În documentele vechi numele antreprenorului este Faraboschi.

Rent a car Otopeni spunea...

Bucurestiul este un oras minunat.

casa de marcat spunea...

absolut superba biserica si arhitectira este exceptionala