vineri, 22 mai 2009

Casa Ganescu - arhitect Ion D. Berindey

Pe Kiseleff la numarul 9 se afla Complexul Social de Servicii SF IOSIF, care adaposteste cca 30 de tineri cu diverse probleme - saracie sau nevoia de izolare sociala. Casa in care isi are sediul acest centru este cunoacuta, de putini, e adevarat, drept Casa Vasile Ganescu. A fost construita la 1901 dupa planurile arhitectului Ion D. Berindey in stil elvetian. La 1949 a fost nationalizata. Elementul principal de atractie este foisorul din lemn, asa cum se remarca prin putinele scrieri si informatii despre casa. Eu as aprecia toate imbinarile din lemn care se vad precum si ornamentele si asezarea ferestrelor. Prea multe, deci, nu sunt de spus (pentru ca nu am informatie) poate ar mai trebui adaugat ca a fost construita de antrepriza arhitectului Th. Kantzler, cel care a mai construit si proiectat niste case in perimetrul Dorobanti, unele disparute altele pastrate si renovate in cel mai mic detaliu - vezi casa Alexandru Costescu, in prezent in proprietatea doctorului Şerban Ţovaru, descendent al fruntasului conservator. In paranteza fie spus acest doctor Ţovaru a luptat din rasputeri ca sa mentina aceasta casa in viata, printre altii cu insusi Stefan Damian (Directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural a Muncipiului Bucuresti - probabil un cretin, el este cel care a semnat toate "condamnarile"). Cateva imagini.

3 comentarii:

Raiden spunea...

Imi place mult ca aici gasesc povestile unor case/conace fantastice si pe care le-am admirat cand am trecut pe langa ele. Multumesc.

Stefan spunea...

O sa mai povestim, o sa mai povestim. Ne bucuram ca iti face placere. Nu de alta, dar si noua de place ce faci tu. Multumim si noi. Si lui Radu Olteanu.

Unknown spunea...

O admir ori de cite ori trec pe sos Kisselef